Dieta MIND este benefică pentru sănătatea creierului, dar este nevoie de un angajament pe termen lung
©
Autor: Airinei Camelia
O nouă cercetare publicată în The New England Journal of Medicine subliniază importanța unui angajament pe termen lung față de dieta MIND pentru o sănătate optimă a creierului. Dieta MIND, un hibrid dintre dietele mediteraneene și DASH, a fost anterior asociată cu beneficii cognitive.
Studiul, desfășurat pe parcursul a trei ani, a implicat 604 participanți cu vârsta de 65 de ani sau mai mult, fără tulburări cognitive, care erau supraponderali și aveau diete suboptime. Ambele grupuri au fost instruite să reducă aportul de calorii cu 250 de kilocalorii pe zi pentru pierderea în greutate.
În primii doi ani ai studiului, atât grupul cu dietă MIND, cât și grupul de control au prezentat îmbunătățiri ale cogniției, grupul cu dieta MIND demonstrând rezultate puțin mai bune. Cu toate acestea, pe toată perioada de trei ani, nu a existat nicio diferență statistică semnificativă în schimbarea cognitivă între cele două grupuri. Interesant este că ambele grupuri au slăbit în jur de 5 kilograme, ceea ce sugerează că scăderea în greutate ar fi putut contribui la îmbunătățirile cognitive observate.
Dieta MIND constă din alimente sănătoase pentru creier, cum ar fi peștele, puiul, fructele de pădure, nucile și legumele cu frunze verzi și descurajează consumul de alimente nesănătoase precum carnea roșie, untul și produsele de patiserie. În timp ce studiul nu a arătat o diferență semnificativă în cunoașterea între grupul de dietă MIND și grupul de control la sfârșitul a trei ani, echipa de cercetare intenționează să investigheze în continuare anumite grupuri de alimente și impactul acestora asupra sănătății cognitive folosind biomarkeri din sânge.
În general, studiul subliniază beneficiile potențiale ale dietei MIND pentru sănătatea creierului, în special atunci când este urmată în mod constant pe termen lung, chiar dacă îmbunătățirile pe termen scurt ale cogniției nu au fost la fel de remarcabile ca în studiile observaționale anterioare.
sursa: News Medical
foto: RUSH
Studiul, desfășurat pe parcursul a trei ani, a implicat 604 participanți cu vârsta de 65 de ani sau mai mult, fără tulburări cognitive, care erau supraponderali și aveau diete suboptime. Ambele grupuri au fost instruite să reducă aportul de calorii cu 250 de kilocalorii pe zi pentru pierderea în greutate.
În primii doi ani ai studiului, atât grupul cu dietă MIND, cât și grupul de control au prezentat îmbunătățiri ale cogniției, grupul cu dieta MIND demonstrând rezultate puțin mai bune. Cu toate acestea, pe toată perioada de trei ani, nu a existat nicio diferență statistică semnificativă în schimbarea cognitivă între cele două grupuri. Interesant este că ambele grupuri au slăbit în jur de 5 kilograme, ceea ce sugerează că scăderea în greutate ar fi putut contribui la îmbunătățirile cognitive observate.
Dieta MIND constă din alimente sănătoase pentru creier, cum ar fi peștele, puiul, fructele de pădure, nucile și legumele cu frunze verzi și descurajează consumul de alimente nesănătoase precum carnea roșie, untul și produsele de patiserie. În timp ce studiul nu a arătat o diferență semnificativă în cunoașterea între grupul de dietă MIND și grupul de control la sfârșitul a trei ani, echipa de cercetare intenționează să investigheze în continuare anumite grupuri de alimente și impactul acestora asupra sănătății cognitive folosind biomarkeri din sânge.
În general, studiul subliniază beneficiile potențiale ale dietei MIND pentru sănătatea creierului, în special atunci când este urmată în mod constant pe termen lung, chiar dacă îmbunătățirile pe termen scurt ale cogniției nu au fost la fel de remarcabile ca în studiile observaționale anterioare.
sursa: News Medical
foto: RUSH
Data actualizare: 28-07-2023 | creare: 28-07-2023 | Vizite: 453
Bibliografie
Long-term commitment to MIND diet needed for reaping brain health benefits, link: https://www.news-medical.net/news/20230727/Long-term-commitment-to-MIND-diet-needed-for-reaping-brain-health-benefits.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Cum influențează alimentele bogate în zaharuri și grăsimi saturate comportamentul alimentar?
- Cât de sigure sunt fructele de mare, în condițiile poluării tot mai intense a oceanelor
- Imposibilitatea financiară de a participa la activități care susțin bunăstarea socială, cauza achiziției alimentelor nesănătoase
- Dieta bazată pe consumul de vegetale a fost asociată cu reducerea riscului pentru diabet zaharat tip 2
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Care este hrana cea mai buna pentru creier?
- Functionarea creierului conform corelatiei credinta - principiu ying si yang - fizica
- 'Radioul' din creier
- 16 alimente care intarzie imbatranirea creierului si stimuleaza activitatea cerebrala
- Alimente pentru stimularea activitatii cerebrale
- Care e cea mai buna dintre vitaminele B pentru creier și de ce?