Prin dezactivarea unei gene ai putea manca atât cât dorești, fără să te îngrași
Autor: Protesi Elena Adina
Obezitatea de cauze diverse (tulburări metabolice și/sau hormonale, alimentație excesivă) reprezintă o problemă de sănătate răspândită pe scală largă, care deține potențialul de a naște multiple comorbidități. Acest aspect fiind consacrat, cercetarea s-a îndreptat către evidențierea genei sau genelor implicate direct în cadrul dezvoltării necontrolate a țesutului adipos și crearea unei medicații care poate fi folosită pentru a combate efectele genice respective.
La nivelul organismului uman pot fi întâlnite două tipuri de țesut adipos. Celulele adipoase albe dețin capacitatea de stocare a energiei, spre deosebire de celulele țesutului adipos brun care conțin un număr crescut de mitocondrii, generând energie și producând eliberare de căldură. Nivelul de țesut adipos brun scade odată cu înaintarea în vârstă. În plus, în rândul pacienților obezi sau care prezintă diabet zaharat acest nivel este semnificativ scăzut.
Un studiu publicat în EMBO Reports, ce aparține unei echipe de cercetători din cadrul universităților Texas Southwestern Medical Center și Flinders, Australia, relevă existența unei singure gene, cunoscută sub denumirea RCAN1, care acționează ca un inhibitor feedback al tuturor proceselor metabolice și generării de căldură a organismului.
Studiul a fost efectuat cu ajutorul șoarecilor de laborator, cărora s-au aplicat metode de inactivare a genei RCAN1. Rezultatele au constat în dezvoltarea rezistenței la creșterea în greutate prin alimentația în exces, producându-se o accelerare a nivelului metabolic și, în consecință, consum mai mare de calorii. Fenomenul poate fi explicat printr-un proces de transformare a țesutului adipocitar alb în țesut adipos brun.
Acest studiu a vizat doar animale de experimentare. Potențialul acestei metode este recunoscut, însă, și în cadrul organismului uman, prin crearea unor serii de medicamente cu rol de a suprima funcția proteinei reglatoare a genei RCAN1, reprezentând o armă cu potențial major în lupta contra obezității.
Medicația menită să combată creșterea în greutate acționează direct asupra genei RCAN1 și intenționează activarea unei creșteri a consumului caloric la pacienții în repaus. Cu toate acestea, medicația nu este indicată cu scopul de a reduce activitatea fizică sau evitarea implementării unei diete echilibrate, ci se dorește recunoașterea utilității în cadrul pacienților care suferă de obezitate cronică și/sau care prezintă afecțiuni metabolice asociate.
Sursa: IFLScience
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Genetica controlează relațiile de prietenie, sugerează un studiu efectuat pe șoareci
- Cercetătorii au descoperit un alt strat din codul vieții
- Tehnologia spumei lichide revoluționează terapia genică
- Noul kit de reparare a ADN-ului remediază cu succes boli ereditare în celulele derivate de la pacienți
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni