O terapie genică experimentală ameliorează siclemia pentru câțiva ani

O terapie genică experimentală ameliorează siclemia pentru câțiva ani

©

Autor:

O terapie genică experimentală ameliorează siclemia pentru câțiva ani

Un studiu care a analizat o nouă terapie genică pentru anemia falciformă a arătat că o singură doză a redat eritrocitelor forma normală și a eliminat cele mai severe complicații ale bolii timp de cel puțin 3 ani la unii pacienți.
Rezultatele studiului ce au inclus 4 pacienÈ›i au fost publicate în New England Journal of Medicine È™i sunt primele care raportează evoluÈ›ia terapiei genice în drepanocitoză pe o perioadă atât de lungă.


Terapia cu doză unică, testată pe 35 de adulÈ›i È™i adolescenÈ›i cu siclemie a corectat forma eritrocitelor È™i a eliminat episoadele dureroase, ce apar atunci când eritrocite rigide în formă de semilună aderă unele de celelalte È™i blochează vasele sanguine. Aceste episoade produc afectări extinse de organ, sunt o cauză frecventă a prezentărilor în camera de gardă È™i conduc la deces prematur. Noua terapie genică ar putea ameliora semnificativ calitatea vieÈ›ii pacienÈ›ilor, care în prezent trăiesc cu anxietatea legată de o posibilă criză dureroasă.


Siclemia este produsă de mutaÈ›ii la nivelul genei ce codifică lanÈ›ul beta-globinei din hemoglobină. Hematiile normale au formă de disc biconcav, însă în siclemie hemoglobina anormală duce la apariÈ›ia unor celule rigide cu aspect de semilună. Boala se poate trata cu ajutorul unui transplant de măduvă osoasă, însă succesul cel mai mare se obÈ›ine dacă donatorul este o rudă foarte apropiată, ceea ce nu este posibil pentru majoritatea pacienÈ›ilor. SupravieÈ›uirea medie în siclemie este până în jurul vârstei de 40 de ani.


Noua terapie genică numită LentiGlobin implică o colectare a celulelor stem hematopoietice din sângele pacientului. Lentivirusuri inofensive sunt folosite apoi pentru a introduce o copie modificată a genei pentru beta-globină în celulele stem. Când acestea sunt reintroduse în corpul pacientului, ele ajung la nivelul măduvei osoase È™i încep să producă eritrocite normale.


LentiGlobin utilizează celulele stem proprii ale pacientului, astfel încât nu există riscul de rejet, una dintre complicaÈ›iile frecvente ale transplantului convenÈ›ional de măduvă osoasă.


Un dezavantaj al terapiei genice este necesitatea chimioterapiei în doză mare pentru a elimina celulele stem vechi È™i a face loc celor modificate.

 

În prezent se analizează abordări mai puÈ›in toxice pentru a pregăti măduva osoasă, iar scopul este administrarea terapiei genice cât mai devreme posibil pentru a preveni complicaÈ›iile siclemiei, dar È™i identificarea strategiilor ce ar face terapia accesibilă financiar.

sursa: Science Daily
foto: Columbia University Irving Medical Center


Data actualizare: 17-12-2021 | creare: 17-12-2021 | Vizite: 502
Bibliografie
Experimental gene therapy reverses sickle cell disease for years, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211213160126.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum