CRISPR-Cas9: modificările benefice țintite asupra unor gene pot afecta activitatea celulelor

©

Autor:

CRISPR-Cas9: modificările benefice țintite asupra unor gene pot afecta activitatea celulelor
Tehnica de editare a genelor CRISPR-Cas9, câștigătoare a premiului Nobel, folosită cu succes de nenumărate ori pentru efectuarea unor modificări în structura genetică, ar putea să fie nesigură și ineficientă, chiar și atunci când lucrurile par a funcționa normal. Un studiu al cercetătorilor britanici își propune să dezvăluie potențialele amenințări la adresa eficacității și a siguranței terapiilor bazate pe tehnologia CRISPR-Cas9.
O descoperire a cercetătorilor, care indica faptul că rupturile ADN-ului dublu catenar pot fi reunite în mod eficient, în timp ce mii de alte structuri ADN pot dispărea în urma editării genetice, a dus la lansarea unei ipoteze, care susține potențiale minusuri ale tehnologiei CRISPR: ștergerea unui fragment cromozomal poate perturba expresia atât a genei țintă, cât și a genelor din apropiere, afectând activitatea celulelor.

Pentru a verifica ipoteza, cercetătorii au dezvoltat o procedură care utilizează secvențierea cu o singură moleculă în timp real (SMRT) cu identificatori moleculari unici duali (UMI). Procedura a fost folosită pentru identificarea și cuantificarea unor deleții neintenționate, împreună cu inserții mari și rearanjamente cromozomiale locale care însoțesc inserțiile sau delețiile mici într-o locație de tăiere Cas9 la țintă.

Pentru a testa strategia, cercetătorii au utilizat Streptococcus pyogenes Cas9 pentru a edita beta-globina (HBB), gamma-globina (HBG) și limfomul/leucemia cu celule B 11A. Potrivit descoperirilor, delețiile genetice mari au afectat expresia genelor editate, ceea ce ar putea avea consecințele biologice importante.

sursa: Science Daily
foto: Julie Park, Lavanya Saxena, Mingming Cao and Gang Bao. Photo by Jeff Fitlow

Data actualizare: 26-10-2022 | creare: 26-10-2022 | Vizite: 326
Bibliografie
CRISPR-Cas9: Even good gene edits can go bad, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/10/221024102909.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Noi descoperiri în domeniul legăturii dintre programul de editare genetică CRISPR și celulele tumorale cu mutații
  • Revoluție în utilizarea CRISPR-Cas9: instrumentul va putea fi folosit pentru a viza celulele adipoase
  • Editarea genelor cu CRISPR devine mai sigură, după reproiectarea proteinei Cas9
  •