Poate alimentația pe bază de plante să ofere toți nutrienții necesari organismului uman?

©

Autor:

Poate alimentația pe bază de plante să ofere toți nutrienții necesari organismului uman?
Odată cu creșterea preocupărilor cu privire la efectul alimentelor de origine animală asupra mediului, alimentele pe bază de plante devin o opțiune din ce în ce mai populară. Oamenii se îndreaptă spre aceste diete în speranța de a obține beneficii pentru sănătate și pentru a contribui la reducerea impactului negativ asupra mediului înconjurător. Cu toate acestea, există întrebări și controverse în legătură cu valoarea nutritivă a acestor alimente și dacă ele pot oferi toți nutrienții esențiali de care organismul are nevoie.
Un studiu recent, publicat în jurnalul Food Research International, a investigat în detaliu profilurile nutritive ale alimentelor pe bază de plante de nouă generație. Cercetătorii își propun să evalueze dacă alimentele pe bază de plante sunt cu adevărat mai sănătoase și dacă pot înlocui cu succes alimentele de origine animală din punct de vedere nutrițional. Conform cercetărilor epidemiologice, se constată că veganii și vegetarienii prezintă rate mai mici de boli cronice, în comparație cu cei care consumă carne, ceea ce sugerează că dietele pe bază de plante pot aduce o serie de beneficii pentru sănătatea umană.

Potrivit mai multor studii nutriționale, copiii crescuți cu o dietă pur vegană tind să fie mai scunzi și mai slabi decât cei crescuți cu o dietă omnivoră standard și pot dezvolta, ocazional, malnutriție severă. Astfel, pentru a evita deficiențele nutriționale și efectele nefavorabile asupra sănătății, este esențial să se adopte o dietă pe bază de plante bine echilibrată, însoțită de suplimente alimentare adecvate. Studiile au arătat că aminoacizii esențiali, vitamina B12, acizii grași omega-3, vitamina D, zincul, calciul și fierul pot fi insuficienți în dietele pe bază de plante, deoarece se găsesc predominant în alimentele provenite de la animale, cum ar fi carnea, fructele de mare, ouăle și produsele lactate.

În consecință, deși există o creștere semnificativă a interesului pentru dietele pe bază de plante, este nevoie de cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin procesul digestiv al alimentelor pe bază de plante și efectele acestora asupra sănătății și nutriției umane. Cercetările pot ajuta la identificarea potențialelor deficiențe nutriționale și la dezvoltarea unor soluții optime pentru a asigura o alimentație sănătoasă și echilibrată pentru cei care optează pentru diete pe bază de plante.

sursa: News Medical
foto: marilyn barbone / Shutterstock.com

Data actualizare: 06-06-2023 | creare: 06-06-2023 | Vizite: 328
Bibliografie
Unpacking the nutrient profiles of new-age plant-based foods: Are they truly healthier? link: https://www.news-medical.net/news/20230604/Unpacking-the-nutrient-profiles-of-new-age-plant-based-foods-Are-they-truly-healthier.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Eficiență pentru scădere ponderală și risc cardiovascular: dieta vegetariană vs. dieta mediteraneană
  • Dieta vegetariană/ flexitariană, benefică pentru talie și avantajoasă pentru buzunar
  • Vegetarienii ar putea avea un risc mai scazut de accident vascular cerebral
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum