Relația dintre indicele inflamator al dietei și riscul de accident vascular cerebral (studiu)
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu recent publicat a identificat o corelație pozitivă între scorurile ridicate ale Indicelui Inflamator Dietetic (IID) și creșterea parametrilor legați de rezistența la insulină în rândul populației adulte americane, subliniind o legătură între modelele dietetice pro-inflamatorii și riscul crescut de accident vascular cerebral (AVC).
Inflamația cronică, declanșată de diete bogate în molecule care stimulează reacțiile inflamatorii, este cunoscută pentru rolul său în deteriorarea vasculară și creșterea riscului de AVC. Deși inflamația joacă un rol central în AVC, relația dintre IID și riscul de AVC a rămas neclară, parțial din cauza factorilor precum rezistența la insulină (RI) care sunt influențați de modelele dietetice inflamatorii.
Studiul a utilizat date din National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) din perioada 2005-2018, analizând o mostră largă a populației. Rezultatele au arătat că incidența AVC-ului a fost de aproximativ 3,9%, cu factori de risc ce includ genul feminin, etnia afro-americană, niveluri scăzute de educație, consumul de alcool și antecedente de hipertensiune, diabet sau niveluri ridicate ale lipidelor sanguine. Pacienții cu AVC au prezentat, de asemenea, vârste, indice de masă corporală, presiune sanguină sistolică, rezistență la insulină și niveluri ale glicemiei mai ridicate, dar un aport energetic și o presiune sanguină diastolică mai scăzute.
Scorurile IID mai ridicate au fost asociate cu pacienții cu AVC, chiar și după ajustarea pentru factorii confuzori, indicând o relație doză-răspuns consistentă între scorurile IID și riscul de AVC. Cu toate acestea, nu a fost observată o interacțiune între HOMA-RI și scorurile IID în evaluarea riscului de AVC, sugerând că IID și RI pot fi asociate independent cu riscul de AVC.
Aceste descoperiri contrazic unele studii anterioare și sugerează necesitatea unor cercetări suplimentare care să utilizeze mai mulți parametri dietetici pentru calcularea scorurilor IID. În concluzie, studiul evidențiază importanța unei diete anti-inflamatorii ca strategie eficientă pentru prevenirea AVC-ului, demonstrând că scorurile IID în creștere sunt corelate cu un risc crescut de AVC, independent de parametrii legați de RI.
sursa: News Medical
Inflamația cronică, declanșată de diete bogate în molecule care stimulează reacțiile inflamatorii, este cunoscută pentru rolul său în deteriorarea vasculară și creșterea riscului de AVC. Deși inflamația joacă un rol central în AVC, relația dintre IID și riscul de AVC a rămas neclară, parțial din cauza factorilor precum rezistența la insulină (RI) care sunt influențați de modelele dietetice inflamatorii.
Studiul a utilizat date din National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) din perioada 2005-2018, analizând o mostră largă a populației. Rezultatele au arătat că incidența AVC-ului a fost de aproximativ 3,9%, cu factori de risc ce includ genul feminin, etnia afro-americană, niveluri scăzute de educație, consumul de alcool și antecedente de hipertensiune, diabet sau niveluri ridicate ale lipidelor sanguine. Pacienții cu AVC au prezentat, de asemenea, vârste, indice de masă corporală, presiune sanguină sistolică, rezistență la insulină și niveluri ale glicemiei mai ridicate, dar un aport energetic și o presiune sanguină diastolică mai scăzute.
Scorurile IID mai ridicate au fost asociate cu pacienții cu AVC, chiar și după ajustarea pentru factorii confuzori, indicând o relație doză-răspuns consistentă între scorurile IID și riscul de AVC. Cu toate acestea, nu a fost observată o interacțiune între HOMA-RI și scorurile IID în evaluarea riscului de AVC, sugerând că IID și RI pot fi asociate independent cu riscul de AVC.
Aceste descoperiri contrazic unele studii anterioare și sugerează necesitatea unor cercetări suplimentare care să utilizeze mai mulți parametri dietetici pentru calcularea scorurilor IID. În concluzie, studiul evidențiază importanța unei diete anti-inflamatorii ca strategie eficientă pentru prevenirea AVC-ului, demonstrând că scorurile IID în creștere sunt corelate cu un risc crescut de AVC, independent de parametrii legați de RI.
sursa: News Medical
Data actualizare: 26-03-2024 | creare: 26-03-2024 | Vizite: 213
Bibliografie
Study investigates the relationship between dietary inflammatory index and stroke risk in US adults, link: https://www.news-medical.net/news/20240325/Study-investigates-the-relationship-between-dietary-inflammatory-index-and-stroke-risk-in-US-adults.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Scorțișoara ar putea contracara efectele unei diete bogate în grăsimi?
- Alimentele ultraprocesate au un impact alarmant asupra sănătății noastre
- Eritritol, un îndulcitor găsit în numeroase produse comercializate în România, periculos pentru sănătate
- Persoanele vârstnice își pot reduce riscul de sindrom metabolic prin consumul regulat de nuci sau fructe uscate
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Chist operat recidivat
- Măsea inflamată după o extracție dar fara durere
- Inflamatie ATM
- Administrare vitamine în perfuzie