Păstrarea fructelor și legumelor proaspete - metode și sfaturi utile

Păstrarea fructelor și legumelor proaspete - metode și sfaturi utile

©

Autor:

Păstrarea fructelor și legumelor proaspete - metode și sfaturi utile

Vara È™i toamna sunt anotimpurile de care poÈ›i profita la maximum prin multitudinea de fructe È™i legume. Principala problemă este cum să le păstrezi proaspete mai mult timp. Din fericire, ai la dispoziÈ›ie câteva tactici pentru a preveni mucegăirea È™i stricarea fructelor È™i legumelor proaspete. Iată cum să păstrezi fructele È™i legumele.

Cum se păstrează fructele proaspete

Iată câteva sfaturi pentru depozitarea fructelor proaspetele în frigider:

  • Majoritatea fructelor proaspete inclusiv mere, struguri sau fructe de pădure vor avea o durată de viață mai mare dacă sunt păstrate în ambalajul original, cu excepÈ›ia pungilor de plastice închise, în frigider
  • PoÈ›i păstra fructele în pungi de plastic dacă acestea sunt prevăzute cu mici perforaÈ›ii pentru a permite circulaÈ›ia aerului. PoÈ›i păstra astfel struguri, afine, cireÈ™e È™i căpÈ™une în acest mod
  • Spală fructele de pădure doar înainte de consum – afinele, zmeura sau murele sunt bogate în apă deci sunt mai fragile în faÈ›a mucegaiului. De aceea, spălarea lor în avans le creÈ™te vulnerabilitatea. Spală fructele de acest fel doar înainte de a le mânca sau folosi în diverse reÈ›ete
  • Separă fructele – fii atent să nu amesteci fructe diferite între ele sau fructe cu legume. Merele, avocado È™i mango sunt printre fructele care continuă să se coacă È™i după ce au fost culese. Similar în cazul citricelor
  • Evită să pui la frigider tomatele, pepenele roÈ™u sau bananele. Acestea tind să îÈ™i piardă din savoare la rece. Depozitează-le la temperatura camerei sau în debara/cămară
  • Èšine la distanță insectele cu un truc simplu – pune în bolul cu fructe dopuri de plută. Insectele detestă acest miros. În plus, pluta absoarbe excesul de umezeală iar fructele tale vor avea o durată de viață mai mare. (1,2,3)


PoÈ›i lăsa la copt la temperatura camerei caise, kiwi, mango, pepene galben, nectarine, piersici, banana, prune, papaya, avocado. Odată ce s-au copt le poÈ›i pune în frigider.

Vezi mai jos care este timpul maxim recomandat pentru a depozita diverse fructe la frigider:

  • Mere – 3-4 săptămâni dacă nu sunt coapte în momentul achiziÈ›iei
  • Caise coapte – 3-4 zile
  • Avocado copt – 3-5 zile
  • Afine – 1-2 săptămâni
  • CireÈ™e – 4-7 zile
  • MeriÈ™oare – 3-4 săptămâni
  • Grepfrut – 2-3 săptămâni
  • Struguri – 5-7 zile
  • Kiwi copt – 5-7 zile
  • Mango copt – 5-7 zile
  • Pepene galben – 5-10 zile
  • Nectarine coapte – 3-5 zile
  • Portocale – 2-3 săptămâni
  • Piersici coapte – 3-5 zile
  • Pere coapte – 3-5 zile
  • Ananas – 3-5 zile
  • Prune coapte – 3-5 zile
  • Rodie – 2-3 săptămâni
  • CăpÈ™une – 3-5 zile
  • Pepene verde – 5-7 zile.


Acestea sunt recomandări generale. Este indicat să judeci singur dacă un fruct este sigur de consum. Dacă este prea moale, are mucegai sau un miros neplăcut nu ar trebui să îl mănânci.

Dacă vrei să grăbeÈ™ti coacerea unor fructe le poÈ›i pune lângă un măr sau banană. Aceste fructe eliberează anumite gaze care duc la coacerea fructelor din apropiere.

Pe lângă frigider poÈ›i depozita, dacă ai cum, anumite fructe È™i în beci. De exemplu, merele rezistă foarte bine în beci la temperatură È™i umiditate controlată circa È™ase luni.

Dacă nu le consumi în viitorul apropiat poÈ›i congela fructele proaspete. Astfel, îÈ™i vor menÈ›ine savoarea 6-8 luni. PoÈ›i folosi fructele congelate pentru a pregăti smoothie, alături de cereale la micul dejun, pentru a prepara brioÈ™e, sosuri de fructe, pentru clătite sau vafe. Nu uita să etichetezi fiecare pungă cu privire la conÈ›inut È™i data la care ai pus-o la congelator.

O altă idee este să pregăteÈ™ti compot de fructe. Bine sterilizate, compoturile de fructe È›in mult timp, 1-2 ani. Pune-le etichetă È™i verifică-le înainte de consum pentru a te asigura că sunt bune.

Cum se păstrează legumele proaspete

Legumele au propriile particularități pentru a-È™i menÈ›ine prospeÈ›imea. Iată câteva recomandări pentru a păstra legumele proaspete:

  • Îndepărtează frunzele – odată ce ai venit de la piață sau supermarket, taie frunzele de la morcovi, păstârnac, sfeclă sau alte rădăcinoase. Acestea reÈ›in multă apă în frunze iar pe măsură ce se evaporă legumele se întăresc. TotuÈ™i, nu arunca aceste frunze. Spală-le bine È™i foloseÈ™te-le la ciorbe, supe sau alte mâncăruri în loc de spanac
  • „Îmbracă” legumele – pentru a menÈ›ine legumele proaspete È™i pline de savoare pune-le în sertare sau în caserole aerisite. De asemenea, poÈ›i acoperi containerele cu folie alimentară din ceară. PoÈ›i face acest lucru cu majoritatea legumelor cu excepÈ›ia următoarelor: vinete, rădăcinoase, varză kale, dovlecel È™i praz
  • Congelează ghimbirul proaspăt – poÈ›i păstra ghimbirul proaspăt câteva luni dacă îl păstrezi cu grijă. Pune-l într-o caserolă sau pungă etanșă È™i la congelator. Îl poÈ›i da pe răzătoare tot congelat pentru a-l folosi pentru ceaiuri, cu miere sau în diverse preparate
  • Taie legumele înainte de folosire – poate fi atractiv să păstrezi la frigider morcov sau pătrunjel tăiat însă se usucă destul de repede. O variantă pentru a evita acest lucru este să le înfășori într-un È™erveÈ›el umed apoi să le pui într-o caserolă. O altă variantă este să le tai È™i să le pui la congelator. Le vei scoate când găteÈ™ti
  • Păstrează cartofii la întuneric – aceÈ™tia se vor păstra proaspeÈ›i mai mult timp dacă sunt păstraÈ›i într-un loc răcoros, uscat È™i întunecos. Astfel, nu te vei alege cu ei încolÈ›iÈ›i după 2-3 săptămâni. La fel se păstrează È™i ceapa uscată È™i cartofii dulci. Evită, totuÈ™i, să păstrezi aproape cartofii È™i ceapa deoarece vor încolÈ›i mai repede
  • Păstrează salata verde È™i ierburile proaspete (mărar, pătrunjel) învelite într-o lavetă sau È™erveÈ›el uÈ™or umed. Pentru a le păstra prospeÈ›imea, spală-le înainte de tocare. Nu uita să inspectezi frunzuliÈ›ele È™i să le rupi pe cele veÈ™tede
  • Èšine ciupercile în pungi din hârtie care permit circulaÈ›ia aerului. Spală-le doar înainte de preparare. Evită să le păstrezi la frigider mai mult de 5 zile deoarece vor absorbi apa din jur
  • Dacă ai rămas cu jumătate de avocado, lasă piatra È™i stropeÈ™te cu suc proaspăt de lămâie. Pune avocado într-o caserolă etanșă È™i la frigider
  • Nu separa bananele din mănunchi dacă nu ai în plan să le mănânci imediat. ÎnveleÈ™te baza mănunchiului în folie alimentară. Astfel, vor reziste 3-5 zile
  • Vrei să păstrezi cartofii proaspeÈ›i mai mult timp? Pune un măr în sacul/lada de cartofi. Etilenul produs de măr este benefic pentru cartofi È™i îi menÈ›ine proaspeÈ›i È™i fermi. TotuÈ™i, nu pune mere în apropierea altor fructe deoarece le grăbeÈ™te coacerea
  • Păstrează rădăcinile de È›elină în folie de aluminiu. Aceasta permite eliminarea gazelor care duc la mucegai. Vor rezista 1-2 săptămâni sau chiar mai mult
  • Èšine ierburile aromatice într-un pahar cu apă, pe masă, eventual aproape de fereastră dacă nu bate soarele direct
  • Dacă te confrunÈ›i cu ierburi aromate care mucegăiesc, toacă-le mărunt È™i pune-le în ulei de măsline în suportul pentru cuburi de gheață. Vor avea o durată de viață de câteva luni. La pregătirea mesei, tot ce ai de făcut este să pui 1-2 cuburi în preparatul dorit
  • Dacă spaÈ›iul îÈ›i permite È™i dispui de o cămară întunecată È™i răcoroasă depozitează ceapa într-o pereche veche de ciorapi. Nu va avea un aspect estetic însă se va păstra excelent
  • Reîmprospătează salata verde prin menÈ›inerea sa într-un vas cu apă foarte rece timp de 5-30 de minute
  • Depozitează strugurii în caserole – odată ce se coc strugurii încep să mucegăiască destul de repede. Odată ce se strică unul È™i ceilalÈ›i din apropiere se vor contamina. PoÈ›i evita mucegăirea strugurilor prin depozitarea lor într-un recipient etanÈ™. Astfel, te vei putea bucura de struguri mai mult timp
  • Ai grijă de vinete – acestea ar trebui aÈ™ezate în partea de jos a frigiderului, evitând să le îngrămădeÈ™ti. Rezistă destul de bine aproximativ o săptămână. Evită să le împachetezi în hârtie sau plastic. Pot reacÈ›iona cu gazele produse de fructe È™i legume, motiv pentru care ar trebui izolate dacă vrei să le păstrezi proaspete mai mult timp
  • Cum păstrezi dovlecelul – ar trebui È›inut în sertarul de legume însă separat de fructe È™i tomate. Rezistă bine în aceste condiÈ›ii 2-3 săptămâni. Poate fi È™i congelat. (4,5,6)


Timpii de depozitare pentru fiecare legumă

Mai jos sunt câteva recomandări de timpi pentru legumele importante. Ele pot fi consumate È™i după aceste termene dacă nu au mucegai sau semne evidente de degradare.

  • Cartofi – 1-2 săptămâni la temperatura camerei, 2-3 luni în cămară sau beci
  • Tomate – 1-5 zile
  • Ceapă – 1-2 luni
  • Fasole verde proaspătă – 3-5 zile
  • Sfeclă – 1-2 săptămâni
  • Broccoli – 3-5 zile
  • Varză – 1 săptămână
  • Morcovi – 3-4 săptămâni
  • Conopidă – 1 săptămână
  • Èšelină – 1-2 săptămâni
  • Păstârnac – 2-3 săptămâni
  • CastraveÈ›i – 5-7 zile
  • Salată verde – 1 săptămână
  • Ciuperci – 4-7 zile
  • Păstăi de mazăre – 3-5 zile
  • Ardei gras sau roÈ™u – 1-2 săptămâni
  • Cartofi noi – 1 săptămână
  • Spanac – 3-5 zile. (7)


PoÈ›i păstra mai mult timp prospeÈ›imea fructelor È™i a legumelor dacă È›ii cont de câteva sfaturi simple, uÈ™or de pus în aplicare. Spor!


Data actualizare: 13-09-2023 | creare: 13-09-2023 | Vizite: 940
Bibliografie
1. How to Store Fruit to Keep them Fresh, link: https://www.unlockfood.ca/en/Articles/Cooking-Food-Preparation/How-to-store-fruit-to-keep-them-fresh.aspx
2. How to Keep Your Produce Fresh for Weeks (Hint: It’s Not Always in the Fridge) , link: https://www.nytimes.com/wirecutter/blog/keep-your-produce-fresh/
3. 12 Tricks to Keep Fruits and Vegetables Fresh Longer, link: https://www.rd.com/list/keep-fruits-and-veggies-fresh-longer/
4. 10 astuces pour conserver plus longtemps vos fruits et légumes, link: https://www.cuisineaz.com/diaporamas/conserver-fruits-et-legumes-longtemps-1303/interne/1.aspx
5. 10 trucs pour pouvoir conserver vos fruits et légumes encore plus longtemps, link: https://www.zeste.ca/articles/10-trucs-pour-pouvoir-conserver-vos-fruits-et-legumes-encore-plus-longtemps
6. Cómo conservar las verduras frescas más tiempo, link: https://www.hogarmania.com/cocina/escuela-cocina/consejos-compra/como-conservar-verduras-frescas-tiempo-25877.html
7. How to Store Vegetables to Keep them Fresh, link: https://www.unlockfood.ca/en/Articles/Cooking-Food-Preparation/How-to-store-vegetables-to-keep-them-fresh.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum