Păstrarea fructelor și legumelor proaspete - metode și sfaturi utile

©

Autor:

Păstrarea fructelor și legumelor proaspete - metode și sfaturi utile

Vara și toamna sunt anotimpurile de care poți profita la maximum prin multitudinea de fructe și legume. Principala problemă este cum să le păstrezi proaspete mai mult timp. Din fericire, ai la dispoziție câteva tactici pentru a preveni mucegăirea și stricarea fructelor și legumelor proaspete. Iată cum să păstrezi fructele și legumele.

Cum se păstrează fructele proaspete

Iată câteva sfaturi pentru depozitarea fructelor proaspetele în frigider:

  • Majoritatea fructelor proaspete inclusiv mere, struguri sau fructe de pădure vor avea o durată de viață mai mare dacă sunt păstrate în ambalajul original, cu excepția pungilor de plastice închise, în frigider
  • Poți păstra fructele în pungi de plastic dacă acestea sunt prevăzute cu mici perforații pentru a permite circulația aerului. Poți păstra astfel struguri, afine, cireșe și căpșune în acest mod
  • Spală fructele de pădure doar înainte de consum – afinele, zmeura sau murele sunt bogate în apă deci sunt mai fragile în fața mucegaiului. De aceea, spălarea lor în avans le crește vulnerabilitatea. Spală fructele de acest fel doar înainte de a le mânca sau folosi în diverse rețete
  • Separă fructele – fii atent să nu amesteci fructe diferite între ele sau fructe cu legume. Merele, avocado și mango sunt printre fructele care continuă să se coacă și după ce au fost culese. Similar în cazul citricelor
  • Evită să pui la frigider tomatele, pepenele roșu sau bananele. Acestea tind să își piardă din savoare la rece. Depozitează-le la temperatura camerei sau în debara/cămară
  • Ține la distanță insectele cu un truc simplu – pune în bolul cu fructe dopuri de plută. Insectele detestă acest miros. În plus, pluta absoarbe excesul de umezeală iar fructele tale vor avea o durată de viață mai mare. (1,2,3)


Poți lăsa la copt la temperatura camerei caise, kiwi, mango, pepene galben, nectarine, piersici, banana, prune, papaya, avocado. Odată ce s-au copt le poți pune în frigider.

Vezi mai jos care este timpul maxim recomandat pentru a depozita diverse fructe la frigider:

  • Mere – 3-4 săptămâni dacă nu sunt coapte în momentul achiziției
  • Caise coapte – 3-4 zile
  • Avocado copt – 3-5 zile
  • Afine – 1-2 săptămâni
  • Cireșe – 4-7 zile
  • Merișoare – 3-4 săptămâni
  • Grepfrut – 2-3 săptămâni
  • Struguri – 5-7 zile
  • Kiwi copt – 5-7 zile
  • Mango copt – 5-7 zile
  • Pepene galben – 5-10 zile
  • Nectarine coapte – 3-5 zile
  • Portocale – 2-3 săptămâni
  • Piersici coapte – 3-5 zile
  • Pere coapte – 3-5 zile
  • Ananas – 3-5 zile
  • Prune coapte – 3-5 zile
  • Rodie – 2-3 săptămâni
  • Căpșune – 3-5 zile
  • Pepene verde – 5-7 zile.


Acestea sunt recomandări generale. Este indicat să judeci singur dacă un fruct este sigur de consum. Dacă este prea moale, are mucegai sau un miros neplăcut nu ar trebui să îl mănânci.

Dacă vrei să grăbești coacerea unor fructe le poți pune lângă un măr sau banană. Aceste fructe eliberează anumite gaze care duc la coacerea fructelor din apropiere.

Pe lângă frigider poți depozita, dacă ai cum, anumite fructe și în beci. De exemplu, merele rezistă foarte bine în beci la temperatură și umiditate controlată circa șase luni.

Dacă nu le consumi în viitorul apropiat poți congela fructele proaspete. Astfel, își vor menține savoarea 6-8 luni. Poți folosi fructele congelate pentru a pregăti smoothie, alături de cereale la micul dejun, pentru a prepara brioșe, sosuri de fructe, pentru clătite sau vafe. Nu uita să etichetezi fiecare pungă cu privire la conținut și data la care ai pus-o la congelator.

O altă idee este să pregătești compot de fructe. Bine sterilizate, compoturile de fructe țin mult timp, 1-2 ani. Pune-le etichetă și verifică-le înainte de consum pentru a te asigura că sunt bune.

Cum se păstrează legumele proaspete

Legumele au propriile particularități pentru a-și menține prospețimea. Iată câteva recomandări pentru a păstra legumele proaspete:

  • Îndepărtează frunzele – odată ce ai venit de la piață sau supermarket, taie frunzele de la morcovi, păstârnac, sfeclă sau alte rădăcinoase. Acestea rețin multă apă în frunze iar pe măsură ce se evaporă legumele se întăresc. Totuși, nu arunca aceste frunze. Spală-le bine și folosește-le la ciorbe, supe sau alte mâncăruri în loc de spanac
  • „Îmbracă” legumele – pentru a menține legumele proaspete și pline de savoare pune-le în sertare sau în caserole aerisite. De asemenea, poți acoperi containerele cu folie alimentară din ceară. Poți face acest lucru cu majoritatea legumelor cu excepția următoarelor: vinete, rădăcinoase, varză kale, dovlecel și praz
  • Congelează ghimbirul proaspăt – poți păstra ghimbirul proaspăt câteva luni dacă îl păstrezi cu grijă. Pune-l într-o caserolă sau pungă etanșă și la congelator. Îl poți da pe răzătoare tot congelat pentru a-l folosi pentru ceaiuri, cu miere sau în diverse preparate
  • Taie legumele înainte de folosire – poate fi atractiv să păstrezi la frigider morcov sau pătrunjel tăiat însă se usucă destul de repede. O variantă pentru a evita acest lucru este să le înfășori într-un șervețel umed apoi să le pui într-o caserolă. O altă variantă este să le tai și să le pui la congelator. Le vei scoate când gătești
  • Păstrează cartofii la întuneric – aceștia se vor păstra proaspeți mai mult timp dacă sunt păstrați într-un loc răcoros, uscat și întunecos. Astfel, nu te vei alege cu ei încolțiți după 2-3 săptămâni. La fel se păstrează și ceapa uscată și cartofii dulci. Evită, totuși, să păstrezi aproape cartofii și ceapa deoarece vor încolți mai repede
  • Păstrează salata verde și ierburile proaspete (mărar, pătrunjel) învelite într-o lavetă sau șervețel ușor umed. Pentru a le păstra prospețimea, spală-le înainte de tocare. Nu uita să inspectezi frunzulițele și să le rupi pe cele veștede
  • Ține ciupercile în pungi din hârtie care permit circulația aerului. Spală-le doar înainte de preparare. Evită să le păstrezi la frigider mai mult de 5 zile deoarece vor absorbi apa din jur
  • Dacă ai rămas cu jumătate de avocado, lasă piatra și stropește cu suc proaspăt de lămâie. Pune avocado într-o caserolă etanșă și la frigider
  • Nu separa bananele din mănunchi dacă nu ai în plan să le mănânci imediat. Învelește baza mănunchiului în folie alimentară. Astfel, vor reziste 3-5 zile
  • Vrei să păstrezi cartofii proaspeți mai mult timp? Pune un măr în sacul/lada de cartofi. Etilenul produs de măr este benefic pentru cartofi și îi menține proaspeți și fermi. Totuși, nu pune mere în apropierea altor fructe deoarece le grăbește coacerea
  • Păstrează rădăcinile de țelină în folie de aluminiu. Aceasta permite eliminarea gazelor care duc la mucegai. Vor rezista 1-2 săptămâni sau chiar mai mult
  • Ține ierburile aromatice într-un pahar cu apă, pe masă, eventual aproape de fereastră dacă nu bate soarele direct
  • Dacă te confrunți cu ierburi aromate care mucegăiesc, toacă-le mărunt și pune-le în ulei de măsline în suportul pentru cuburi de gheață. Vor avea o durată de viață de câteva luni. La pregătirea mesei, tot ce ai de făcut este să pui 1-2 cuburi în preparatul dorit
  • Dacă spațiul îți permite și dispui de o cămară întunecată și răcoroasă depozitează ceapa într-o pereche veche de ciorapi. Nu va avea un aspect estetic însă se va păstra excelent
  • Reîmprospătează salata verde prin menținerea sa într-un vas cu apă foarte rece timp de 5-30 de minute
  • Depozitează strugurii în caserole – odată ce se coc strugurii încep să mucegăiască destul de repede. Odată ce se strică unul și ceilalți din apropiere se vor contamina. Poți evita mucegăirea strugurilor prin depozitarea lor într-un recipient etanș. Astfel, te vei putea bucura de struguri mai mult timp
  • Ai grijă de vinete – acestea ar trebui așezate în partea de jos a frigiderului, evitând să le îngrămădești. Rezistă destul de bine aproximativ o săptămână. Evită să le împachetezi în hârtie sau plastic. Pot reacționa cu gazele produse de fructe și legume, motiv pentru care ar trebui izolate dacă vrei să le păstrezi proaspete mai mult timp
  • Cum păstrezi dovlecelul – ar trebui ținut în sertarul de legume însă separat de fructe și tomate. Rezistă bine în aceste condiții 2-3 săptămâni. Poate fi și congelat. (4,5,6)


Timpii de depozitare pentru fiecare legumă

Mai jos sunt câteva recomandări de timpi pentru legumele importante. Ele pot fi consumate și după aceste termene dacă nu au mucegai sau semne evidente de degradare.

  • Cartofi – 1-2 săptămâni la temperatura camerei, 2-3 luni în cămară sau beci
  • Tomate – 1-5 zile
  • Ceapă – 1-2 luni
  • Fasole verde proaspătă – 3-5 zile
  • Sfeclă – 1-2 săptămâni
  • Broccoli – 3-5 zile
  • Varză – 1 săptămână
  • Morcovi – 3-4 săptămâni
  • Conopidă – 1 săptămână
  • Țelină – 1-2 săptămâni
  • Păstârnac – 2-3 săptămâni
  • Castraveți – 5-7 zile
  • Salată verde – 1 săptămână
  • Ciuperci – 4-7 zile
  • Păstăi de mazăre – 3-5 zile
  • Ardei gras sau roșu – 1-2 săptămâni
  • Cartofi noi – 1 săptămână
  • Spanac – 3-5 zile. (7)


Poți păstra mai mult timp prospețimea fructelor și a legumelor dacă ții cont de câteva sfaturi simple, ușor de pus în aplicare. Spor!


Data actualizare: 13-09-2023 | creare: 13-09-2023 | Vizite: 1026
Bibliografie
1. How to Store Fruit to Keep them Fresh, link: https://www.unlockfood.ca/en/Articles/Cooking-Food-Preparation/How-to-store-fruit-to-keep-them-fresh.aspx
2. How to Keep Your Produce Fresh for Weeks (Hint: It’s Not Always in the Fridge) , link: https://www.nytimes.com/wirecutter/blog/keep-your-produce-fresh/
3. 12 Tricks to Keep Fruits and Vegetables Fresh Longer, link: https://www.rd.com/list/keep-fruits-and-veggies-fresh-longer/
4. 10 astuces pour conserver plus longtemps vos fruits et légumes, link: https://www.cuisineaz.com/diaporamas/conserver-fruits-et-legumes-longtemps-1303/interne/1.aspx
5. 10 trucs pour pouvoir conserver vos fruits et légumes encore plus longtemps, link: https://www.zeste.ca/articles/10-trucs-pour-pouvoir-conserver-vos-fruits-et-legumes-encore-plus-longtemps
6. Cómo conservar las verduras frescas más tiempo, link: https://www.hogarmania.com/cocina/escuela-cocina/consejos-compra/como-conservar-verduras-frescas-tiempo-25877.html
7. How to Store Vegetables to Keep them Fresh, link: https://www.unlockfood.ca/en/Articles/Cooking-Food-Preparation/How-to-store-vegetables-to-keep-them-fresh.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: