Alegi alimentele fără gluten dacă nu ai probleme cu glutenul?

Alegi alimentele fără gluten dacă nu ai probleme cu glutenul?

©

Autor:

Alegi alimentele fără gluten dacă nu ai probleme cu glutenul?

Există tendinÈ›e chiar È™i în alimentaÈ›ie È™i stil de viață. În ultima vreme se promovează dieta fără gluten. Ce este glutenul È™i cum ne influenÈ›ează sănătatea?
Glutenul este numele general dat proteinelor de origine vegetală care se găsesc în cereale È™i astfel este des întâlnit în alimentaÈ›ia noastră zilnică (în produse de panificaÈ›ie, paste, pizza, sosuri, dulciuri). El nu oferă nutrienÈ›i esenÈ›iali. Fiind atât de comun, nu am putea crede că are efecte negative asupra organismului uman. Dar acesta ne afectează pe noi toÈ›i? (1)

Răspunsul este simplu și este negativ! Glutenul afectează doar persoanele care au intoleranță la această proteină, au alergie la ea sau pe cei care suferă de boala celiacă. Ce simptome presupun aceste afecțiuni medicale?

Boala celiacă este o afecÈ›iune a sistemului imunitar. În urma ingestiei glutenului apar leziuni la nivelul intestinului subÈ›ire care afectează absorbÈ›ia corectă a nutrienÈ›ilor, ceea ce duce la un sindrom de malabsorbÈ›ie È™i la tulburări de digestie. Nu se cunoaÈ™te cauza exactă ce determină acestă boală, dar factorii genetici È™i de mediu par a fi implicaÈ›i în dezvoltarea ei. Simptomele corespunzătoare afecÈ›iunii diferă de la un caz la altul È™i de cele mai multe ori sunt intermitente, existând perioade de acalmie. Printre acestea se numără balonare abdominală, meteorism, disconfort abdominal, tulburări de tranzit intestinal (scaune apoase), fatigabilitate, malabsorbÈ›ie, scădere în greutate, greață È™i vărsături.

Clinic, diagnosticul se face prin excluderea altor posibile afecÈ›iuni asemănătoare, dar care nu au răspuns la tratamentul standard. Dar pentru un diagnostic confirmat putem realiza 2 analize paraclinice. Din sânge putem detecta prezenÈ›a în exces a anticorpilor IgA. Acest exces ar putea fi posibil dacă în organism se declanÈ™ează un răspuns imun sistemic. Pentru certitudine, se poate realiza È™i o endoscopie digestivă superioară, urmată de o biopsie a È›esutului intestinal. Biopsia intestinală este recomandată persoanelor care au o dietă bogată în gluten È™i care prezintă simptomatologia descrisă mai sus. Biopsia e pozitivă pentru boala celiacă atunci când se observă vilii intestinali aplatizaÈ›i È™i inflamaÈ›i, ceea ce micÈ™orează suprafaÈ›a de absorbÈ›ie de la nivelul intestinului.

Ce pot face pacienÈ›ii care se confruntă cu boală celiacă sau cu alergie la gluten? Ce tratament este de ajutor? Pot renunÈ›a la alimentele care il conÈ›in È™i să adopte noua dietă gluten-free. Aceasta este foarte mediatizată È™i în rândul celor care nu au intoleranță la gluten. Până acum câÈ›iva ani putea fi considerată o dietă restrictivă deoarece pacienÈ›ii renunÈ›au la anumite alimente pentru a scăpa de simptomatologia digestivă deranjantă. Acum sunt foarte multe opÈ›iuni la îndemână pentru evitarea glutenului. Era o dietă restrictivă, dar acum s-a transformat într-un stil de viață pe care îl adoptă È™i cei fără boală celiacă sau alte afecÈ›iuni legate de consumul de gluten. Medicii nu consideră necesar un tratament medicamentos, totul fiind tratat prin alimentaÈ›ie corespunzătoare. TotuÈ™i, pot fi necesare anumite suplimente în caz de carenÈ›e nutriÈ›ionale.

AlimentaÈ›ia va cuprinde alimente proaspete (fructe È™i legume), ouă, lactate, carne, dar È™i variante fără gluten în special pentru produsele de panificaÈ›ie (quinoa, orez, soia, tapioca, in, mei, porumb, hrisca, făină fără gluten) (2)

De ce o dietă fără gluten este preluată È™i de o persoană fără intoleranță? Această dietă medicală a devenit cu uÈ™urință un trend, deÈ™i ea aduce rezultate pozitive în organism, doar pacienÈ›ilor care suferă de boala celiacă. Medicii recomandă ca persoanele care nu au această afecÈ›iune să nu apeleze la dieta fără gluten. Persoanele sănătoase apelează la această dietă sperând că o să se simtă mai bine, că o să mănânce mai sănătos sau că o să slăbească.

Alimentele procesate pentru a deveni gluten-free ajung să piardă din nutrienÈ›ii necesari organismului, nutrienÈ›i pe care alimentele care conÈ›in gluten îi au.

Au mai puÈ›in fier, acid folic, dar au mai multe zaharuri È™i poate chiar È™i mai multe grăsimi. Unui organism sănătos, aceste alimente îi vor provoca un dezechilibru. De ce am renunÈ›a de bunăvoie la gluten È™i am începe să luăm vitamine pentru compensarea carenÈ›elor? Încă un aspect important al acestei teme îl reprezintă costul ridicat al alimentelor care nu conÈ›in gluten. Dacă nu avem simptomatologia digestivă caracteristice bolii celiace de ce ne-am obliga organismul să funcÈ›ioneze pe o dietă care îl privează de nutrienÈ›ii necesari?

Avântul mediactic al dietei este responsabil de freamătul din jurul acestui subiect. Dieta are clar efecte pozitive asupra pacienÈ›ilor cu suferință intestinală. DeÈ™i pare restrictivă, cu ajutorul unui nutriÈ›ionist se poate duce o viață echilibrată, mâncând variante sănătoase ale anumitor feluri de mâncare, până de curând dăunătoare.

În concluzie, persoanele sănătoase nu ar trebui să urmeze o dietă fără gluten, aceasta neavând niciun beneficiu asupra organismului lor. Costurile ridicate, precum È™i carenÈ›ele nutriÈ›ionale ar trebui să fie un semnal de alarmă. Problema generală a populaÈ›iei este că ar încerca orice dietă care apare, fără a descoperi dacă aceasta este una potrivită nevoilor organismului. Orice dietă urmată fără acordul unui specialist poate face mai mult rău decât bine.

Data actualizare: 19-09-2021 | creare: 26-09-2018 | Vizite: 1990
Bibliografie
(1) Ditch the Gluten, Improve Your Health?, link: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/ditch-the-gluten-improve-your-health
(2) Gluten-free diet, link: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/gluten-free-diet/art-20048530
(3) Health Benefits and Adverse Effects of a Gluten-Free Diet in Non–Celiac Disease Patients, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5866307/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sensibilitatea la gluten non-celiacă
  • Riscul de a dezvolta boala celiacă, influenÈ›at de aportul de gluten
  • Produsele fără gluten - indicate dacă nu ai boală celiacă?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum