Obiceiuri ce îți afectează ficatul în timp
Autor: Patriche Silvia
Ficatul este cel mai mare organ din corpul uman și are peste 400 de funcții printre care digestia, eliminarea toxinelor, metabolismul și depozitarea substanțelor nutritive. (1, 2)
Dacă ficatul este bolnav, organismul nu mai funcționează bine și pot apărea numeroase afecțiuni. De aceea este important să înțelegem ce obiceiuri afectează ficatul. Astfel, îl vom putea proteja. Mai jos sunt cele mai răspândite obiceiuri care fac rău ficatului. (3)
Consumul de grăsimi trans
Grăsimile trans se găsesc în carnea de vită, pui, ouă și lactate integrale. La baza grăsimilor trans se află procesul de hidrogenare prin care grăsimile sănătoase, în stare lichidă, sunt aduse în stare solidă. Pe lângă alimentele de mai sus, grăsimile trans se găsesc și în produse fast food, margarină și produse ambalate precum cornuri, cipsuri, cereale, batoane proteice, etc. (4, 5, 6)
Ficatul nu poate procesa o cantitate ridicată de grăsimi trans fără a duce la creșterea glicemiei și depunerea depozitelor de grăsime pe celulele hepatice. În timp, grăsimile trans pot duce la umflarea celulelor ficatului, proces care poate evolua până la ciroză. De asemenea, grăsimile trans reprezintă un factor în diabetul zaharat, bolile de inimă, demență și boala ficatului gras. (7, 8, 9, 10)
Consumul de alcool
Atunci când consumăm alcool ficatul transformă conținutul alcoolic în substanțe mai puțin toxice, pentru a nu pune probleme altor organe. Acest proces afectează ficatul și funcțiile sale. Ficatul transformă alcoolul în formaldehidă, o substanță toxică ce duce la inflamarea celulelor hepatice. Pe termen lung poate duce până la ciroză. (11, 12)
Consumul ocazional de alcool poate ajuta la prevenirea acestor probleme de sănătate. De asemenea, consumul de alcool după masă poate ajuta la protejarea ficatului. Totodată, este de evitat consumul excesiv de alcool în weekend sau în concediu – ficatul nu își ia vacanță, deci trebuie protejat mereu. (13)
Consumul excesiv de zahăr
Zahărul și produsele cu zahăr afectează ficatul. Zahărul este la fel de toxic precum alcoolul, iar unii doctori spun că dă dependență similar cocainei. (14, 15)
Zahărul sub formă de fructoză, zahăr alb rafinat, sirop de porumb sau îndulcitori artificiali precum aspartamul, sucraloza, zaharina sau acesulfam de potasiu nu este bine tolerat de ficat indiferent de doză. Aceste zaharuri sunt transformate în grăsimi și afectează celulele hepatice. (16, 17)
De aceea, este de preferat să consumi zahăr din surse naturale precum nucă de cocos, fructe și legume. Acestea oferă zahăr ușor de procesat de ficat.
Consumul excesiv de sare
Un consum ridicat de sare crește tensiunea arterială din arterele ficatului și poate duce la afecțiuni hepatice cronice. Este recomandat să consumi maximum 2,3 mg de sare pe zi. (18, 19)
Poți aroma preparatele folosind condimente. Totuși, produsele procesate și pre-ambalate, sosurile și condimentele conțin, de cele mai multe ori, sare. Deci, soluția rămâne gătitul acasă.
Administrarea excesivă a unor medicamente
Multe medicamente sunt metabolizate la nivelul ficatului. Administrarea excesivă pot afecta celulele acestui organ. De aceea, este indicat să iei următoarele medicamente doar la recomandarea medicului și în dozele indicate de acesta: (20)
- Medicamente pentru durere precum paracetamol sau pastile cu rețetă
- Medicamente pentru insomnie
- Medicamente pentru ADHD.
De asemenea, prea multă vitamina A poate pune probleme ficatului. Pentru a preveni acest lucru poți lua această vitamină din morcov și fructe galbene, roșii și portocalii. Mai mult, suplimentele cu fier pot fi digerate greu și afectează ficatul. Cum organismul nu poate digera excesul de fier, acesta se acumulează la nivelul ficatului. (21, 22)
Consumul redus de apă
Apa ajută la eliminarea toxinelor din organism prin prevenirea acumulării lor, inclusiv la nivelul ficatului. Prezența apei subțiază sângele și înlesnește filtrarea sa la nivelul ficatului. (23, 24)
Este recomandat să vei cel puțin doi litri de apă pe zi, între mese și nu în timpul meselor. Pe de altă parte, apa în timpul mesei poate afecta digestia deoarece diluează sucul gastric.
De asemenea, încearcă să bei apă în timpul zilei, pentru a nu-ți pune ficatul la treabă noaptea.
Obiceiuri alimentare nesănătoase
Există o legătură între obiceiurile alimentare nesănătoase și un risc mai mare de boli de ficat. Cinele târzii, sărirea peste micul dejun, mâncatul prea repede pot duce la obezitate iar aceasta contribuie la apariția afecțiunilor ficatului.
Mâncatul după ora cinei este întâlnit mai ales în cazul persoanelor care lucrează în ture. (25)
De asemenea, sărirea peste micul dejun duce la creșterea apetitului și mese îmbelșugate la dejun. Similar, viteza din timpul mesei reduce din senzația de sațietate fapt care crește cantitatea de alimente consumată. (26, 27, 28, 29)
În general, moderația alimentară și un stil de viață nesănătos contribuie semnificativ la creșterea riscului de boli de ficat. De asemenea, administrarea unor medicamente, vitamine și suplimente pot afecta ficatul, motiv pentru care ar trebui să le iei doar la recomandarea medicului.
2. The Liver and Its Functions, link: https://columbiasurgery.org/liver/liver-and-its-functions
3. Burden of liver diseases in the world, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30266282/
4. Trans Fats, link: https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/trans-fat
5. Effect of trans fatty acid intake on abdominal and liver fat deposition and blood lipids: a randomized trial in overweight postmenopausal women, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3302130/
6. The intake of high fat diet with different trans fatty acid levels differentially induces oxidative stress and non alcoholic fatty liver disease (NAFLD) in rats, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3192664/
7. Intake of trans Fatty Acids Causes Nonalcoholic Steatohepatitis and Reduces Adipose Tissue Fat Content, link: https://academic.oup.com/jn/article/140/6/1127/4600337
8. Trans fatty acids, insulin resistance, and type 2 diabetes, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16958313/
9. Trans fatty acids – A risk factor for cardiovascular disease, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3955571/
10. Serum elaidic acid concentration and risk of dementia, link: https://n.neurology.org/content/93/22/e2053
11. Alcohol Metabolism: An Update, link: https://pubs.niaaa.nih.gov/publications/aa72/aa72.htm
12. Alcoholic Liver Disease: Pathogenesis and Current Management, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5513682/
13. Effects of Moderate Alcohol Drinking in Patients with Nonalcoholic Fatty Liver Disease, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30400736/
14. Sugar addiction: is it real? A narrative review, link: https://bjsm.bmj.com/content/52/14/910
15. Sugar addiction: pushing the drug-sugar analogy to the limit, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23719144/
16. Fructose and Sugar: A Major Mediator of Nonalcoholic Fatty Liver Disease, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5893377/
17. Artificial sweeteners are related to non-alcoholic fatty liver disease: Microbiota dysbiosis as a novel potential mechanism, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7257251/
18. Too much salt could potentially contribute to liver damage, link: https://www.acs.org/content/acs/en/pressroom/presspacs/2016/acs-presspac-february-24-2016/too-much-salt-could-potentially-contribute-to-liver-damage.html
19. Prospective study of perceived dietary salt intake and the risk of non-alcoholic fatty liver disease, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jhn.12674
20. Clinical Course and Diagnosis of Drug Induced Liver Disease, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK548733/
21. Liver damage caused by therapeutic vitamin A administration: estimate of dose-related toxicity in 41 cases, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2019375/
22. Liver Damage due to Hypervitaminosis, link: https://journals.lww.com/acgcr/fulltext/2020/07000/liver_damage_due_to_hypervitaminosis.13.aspx
23. Water, Hydration and Health, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/
24. Hydration status and liver function of young men before and after Ramadan fasting, link: https://www.researchgate.net/publication/324541691_Hydration_status_and_liver_function_of_young_men_before_and_after_Ramadan_fasting
25. Eating on the night shift: A need for evidence-based dietary guidelines?, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/nbu.12515?af=R
26. Delayed Meal Timing, a Breakfast Skipping Model, Increased Hepatic Lipid Accumulation and Adipose Tissue Weight by Disintegrating Circadian Oscillation in Rats Fed a High-Cholesterol Diet, link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.681436/full
27. Not just what, but also when you eat: Analyzing the impact of meal timing patterns on non-alcoholic fatty liver disease, link: https://www.researchgate.net/publication/331977419_Not_just_what_but_also_when_you_eat_Analyzing_the_impact_of_meal_timing_patterns_on_non-alcoholic_fatty_liver_disease
28. Eating Fast Is Associated with Nonalcoholic Fatty Liver Disease in Men But Not in Women with Type 2 Diabetes: A Cross-Sectional Study, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32707957/
29. Effects of Eating Fast and Eating Before Bedtime on the Development of Nonalcoholic Fatty Liver Disease, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26565781/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum