Când jobul tău face rău sănătății tale - meserii dăunătoare sănătății

Când jobul tău face rău sănătății tale - meserii dăunătoare sănătății

©

Autor:

Când jobul tău face rău sănătății tale - meserii dăunătoare sănătății

Locurile de muncă care ar putea să nu pară periculoase pot duce, de fapt, la consecinÈ›e majore asupra sănătății. Chiar dacă ai o slujbă de birou, dacă angajarea ta se caracterizează prin nesiguranță economică, lipsă de echilibru între muncă È™i familie, orele lungi de lucru, un sentiment de a nu fi tratat în mod echitabil sau o lipsă de autonomie, stresul rezultat îÈ›i poate afecta sănătatea.

Și mai important este că stresul nu afectează doar sănătatea oamenilor în mod direct, ci are efecte asupra comportamentelor individuale relevante pentru sănătate. Spre exemplu, oamenii care sunt stresaÈ›i au mai multe È™anse să fumeze mai mult, să consume mai mult alcool, sunt mai susceptibili să consume droguri È™i vor depune mai puÈ›in efort fizic. (1)

Cercetările arată că locurile de muncă stresante nu sunt benefice pentru angajatori. Mai clar, persoanele care se confruntă cu stresul la locul de muncă au mai multe È™anse să renunÈ›e sau să lucreze în timp ce sunt bolnavi. Și dincolo de un anumit punct, orele lungi de lucru de fapt dăunează productivității. (2)

Iată câteva semne că locul de muncă este toxic - È™i ce ar trebui să faci cu privire la acest lucru.

Lucrezi mai mult de opt ore pe zi

Cu excepÈ›ia cazului în care lucrezi mai mult de opt ore pe zi ca urmare a propriilor preferinÈ›e, nu este indicat ca programul zilnic de muncă să depășească opt ore. Studiile au arătat că persoanele care lucrează de obicei ore lungi pe o perioadă extinsă au un risc mai mare de a se confrunta cu depresie. (3)

Modalitățile de a gestiona așteptările toxice de la locul de muncă includ acordarea de atenție propriilor nevoi, prin luarea de repaus de la locul de muncă.

Te simți anxios de-a lungul zilei de lucru

Anxietatea poate rezulta din numeroase lucruri în afara muncii, însă un mediu de lucru toxic poate declanÈ™a niveluri nesănătoase de stres È™i de îngrijorare. Modalitățile de contracarare a acestor efecte includ obiceiurile sănătoase precum o rutină care încurajează somnul, igiena, o pauză sănătoasă de prânz în fiecare zi È™i exerciÈ›ii fizice regulate.

Volumul tău de lucru este nerealist

Dacă întâmpini dificultăți în realizarea sarcinilor zilnice sau săptămânale de la locul de muncă, în ciuda celor mai bune eforturi, ai de-a face cu un volum de muncă nerealist într-un mediu de lucru toxic. Acest lucru poate duce la un nivel ridicat de anxietate È™i la sentimente depresive.

În acest caz se recomandă prioritizarea volumului de lucru pentru o zi sau o săptămână, definirea clară a unui program în care să ai timp liber sau să îÈ›i iei concediu. De asemenea, încercă să iei pauze È™i să participi la practici de meditaÈ›ie.

Există agresiuni, hărțuire și/sau sunt folosite apelative la adresa ta

Nu este doar o preocupare pentru copiii de pe terenul de joacă: hărÈ›uirea È™i intimidarea altor persoane pot apărea È™i într-un mediu toxic de lucru. Acestea includ folosirea apelativelor, izbucnirile furioase È™i standardele comportamentale opresive. (4)

Dacă te afli într-o situaÈ›ie, cum ar fi aceasta, experÈ›ii recomandă abordarea problemei È™i găsirea de ajutor din partea resurselor umane. Dacă, din anumite motive, consilierul nu răspunde, caută un sprijin legal sau modalități de abordare a problemei pentru a creÈ™te gradul de conÈ™tientizare È™i a obÈ›ine un sentiment de abilitare.

Colegi de muncă care bârfesc

Bârfa este toxică oriunde, dar nu ar trebui să existe toleranță pentru ea la locul de muncă. Ascultând È™i contribuind la bârfe la locul de muncă poate stârni un sentiment de manipulare È™i eventual te poÈ›i simÈ›i presat în a spune lucruri cu care nu eÈ™ti de acord. Încearcă să stai departe de bârfe la locul de muncă, abÈ›ine-te de la comentariile negative È™i menÈ›ine o mentalitate pozitivă. În schimb, poÈ›i începe prin a-È›i complimenta colegii cu privire la etica muncii È™i abilitățile pe care le au la locul de muncă.

EÈ™ti presat să iei prânzul cu colegii de muncă

A fi invitat să mănânci cu ceilalÈ›i colegi este un lucru frumos – atâta timp cât invitaÈ›ia nu vine la pachet cu insulte în cazul în care tu ai alte planuri. În plus, consumând È™i comandând în mod constant prânzul la pachet, creează obiceiuri alimentare nesănătoase È™i favorizează consumul de ingrediente toxice.

Pentru a evita crearea unui mediu de lucru toxic pentru mintea È™i stomacul tău, se recomandă să împachetezi un prânz de acasă È™i să-l aduci cu tine la locul de muncă.

Șeful sau colegii au o moralitate scăzută

Atunci când interacÈ›iunile negative sunt mai frecvente decât cele pozitive, acest lucru începe să devină dăunător. Apelând la scuze, la a da vina pe alÈ›ii È™i a avea o lipsă de încrederea în conducere poate crea un mediu de lucru toxic.

EÈ™ti supus în mod constant criticilor

Dacă nu te simÈ›i în largul tău È™i manifeÈ™ti o stare de nervozitate atunci când trebuie să participi la conversaÈ›ii normale, în special în timpul întâlnirilor, este un semn al faptul că locul de muncă nu este unul benefic. De multe ori, această teamă este rezultatul unor critici anterioare. Dacă atunci când faci o sugestie sau o greÈ™eală, rezultatul este o pedeapsă sau o critică, acesta poate înăbuÈ™i creativitatea, inovaÈ›ia È™i motivaÈ›ia.

Familia sau prietenii observă o diferență

Dacă prietenii È™i familia ta au făcut comentarii cu privire la starea ta de spirit sau la comportamentul tău de când te-ai angajat este un semnal de alarmă căruia ar trebui să-i acorzi atenÈ›ie. Faptul că observă o schimbare negativă a stării de spirit sau a comportamentului tău constă în faptul că uneori efectele unui loc de muncă toxic pot fi mai evidente pentru alÈ›ii decât pentru tine.

SimÈ›i că ai putea fi concediat în orice moment

Unele locuri de muncă se caracterizează printr-un nivel ridicat de incertitudine, fluctuaÈ›ie crescută È™i schimbare constantă, ceea ce face adesea angajaÈ›ii să se simtă neliniÈ™tiÈ›i È™i îngrijoraÈ›i. PersistenÈ›a sentimentului de îngrijorare poate provoca efecte adverse emoÈ›ionale pe termen lung. O stare de spirit pozitivă este cel mai bun mod de a face față perioadelor incerte din viaÈ›a noastră, iar, în acest mod, îÈ›i concentrezi energia asupra lucrurilor pe care le poÈ›i controla È™i care îÈ›i menÈ›in sănătatea, cum ar fi dreptul de a mânca, exerciÈ›iile fizice, o calitate bună a somnului.

Nu eÈ™ti niciodată cu adevărat în afara orelor de muncă

Deoarece avem mereu în apropiere laptop-urile de la locul de muncă sau smartphone-urile pe care le purtăm în buzunare È™apte zile pe săptămână, sunt rare cazurile în care poÈ›i să-È›i întrerupi programul după ce ai părăsit locul de muncă. Fiind pregătit să reacÈ›ionezi în orice moment s-a dovedit a avea un impact asupra stării de spirit È™i a nivelului de energie. Stabilirea unor limite îÈ›i va permite să ai mai mult timp liber pentru a creÈ™te productivitatea la locul de muncă. (5)

Stresul de la locul de muncă este, de asemenea, legat de hipertensiune arterială, obezitate È™i chiar depresie. Oricare dintre aceÈ™ti factori face viaÈ›a mai dificilă È™i chiar poate creÈ™te riscul de deces. Un studiu publicat în revista Management Science a analizat efectul a 10 surse de stres la locul de muncă È™i a constatat că toÈ›i aceÈ™tia contribuie la creÈ™terea cheltuielilor pentru îngrijirea sănătății în rândul angajaÈ›ilor È™i mulÈ›i au un risc crescut de deces. (6)

AceÈ™ti factori de stres la locul de muncă, care au fost legaÈ›i de bolile cardiovasculare È™i de sănătatea mintală slabă, sunt responsabili pentru mai multe decese anual decât diabetul, Alzheimerul sau gripa, potrivit cercetătorilor. (7)

Cum poți preveni efectele negative exercitate de un loc de muncă asupra sănătății?

  • Formează relaÈ›ii pozitive.
  • Începe să faci exerciÈ›ii fizice.
  • Mănâncă alimente sănătoase È™i nutritive.
  • Dormi suficient.
  • Prioritizează È™i organizează timpul.
  • Formează obieceiuri sănătoase. (8)


De asemenea, unele locuri de muncă implică mai mute riscuri asupra sănătății decât altele

Potrivit informaÈ›iilor de la Occupational Information Network, care au analizat È™ase factori de risc pentru sănătatea angajaÈ›ilor din 974 de locuri de muncă diferite: expunerea la contaminanÈ›i, expunerea la boli È™i infecÈ›ii, expunerea la condiÈ›ii riscante, expunerea la radiaÈ›ii, riscul unor arsuri minore, de tăieturi, de muÈ™cături È™i de înÈ›epături, È™i timpul petrecut aÈ™ezat, sunt câteva consiÈ›ii întâlnite la locurile de muncă cu un potenÈ›ial crescut de a scurta durata de viață.

Cele mai importante dintre acestea includ:

  • Igientist dentar - curăță dinÈ›ii È™i examinează zonele orale pentru semne de boală orală. AceÈ™tia sunt expuÈ™i la boli È™i infecÈ›ii, la radiaÈ›ii È™i petrec mult timp aÈ™ezaÈ›i.
  • Medic dentist - examinează, diagnostichează È™i tratează bolile, leziunile È™i malformaÈ›iile dinÈ›ilor È™i gingiilor. AceÈ™tia sunt expuÈ™i la boli È™i infecÈ›ii, la radiaÈ›ii È™i petrec mult timp aÈ™ezaÈ›i.
  • Asistent veterinar È™i îngrijitor de animale de laborator - examinează animalele de companie È™i alte animale pentru semne de boală sau rănire în laboratoare, spitale È™i clinici de animale. AceÈ™tia sunt expuÈ™i la boli È™i infecÈ›ii, la contaminanÈ›i È™i la arsuri minore, tăieturi, muÈ™cături sau arsuri.
  • Tehnician de laborator dentar - construiesc È™i repară protezele totale sau parÈ›iale. AceÈ™tia sunt expuÈ™i la contaminanÈ›i È™i la boli È™i infecÈ›ii.
  • Asistent dentar - ajutaÈ›i medicii stomatologi È™i pregătesc pacienÈ›ii pentru tratament È™i păstrează înregistrări. AceÈ™tia sunt expuÈ™i la boli È™i infecÈ›ii, la radiaÈ›ii È™i la contaminanÈ›i.
  • Asistentă medicală - administrează anestezia, monitorizează semnele vitale ale pacientului È™i supraveghează recuperarea pacientului din anestezie. Acestea sunt expuse la la boli È™i infecÈ›ii, la contaminanÈ›i È™i la radiaÈ›ii.
  • ÎnsoÈ›itor de zbor - furnizează servicii personale pentru a asigura siguranÈ›a, securitatea È™i confortul pasagerilor în timpul zborului. AceÈ™tia sunt expuÈ™i la contaminanÈ›i, la boli È™i infecÈ›ii È™i la arsuri minore, tăieturi, muÈ™cături sau înÈ›epături. (9)

Data actualizare: 22-05-2019 | creare: 03-10-2018 | Vizite: 1773
Bibliografie
1. The health risks of a toxic workplace. Url: https://www.pri.org/stories/2018-05-22/health-risks-toxic-workplace
2. The Research Is Clear: Long Hours Backfire for People and for Companies. Url: https://hbr.org/2015/08/the-research-is-clear-long-hours-backfire-for-people-and-for-companies
3. Night Work and the Risk of Depression. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5499504/
4. Sexual harassment in the work place: Its impact on gynecologic oncology and women's health.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29526475
5. 12 Signs Your Workplace Is Toxic. Url: https://www.rd.com/advice/work-career/toxic-workplace-signs/
6. The Relationship Between Workplace Stressors and Mortality and Health Costs in the United States. Url: https://pubsonline.informs.org/doi/10.1287/mnsc.2014.2115
7. Why Your Workplace Might Be Killing You. Url: https://www.gsb.stanford.edu/insights/why-your-workplace-might-be-killing-you
8. Coping with stress at work. Url: https://www.apa.org/helpcenter/work-stress.aspx
9. Jobs that are demaging to your heath. Url: https://www.independent.co.uk/life-style/the-37-jobs-that-are-most-damaging-to-your-health-a7708071.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vrei să ai un somn de calitate? Lasă-È›i munca la birou!
  • RecunoÈ™tinÈ›a exprimată între colegii de serviciu îmbunătățeÈ™te performanÈ›ele la locul de muncă
  • Stereotipurile pozitive legate de gen la locul de muncă afectează mai des femeile decât bărbaÈ›ii
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum