Riscurile consumului de apă nepotabilă

©

Autor:

Riscurile consumului de apă nepotabilă
Siguranța și calitatea apei sunt fundamentale pentru dezvoltarea speciei umane, apa potabilă fiind esențială pentru supraviețuire. Oferirea accesului la apă potabilă reprezintă unul dintre cele mai eficiente instrumente prin care poate fi promovată sănătatea. Organizația Mondială a Sănătății conduce eforturile globale de prevenire a transmiterii bolilor prin consumul de apă nepotabilă și promovează, împreună cu guvernele țărilor și instituțiile abilitate, practici eficiente de reducere a riscurilor de contaminare a apei. (1)

Aprovizionarea cu apă potabilă este esențială pentru reducerea bolilor și pentru îmbunătățirea sănătății generale a comunităților. Conform estimărilor OMS, aproape două treimi din decesele cauzate de bolile diareice sunt atribuite consumului de apă nepotabilă, canalizărilor insalubre și epurării incorecte a apei. Anual, peste jumătate de milion de decese sunt cauzate de lipsa apei potabile, majoritatea deceselor fiind înregistrate în regiunile sărace din Asia și Africa. La nivel global, aproximativ două miliarde de oameni folosesc surse de apă potabilă neameliorate sau surse contaminate. În țările sub-dezvoltate, cât și în cele aflate în curs de dezvoltare, majoritatea deceselor raportate în rândul copiilor cu vârsta de sub 5 ani sunt asociate cu diareea și consumul de apă nepotabilă. Tratarea apei menajere și depozitarea acesteia în condiții de siguranță ar putea îmbunătății calitatea apei, ceea ce ar duce la o scădere drastică a numărului de decese. (1) (2)

Apa nepotabilă nu afectează organismul doar atunci când este consumată în mod direct, ci și când este utilizată pentru gătit, curățarea alimentelor sau ustensilelor de bucătărie. Consumul de apă nepotabilă sau consumul alimentelor care au intrat în contact cu apa contaminată poate avea efecte adverse asupra sănătății, inclusiv boli gastro-intestinale, probleme de reproducere și tulburări neurologice. Bebelușii și copiii cu vârsta de până în trei ani, femeile însărcinate, persoanele în vârstă și persoanele ale căror sisteme imunitare sunt compromise din cauza SIDA, chimioterapiei sau a medicamentelor de transplant, pot fi în special susceptibile la boli în urma ingestiei de apă contaminată. (2) (3)

Contaminarea microbiologică cu viruși, bacterii sau paraziți (precum Salmonella, Giardia, Shigella, Campylobacter sau E. coli), care nu sunt vizibile cu ochiul liber, dar care pot fi prezente în apa limpede, reprezintă principalul risc pentru sănătate apărut în urma consumului de apă din surse contaminate. Gastroenterita, hepatita virală, febra tifoidă și holera sunt principalele afecțiuni cauzate de consumul de apă potabilă. Contaminarea chimică, deși mai puțin frecventă, asociată cu mediile industriale sau miniere, poate fi mult mai periculoasă pentru organismul uman. Contaminarea chimică este prezentă îndeosebi în țările aflate în curs de dezvoltare, preponderent în zonele rurale. Contaminanții chimici pot proveni din produsele chimice agricole, pesticide, reziduurile chimice din apa de ploaie, vopsele, etc. Contaminarea cu nitrați, asociată cu methemoglobinemia acută infantilă (intoxicația acută cu nitrați), este o problemă raportată în unele zone rurale din România. Majoritatea cazurilor de intoxicație acută cu nitrați sunt raportate la nou-născut, deși afecțiunea poate să apară la orice vârstă. Apa provenită de la fântână este principala sursă de contaminare cu nitrați. (4)

Data actualizare: 03-06-2020 | creare: 03-06-2020 | Vizite: 4946
Bibliografie
(1) Water sanitation hygiene, link: https://www.who.int/water_sanitation_health/water-quality/en
(2) Water sanitation hygiene, link: https://www.who.int/water_sanitation_health/water-quality/household/en
(3) Guidelines forthe use of non-potable waterin food businesses, link: https://www2.health.vic.gov.au/about/publications/policiesandguidelines/Guidelines-for-the-use-of-non-potable-water-in-food-businesses
(4) Apa de fântână: contaminarea cu nitrați și methemeglobinemia, link: https://cnmrmc.insp.gov.ro/images/ghiduri/Ghid-Apa-De-Fantana.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: