Bărbați: semne ca nivelul testosteronului e scăzut (și ce poți face)

©

Autor:

Bărbați: semne ca nivelul testosteronului e scăzut (și ce poți face)

Testosteronul este un hormon produs în primul rând în testicule și într-o cantitate mult mai mică, de către ovare și corticala glandelor suprarenale. Este esențial pentru o varietate de funcții fizice, cognitive, sexuale și metabolice la bărbați.

Testosteronul este un hormon ce oferă bărbaților masculinitatea, fiind responsabil de apariția caracteristicilor tipice bărbătești precum: vocea groasă, creșterea musculturii și apariția părului facial. Este, de asemenea, implicat în producția eritrocitelor, a materialului seminal și totodată influențează starea de spirit și abilitatea de concentrare.

Acest hormon sexual ajunge la un nivel maxim în timpul adolescenței și a perioadei adulte. Odată cu înaintarea în vârstă, abilitatea de a produce testosteron începe să scadă, iar nivelul descrește cu 1-3% pe an începând cu vârsta de 40 de ani. Acest declin natural nu implică necesitatea terapiei cu testosteron. O deficiență de testosteron este indicată de apariția anumitor simptome specifice.

Dacă un bărbat prezintă un nivel scăzut de testosteron, simptomele includ:

  • disfuncție erectilă,
  • scăderea masei osoase și
  • scăderea libidoului.


Asociația Americană de Urologie definește scăderea testosteronului prin valoarea mai scăzută de 300 nanograme (ng) /dl, de asemenea a raportat că 2 din 100 de bărbați prezintă un nivel scăzut al hormonului. (1, 3, 4)

Semnele și simptomele nivelului scăzut de testosteron

Cele mai comune dintre semnele și simptomele observate în urma scăderii testosteronului sunt:
1. Probleme erectile, depresie, oboseală și modificări ale dispoziției. Testosteronul stimulează țesutul penian să producă oxid nitric, ce are rol în debutul unor reacții, rezultatul fiind erecția. Dacă nivelul de hormon este prea scăzut, acest proces nu va putea fi realizat. Unii factori care pot determina disfuncții erectile sunt reprezentați de: fumat, probleme legate de glanda tiroidă, colesterolul mărit, stres sau anxietate, consumul de alcool, diabetul și tensiunea arterială mare.
2. Pierderea părului - mulți dintre bărbați pot experimenta pierderea părului, ca parte a îmbătrânirii, proces observat și în cazul femeilor. Un studiul realizat în anul 2012, a arătat că implanturile cu testosteron au avut un efect benefic, în sensul stimulării creșterii părului.
3. Scăderea masei osoase
Testosteronul ajută la producerea de țesut osos și la menținerea masei osoase. Un nivel scăzut poate duce la reducerea volumului, făcând astfel oasele mai susceptibile la fracturi.
4. Reducere testiculară
Un bărbat cu un testosteron scăzut poate observa o reducere în mărime a testiculelor, neasociată cu temperatura scăzută. De asemenea, scrotul se va simți mai neted ca de obicei.
5. Reducerea cantității de spermă
Sperma este fluidul ejaculat. Testosteronul ajută la producția spermei, astfel o cantitate scăzuta de spermă poate indica o reducere a testosteronului. De asemenea, pot să apară probleme de fertilitate.
6. Probleme ale somnului
Mulți dintre bărbații cu testosteron scăzut prezintă dificulății în a adormi și în general este afectat somnul. De asemenea, prezintă apnee de somn, ce determină la rândul său distragerea somnului.
7. Scăderea libidoului
Bărbații vor prezenta adesea o scădere a libidoului. O scădere a acestuia apare în mod fiziologic odată cu înaintarea în vârstă, însă în cazul unui bărbat tânăr acest simptom poate fi asociat cu scăderea hormonului.
8. Reducerea masei musculare
Testosteronul joaca rol în dezvoltarea masei musculare, astfel reducerea nivelului hormonului, se va observa și în aspectul musculaturii.
9. Temperatură ridicată a corpului
Asemenea fluctuațiilor de temperatură date de estrogen în timpul menopauzei la femei, și scăderea testosteronului poate determina un asemenea simptom.
10. Scăderea nivelului de energie
Bărbații pot observa o scădere a energiei și pot resimți adesea o stare de oboseală, chiar dacă nu realizeaza activități solicitate.
11. Creșterea greutății
Reducerea testosteronului poate duce la creșterea greutății corporale, în unele cazuri poate apărea ginecomastie (creșterea sânilor).
12. Schimbări de dispoziție
Bărbații vor observa o scădere a capacității de concentrare, iritabilitate și depresie.

Nu întotdeauna scăderea testosteronului determină anumite simptome, unii bărbați aflând în urma unor controale de rutină și analize de sânge. Totuși, este recomandat ca la apariția acestor simptome să se facă o vizită la medic pentru a afla mai multe informații. (1)

Se va realiza un examen fizic al persoanei, chiar și un test de densitate a masei osoase, ce poate indica scăderea testosteronului.

Scăderea testosteronului datorată unei funcționări scăzute sau a prezenței unei tumori în glanda pituitară, de exemplu, poate contribui la apariția hipogonadismului. Hipogonadismul este o formă a scăderii testosteronului ce ar trebui fi tratată și monitorizată.

Pe lângă vârstă, există și alte cauze care determină un nivel scăzut de testosteron și anume: persoanele care suferă de sindromul Klinefelter sau Noonan (boli autoimune în care organismul va produce anticorpi care vor ataca celulele proprii ale organismului) pot suferi de o deficiență a testosteronului, unele accidente de la nivelul testiculelor pot fi incriminate în generarea deficienței, precum și înlăturarea acestora în urma cancerului. Chimioterapia și prezența unor infecții pot determina un testosteron scăzut. Utilizarea unor medicamente precum: steroizi, opiacee, antidepresive și narcotice, evoluția unor boli, diabet, HIV, SIDA, dar și o stare de obezitate a organismului, produc același efect asupra testosteronului. (2, 3)

Alte semne ce pot fi observate:

Atrofie testiculară, scăderea masei musculare, creșterea greutății corporale, creșterea hemoglobinei A1c (în special la persoanele ce suferă de diabet), osteopenie cu apariția frecventă a fracturilor, probleme ale somnului - insomnie, oboseală, dificultate în păstrarea concentrării, lipsa motivației și depresia. (2)

Tratament

Cel mai comun tratament este administrarea de testosteron. Va fi prescris de către medic în cazul în care în urma testelor realizate s-a constatat că există un deficit. Administrarea se poate face sub formă de: plasturi, geluri, tablete, injecții, sau sub alte forme.

Pentru a confirma existența testosteronului scăzut ce necesită tratament, pacientului trebuie să i se realizeze două analize de sânge, în zile neconsecutive, dimineața (nivelul de testosteron fluctuează în timpul zilei, cel mai ridicat fiind dimineața), care vor fi analizate în laborator. Un nivel normal este cuprins între 300ng/dL și 1000ng/dL.

Sunt numeroase motive pentru care trebuie monitorizat nivelul hormonului, de exemplu, un nivel scăzut este un factor de risc pentru apariția bolilor cardiovasculare, însă administrarea de suplimente hormonale nu poate garanta scăderea acestui risc. În timp ce terapia nu coduce la cancerul de prostată, este notat totuși că o creștere a testosteronului poate crește nivelul de PSA (antigen specific prostatic), ce poate conduce la un risc crescut de apariție a cancerului de prostată, observat la 30% dintre pacienții de peste 70 de ani care prezentau un stadiu incipient de boală, nedetectat.

Administrarea testosteronului sub diferite forme poate îmbunătăți starea pacientului, de asemenea condiția primară ce a determinat apariția scăderii testosteronului va fi tratată. în plus, fertilitatea poate fi afectată, așadar se recomandă și testarea acesteia.

Terapia însă, nu este benefică pentru toată lumea, bărbații care au avut cancer de prostată în pricipal, nu trebuie să folosească această suplimentare. (2)

Pe langa dozarea testosteronului, se vor face și teste asupra celorlalți hormoni ce se află în strânsă legătură cu acesta (FSH, LH, estrogen). (3)

Efecte secundare ale terapiei cu testosteron

Pot sa apară unele efecte secundare în urma terapiei cu testosteron, precum unele iritații în cazul aplicării gelurilor topice sau a plasturilor, de asemenea pot să apară reacții alergice în cazul administrării sub formă injectabilă. În timpul terapiei, există un risc crescut de eritrocitoză (tradusă prin creșterea anormală a Hemoglobinei și a Hematocritului). De asemenea, poate avea loc o întrerupere normală a producției spermatice. Testosteronul sub formă topica se poate transfera, astfel este sugerată evitarea contactului cu femeile sau copiii la care ar putea apărea efecte dăunătoare. (3)

Metode naturale pentru creșterea testosteronului

Aceste pot include: consumul fructelor de mare, o dieta bogată în nutrienți ce cresc nivelul de testosteron, precum: carnea de vită, cereale, ouă, ton, lapte asociat cu vitamina D, fasole, de asemenea este recomandată scăderea greutății și practicarea exercițiilor fizice, care se pare ca dețin capacitatea de a crește nivelul hormonului. Totuși, aceste metode nu sunt întotdeauna eficiente.

Trebuie de reținut faptul că testosteronul scade în mod normal odată cu vârsta, însă schimbarea stilului de viață și îmunătățirea dietei par să încetinească această descreștere.

Majoritatea cazurilor sunt tratabile, iar observarea timpurie a simptomelor poate ajuta o persoană la diagnosticarea și tratarea incipientă a deficitului. (1)

Fiecare organism funcționează în mod propriu și răspunde la terapie în mod diferit. Tratamentul poate ajuta la: funcția erectilă, îmbunătățirea libidoului, îmbunătățirea densității măduvei oasoase, ameliorarea anemiei, creșterea masei musculare și scăderea simptomelor de depresie. Totuși, nu sunt date care să ateste că ar putea îmbunătăți nivelul de energie, oboseală, și în general calitatea vieții.

Se recomandă efectuarea analizelor de rutină care să includă și dozarea hormonului, pentru a se observa dacă nivelurile de testosteron rămân constante. Aceste examinări se recomandă să se realizeze la intervale de 6-12 luni.


Majoritatea bărbaților observă îmbunătățiri în 4-6 săptămâni de la începerea terapiei, creșterea masei musculare însă, poate fi observată după aproximativ 6 luni. (3, 4)


Data actualizare: 08-01-2019 | creare: 08-01-2019 | Vizite: 35549
Bibliografie
1. What are the symptoms of low testosterone?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322647.php
2. Low Testosterone Treatments, link: https://www.endocrineweb.com/conditions/low-testosterone/low-testosterone-treatments
3. What are the Signs of Low Testosterone in Men?, link: https://www.urologyhealth.org/urologic-conditions/low-testosterone/symptoms
4. Treating low testosterone levels, link: https://www.health.harvard.edu/mens-health/treating-low-testosterone-levels
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Statutul social influențează nivelul de testosteron
  • Noile cercetări arată cum paternitatea duce la fluctuații ale testosteronului
  • Terapia de substituție cu testosteron nu crește riscul de evenimente cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum