Obezitatea infantilă și consumul matern de pește în timpul sarcinii
Un studiu recent publicat în JAMA Pediatrics (The Journal of the American Medical Association Pediatrics) a stabilit o asociere între consumul prenatal de pește al mamei și accelerarea procesului de creștere în copilărie, inclusiv între aportul excesiv prenatal de pește și apariția obezității infantile.
Trebuie avut în vedere faptul că peștele reprezintă o sursă importantă de nutrienți de foarte bună calitate, inclusiv acizii grași esențiali Omega-3 conținuți de varietățile de pește gras, cu rol vital în dezvoltarea normală fetală. În același timp, peștele constituie și o sursă de expunere a organismului la o serie de disruptori endocrini care contribuie la apariția și progresia procesului obezogen.
Luând în calcul raportul dintre risc și beneficiu al consumului de pește în perioada gestațională, în anul 2014, cele două instituții guvernamentale din Statele Unite ale Americii, Administrația pentru Medicamente și Alimente și Agenția de Protecție a Mediului, au stabilit ca aportul de pește al femeilor gravide să se rezume la maxim 3 porții de pește pe săptămână.
Studiul a analizat o cohortă compusă din 26,184 femei însărcinate și copii acestora din diferite centre din Europa și Statele Unite, timp de 6 ani.
În urma analizei datelor colectate, consumul mediu de pește pe săptămână a variat de la 0,5 porții pe săptămână în Belgia, până la 4,45 porții/ săptămână în Spania. S-a observat faptul că femeile care au consumat pește de mai mult de 3 ori pe săptămână în timpul sarcinii au născut copii a căror greutate la naștere a fost semnificativ mai mare comparativ cu nou-născuții din mamele care au consumat pește conform recomandărilor nutriționale.
Consumul prenatal crescut de pește (mai mult de 3 ori pe săptămână) a fost asociat cu un ritm de creștere accelerat în perioada copilăriei și un risc semnificativ crescut de apariție a supraponderii/obezității la acești copii, la 4 și la 6 ani, comparativ cu aportul recomandat de pește.
Acest studiu atrage atenția asupra importanței respectării recomandărilor nutriționale pentru femeia însărcinată, atât pentru evoluția normală a sarcinii dar și pentru sănătatatea copilului și a viitorului adult.
Trebuie avut în vedere faptul că peștele reprezintă o sursă importantă de nutrienți de foarte bună calitate, inclusiv acizii grași esențiali Omega-3 conținuți de varietățile de pește gras, cu rol vital în dezvoltarea normală fetală. În același timp, peștele constituie și o sursă de expunere a organismului la o serie de disruptori endocrini care contribuie la apariția și progresia procesului obezogen.
Luând în calcul raportul dintre risc și beneficiu al consumului de pește în perioada gestațională, în anul 2014, cele două instituții guvernamentale din Statele Unite ale Americii, Administrația pentru Medicamente și Alimente și Agenția de Protecție a Mediului, au stabilit ca aportul de pește al femeilor gravide să se rezume la maxim 3 porții de pește pe săptămână.
Studiul a analizat o cohortă compusă din 26,184 femei însărcinate și copii acestora din diferite centre din Europa și Statele Unite, timp de 6 ani.
În urma analizei datelor colectate, consumul mediu de pește pe săptămână a variat de la 0,5 porții pe săptămână în Belgia, până la 4,45 porții/ săptămână în Spania. S-a observat faptul că femeile care au consumat pește de mai mult de 3 ori pe săptămână în timpul sarcinii au născut copii a căror greutate la naștere a fost semnificativ mai mare comparativ cu nou-născuții din mamele care au consumat pește conform recomandărilor nutriționale.
Consumul prenatal crescut de pește (mai mult de 3 ori pe săptămână) a fost asociat cu un ritm de creștere accelerat în perioada copilăriei și un risc semnificativ crescut de apariție a supraponderii/obezității la acești copii, la 4 și la 6 ani, comparativ cu aportul recomandat de pește.
Acest studiu atrage atenția asupra importanței respectării recomandărilor nutriționale pentru femeia însărcinată, atât pentru evoluția normală a sarcinii dar și pentru sănătatatea copilului și a viitorului adult.
Data actualizare: 19-02-2016 | creare: 19-02-2016 | Vizite: 1229
Bibliografie
(1) Childhood obesity, rapid growth linked to pregnant moms eating lots of fish, link: https://medicalxpress.com/news/2016-02-childhood-obesity-rapid-growth-linked.html(2) Fish Intake in Pregnancy and Child Growth: A Pooled Analysis of 15 European and US Birth Cohorts, link: https://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2491661
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Formatiune chistica pineala... probleme in urma mai multor diete
- Copil (11 ani) dependent de dulciuri
- Copil obez
- Obezitate
- Obezitatea la copii
- Obezitate la 1an si 8 luni?