Un nou îndulcitor cu conținut scăzut de calorii ar putea îmbunătăți sănătatea intestinală

©

Autor:

Un nou îndulcitor cu conținut scăzut de calorii ar putea îmbunătăți sănătatea intestinală
Un consum excesiv de zahăr poate provoca numeroase probleme de sănătate. Întrucât produsele bogate în zahăr ne înconjoară de pe rafturile tuturor magazinelor, o echipă de cercetători din cadrul American Chemical Society a realizat un studiu despre un nou îndulcitor sintetic, cu un conținut scăzut de calorii și efecte benefice asupra florei intestinale, care ar putea înlocui cu succes zahărul din alimente. Lucrarea a fost publicată recent în Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Noul studiu și-a propus să îmbunătățească structura îndulcitorilor artificiali existenți deja pe piață, întrucât s-a observat faptul că aceștia ar putea crește apetitul, promovând supraponderalitatea sau chiar obezitatea. Pentru acest experiment, echipa de cercetători a selectat substanțe dulci, cu un conținut energetic scăzut, din surse naturale, cum ar fi galactooligozaharidele, identificate în laptele mamiferelor sau extractele din fructul Luo Han Guo, ce conțin compuși de sute de ori mai dulci decât zahărul utilizat obișnuit. Deși prezintă activitate prebiotică intensă, unele dintre aceste substanțe pot prezenta arome neplăcute, necesitând prelucrare chimică înainte de a putea fi utilizate.

Astfel, cercetătorii au realizat un nou îndulcitor artificial prin combinarea moleculelor de lactoză și mogrozidă V (regăsită în fructul Luo Han Guo) cu enzime specifice, denumite β-galactozidaze. Noul îndulcitor conține majoritar galactooligozaharide, cantitatea de substanță provenită din fructul exotic fiind mai redusă, pentru a limita modificarea neplăcută a gustului compusului.

Pentru a testa capacitatea îndulcitorului de a înlocui zahărul din alimente, s-a utilizat un panel senzorial special programat. Astfel, a fost raportat faptul că noua substanță determină o îndulcire asemănătoare celei determinate de zahărul compus din zaharoză.
Referitor la proprietățile prebiotice, experimentele realizate în eprubete au semnalat o creștere benefică a nivelurilor de microbi intestinali, printre care și o crește a speciilor bacteriene Bifidobacterium și Lactobacillus. De asemenea, s-a raportat o creștere a metaboliților produși de aceste bacterii, printre care substanțele acetat, propionat și butirat au intensificat efectele prebiotice asupra mucoasei intestinale.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 05-08-2022 | creare: 05-08-2022 | Vizite: 440
Bibliografie
A new low-calorie sweetener could also improve gut health, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220804130631.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii cresc riscul de obezitate
  • Combinarea îndulcitorilor săraci în calorii cu carbohidrații are efecte negative asupra organismului
  • Este posibil ca băuturile cu îndulcitori să nu fie mai sănătoase pentru inimă decât cele cu zahăr
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum