Nivelurile mai ridicate de leptină indică protecția creierului împotriva demenței târzii

©

Autor:

Nivelurile mai ridicate de leptină indică protecția creierului împotriva demenței târzii
Un studiu recent efectuat de UT Health San Antonio explorează legătura dintre obezitate și demență, concentrându-se pe rolul leptinei, un hormon asociat cu reglarea greutății corporale normale. Cercetarea, publicată în revista Alzheimer's & Dementia, a constatat că nivelele mai ridicate de leptină sunt asociate cu o mai bună integritate a materiei albe cerebrale la adulții de vârstă mijlocie, sugerând un posibil rol neuroprotector al leptinei.
Studiul, condus de Claudia Satizabal și colaboratorii de la Glenn Biggs Institute for Alzheimer's and Neurodegenerative Diseases și alte instituții, a investigat modul în care variațiile de leptină pot influența structura materiei albe, un indicator timpuriu al deteriorării cognitive legate de Alzheimer sau demență vasculară. Leptina, cunoscută pentru controlul central al aportului alimentar și homeostaziei energetice, este implicată și în funcții neurofiziologice precum dezvoltarea creierului, neurogeneza și neuroprotecția.

Cercetătorii au analizat concentrațiile de leptină, receptorul său solubil și indicele lor liber, indicând bio-disponibilitatea leptinei, prin teste imunoenzimatice la 2.262 de participanți sănătoși cognitiv din Framingham Heart Study. Au folosit evaluări neuropsihologice și măsurători RMN pentru a investiga relația dintre markerii de leptină și funcția cognitivă, atrofia cerebrală și leziunile vasculare.

Rezultatele au arătat că un indice mai mare de leptină liberă este asociat cu o mai bună integritate a materiei albe, indicând un posibil rol neuroprotector al leptinei împotriva riscului de demență la vârsta înaintată. Aceste descoperiri au fost replicate într-un studiu adițional care a inclus 89 de participanți hispanici sănătoși cognitiv din San Antonio, parte a consorțiului MarkVCID.

În concluzie, cercetarea subliniază importanța leptinei în menținerea integrității cerebrale în mijlocul vieții, oferind perspective valoroase pentru înțelegerea mecanismelor prin care obezitatea la mijlocul vieții poate influența riscul de demență mai târziu în viață și sprijinind rolul neuroprotector al leptinei în prevenirea demenței.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 23-09-2024 | creare: 23-09-2024 | Vizite: 125
Bibliografie
Higher levels of leptin indicate brain protection against late-life dementia, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/09/240918142424.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce sunt mai fericiți cei care fac jogging dimineața?
  •