În ce mod ajută stresul memoria

©

Autor: Redacția ROmedic

În ce mod ajută stresul memoria
Stresul nu este considerat tocmai un stimul benefic atunci când se impune evocarea anumitor aspecte din trecut. Totuşi, poate influenţa în mod pozitiv memorarea informaţiilor noi cu care intrăm în contact – în special cele de factură emoţională.

O echipă de psihologi de la Universitatea Ruhr-Bochum, din Germania, a demarat o cercetare pe această temă, încercând să descopere ce legătură există între capacitatea de memorare a individului şi stres. Rezultatele studiului au fost făcute publice în revista ştiinţifică a universităţii, RUBIN.    

Cercetarea are ca punct de plecare analizarea gradului de absorbţie a informaţiilor noi de către candidaţii la un interviu de angajare. Aceştia au fost abordaţi în două moduri diferite, fără a şti că sunt subiecţii unui studiu şi că postul pentru care au aplicat este unul fictiv. Primele interviuri s-au desfăşurat într-o manieră prietenoasă şi într-o atmosferă plăcută, celelalte au avut loc într-un mediu ostil şi stresant.
Candidaţii din cea de-a doua categorie s-au dovedit a fi mai receptivi, reuşind să memoreze mai multe informaţii din timpul interviului. De exemplu, au reţinut ce obiecte ţineau în mână membrii comisiei de intervievare, aspect ce nu a rămas întipărit şi în memoria candidaţilor din prima serie.

Concluzia la care au ajuns cercetătorii este următoarea: capacitatea de memorare a unui fapt este strâns legată de factorul de stres corelat acelui fapt.
Profesorul Oliver Wolf, care a condus studiul, subliniază ideea că aspectele de factură emoţională sunt mult mai relevante în situaţii de stres pentru individul uman, faţă de cele cu caracter neutru, aceasta fiind şi explicaţia pentru care sunt reţinute mai uşor şi pentru o perioadă mai îndelungată.

Rezultatele cercetării vin, de asemenea, în sprijinul mecanismului după care se manifestă sindromul de stres post-traumatic. Pacienţii diagnosticaţi cu această afecţiune sunt cei care au experimentat, la un moment dat în cursul vieţii, o tulburare violentă de natură fizică sau psihică.
Amintirile ce îi leagă de acea traumă sunt şi cele pe care nu le vor putea uita niciodată. Mai mult, acestea vor reveni chiar şi atunci când victimele nu doresc în mod conştient să le evoce, cel mai des în timpul somnului, sub formă de coşmaruri. 

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 01-09-2024 | creare: 27-11-2014 | Vizite: 3225
Bibliografie
How stress aids memory, link: https://www.medicalnewstoday.com/releases/285816.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce uităm?
  • Fotografiile ne pot afecta memoria
  • Stresul are un rol activ în afecțiunile dermatologice inflamatorii
  •