Activitatea fizică ar putea reduce activarea celulelor imune pentru a ameliora sănătatea creierului în boala Alzheimer
![Activitatea fizică ar putea reduce activarea celulelor imune pentru a ameliora sănătatea creierului în boala Alzheimer](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=40463.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Nimeni nu poate contrazice faptul că un stil de viață activ este benefic, însă nu este foarte clar cum poate activitatea fizică să îmbunătățească sănătatea creierului, în special în boala Alzheimer. Se pare că efectele pozitive apar datorită unei scăderi a activării celulelor imune, conform unui nou studiu publicat în Journal of Neuroscience.
Microgliile, celulele imune ale creierului, se activează pentru a elimina diverse detritusuri și particule străine. Cu toate acestea, o activare excesivă poate declanșa inflamație, afectarea neuronilor și a sistemului de semnalizare cerebral. Efortul fizic ajută la reducerea activării aberante a microgliilor la animale, însă această corelație nu fusese stabilită și la oameni.
Casaletto și colaboratorii au examinat relația dintre activitatea fizică și activarea microgliilor la un grup de 167 de adulți din categoria cu îmbătrânire cognitivă (majoritatea fără demență). Participanților li s-a monitorizat activitatea permanent timp de 10 zile, perioadă urmată imediat de testele anuale cognitive.
Cercetătorii au măsurat nivelul de activare a microgliilor și au analizat patologia bolii Alzheimer pe baza țesutului cerebral recoltat postmortem. O mai mare activitate fizică a fost asociată cu o activare redusă a microgliilor, în special la nivelul girusului temporal, regiunea cea mai afectată în boala Alzheimer. De asemenea, activitatea fizică a avut un efect mai pronunțat asupra inflamației la persoanele cu forme mai severe ale bolii Alzheimer.
Sunt necesare studii în viitor care să analizeze în detaliu aceste efecte, astfel încât să se poată interveni pentru ameliorarea declinului cognitiv al pacienților cu boală Alzheimer.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cheia inversării declinului cognitiv ar putea sta în plantele medicinale
- Neuronii creierului care răspund la zahăr și grăsimi oferă noi perspective asupra controlului obezității
- Consumul anumitor flori comestibile poate preveni afecțiunile degenerative, inclusiv demența
- Schimbarea stilului de viață previne degradarea cognitivă
intră pe forum