Izolarea socială scade volumul creierului

©

Autor:

Izolarea socială scade volumul creierului

Un studiu publicat în Neurology a descoperit că adulții în vârstă care se confruntă cu izolarea socială pot avea mai multe șanse de a experimenta pierderea volumului creierului, în special în zonele afectate de demență, în comparație cu cei cu mai multe contacte sociale.

 

Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea Kyushu din Japonia, a implicat 8.896 de participanți fără demență care au fost supuși scanărilor RMN ale creierului și examene de sănătate.

 

Rezultatele au arătat că indivizii cu cel mai puțin contact social au avut un volum total al creierului semnificativ mai mic și volume reduse în zone precum hipocampul și amigdala, care sunt implicate în memorie și demență.

 

Studiul a luat în considerare factori precum vârsta, diabetul, fumatul și exercițiile fizice.

 

De asemenea, a constatat că indivizii izolați social aveau o prezență mai mare a leziunilor de substanță albă, indicând zone mici de leziuni cerebrale.

 

Simptomele depresiei au explicat parțial legătura dintre izolarea socială și volumul creierului, deși au reprezentat doar o parte a asocierii.

 

Studiul sugerează că intervențiile care vizează îmbunătățirea izolării sociale la adulții în vârstă pot ajuta la prevenirea pierderii volumului creierului și a demenței ulterioare. Cu toate acestea, este important de remarcat faptul că studiul a fost realizat pe indivizi japonezi mai în vârstă, limitând generalizarea acestuia la alte populații și grupuri de vârstă. Cercetarea a fost susținută de Agenția Japoneză pentru Cercetare și Dezvoltare Medicală și Suntory Holdings Limited.


Data actualizare: 13-07-2023 | creare: 13-07-2023 | Vizite: 231
Bibliografie
Walter, A. E., & Sandsmark, D. (2023).
The Importance of Social Contact on Brain Atrophy among Older Individuals. Neurology.
doi.org/10.1212/WNL.0000000000207720.
https://n.neurology.org/content/early/2023/07/12/WNL.0000000000207720
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Sedativele uzuale pentru anxietate și insomnie ar putea crește riscul de Alzheimer
  • Singurătatea la bătrânețe
  •