Experții avertizează: dieta este un factor important în progresia bolii Alzheimer

©

Autor:

Experții avertizează: dieta este un factor important în progresia bolii Alzheimer
Boala Alzheimer este o afecțiune neurologică cronică asociată cu îmbătrânirea, iar factorii de risc modificabili ar putea reduce morbiditatea și mortalitatea asociate cu Alzheimer. Disbioza intestinală, care apare odată cu îmbătrânirea, poate contribui la neuroinflamație și deteriorare, având un impact asupra dezvoltării și progresiei bolii. Cercetările recent publicate în revista Nutrients au adus în atenție interacțiunile dintre microbiomul intestinal, lipide și Boala Alzheimer, cu scopul de a informa prevenirea și managementul bolii.
Echilibrul microbiotei intestinale este esențial pentru sănătatea creierului, având capacitatea de a influența comportamentul și funcțiile cognitive prin producerea de monoamine și acizi grași cu lanț scurt. De asemenea, lipidele alimentare joacă un rol crucial în funcționarea creierului și sunt implicate în patologia bolii Alzheimer, inclusiv în formarea plăcilor de amiloid și în interacțiunile dintre proteinele Aβ, APOE și tau.

Consumul de grăsimi saturate este asociat cu inflamația sistemică, care poate agrava neurodegenerarea în Alzheimer. În contrast, dietele bazate pe plante, cum ar fi dieta mediteraneană, bogate în grăsimi mononesaturate și polinesaturate, pot avea efecte benefice asupra sănătății intestinale și a funcției barierei hemato-encefalice.

Microbiomul intestinal este afectat de tipurile de lipide consumate, cu dietele bogate în grăsimi având potențialul de a induce disbioză și de a afecta permeabilitatea intestinală. S-a observat că pacienții cu Alzheimer prezintă modificări în compoziția microbiotei intestinale, inclusiv o scădere a bifidobacteriilor și o creștere a clostridiilor.

Acizii grași polinesaturați, în special omega-3, sunt necesari pentru dezvoltarea și funcționarea creierului și pot încetini progresia bolii Alzheimer. În concluzie, dieta și compoziția lipidică a creierului sunt strâns legate de AD, iar o dietă sănătoasă poate ajuta la reducerea simptomelor și la îmbunătățirea sănătății intestinale și a funcției barierei hemato-encefalice. Studiile viitoare sunt necesare pentru a înțelege mai bine compoziția lipidică a creierului, pentru a descoperi biomarkeri lipidici și pentru a examina terapiile alimentare care modifică compoziția microbiotei intestinale.

sursa: News Medical
foto: Atthapon Raksthaput/Shutterstock.com

Data actualizare: 09-11-2023 | creare: 09-11-2023 | Vizite: 463
Bibliografie
Gut health linked to Alzheimer's disease progression, experts urge dietary shift, link: https://www.news-medical.net/news/20231107/Gut-health-linked-to-Alzheimers-disease-progression-experts-urge-dietary-shift.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Ar putea un simplu test de salivă să depisteze boala Alzheimer?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum