Experții avertizează: dieta este un factor important în progresia bolii Alzheimer
©
Autor: Airinei Camelia
Boala Alzheimer este o afecÈ›iune neurologică cronică asociată cu îmbătrânirea, iar factorii de risc modificabili ar putea reduce morbiditatea È™i mortalitatea asociate cu Alzheimer. Disbioza intestinală, care apare odată cu îmbătrânirea, poate contribui la neuroinflamaÈ›ie È™i deteriorare, având un impact asupra dezvoltării È™i progresiei bolii. Cercetările recent publicate în revista Nutrients au adus în atenÈ›ie interacÈ›iunile dintre microbiomul intestinal, lipide È™i Boala Alzheimer, cu scopul de a informa prevenirea È™i managementul bolii.
Echilibrul microbiotei intestinale este esenÈ›ial pentru sănătatea creierului, având capacitatea de a influenÈ›a comportamentul È™i funcÈ›iile cognitive prin producerea de monoamine È™i acizi graÈ™i cu lanÈ› scurt. De asemenea, lipidele alimentare joacă un rol crucial în funcÈ›ionarea creierului È™i sunt implicate în patologia bolii Alzheimer, inclusiv în formarea plăcilor de amiloid È™i în interacÈ›iunile dintre proteinele Aβ, APOE È™i tau.
Consumul de grăsimi saturate este asociat cu inflamaÈ›ia sistemică, care poate agrava neurodegenerarea în Alzheimer. În contrast, dietele bazate pe plante, cum ar fi dieta mediteraneană, bogate în grăsimi mononesaturate È™i polinesaturate, pot avea efecte benefice asupra sănătății intestinale È™i a funcÈ›iei barierei hemato-encefalice.
Microbiomul intestinal este afectat de tipurile de lipide consumate, cu dietele bogate în grăsimi având potenÈ›ialul de a induce disbioză È™i de a afecta permeabilitatea intestinală. S-a observat că pacienÈ›ii cu Alzheimer prezintă modificări în compoziÈ›ia microbiotei intestinale, inclusiv o scădere a bifidobacteriilor È™i o creÈ™tere a clostridiilor.
Acizii graÈ™i polinesaturaÈ›i, în special omega-3, sunt necesari pentru dezvoltarea È™i funcÈ›ionarea creierului È™i pot încetini progresia bolii Alzheimer. În concluzie, dieta È™i compoziÈ›ia lipidică a creierului sunt strâns legate de AD, iar o dietă sănătoasă poate ajuta la reducerea simptomelor È™i la îmbunătățirea sănătății intestinale È™i a funcÈ›iei barierei hemato-encefalice. Studiile viitoare sunt necesare pentru a înÈ›elege mai bine compoziÈ›ia lipidică a creierului, pentru a descoperi biomarkeri lipidici È™i pentru a examina terapiile alimentare care modifică compoziÈ›ia microbiotei intestinale.
sursa: News Medical
foto: Atthapon Raksthaput/Shutterstock.com
Echilibrul microbiotei intestinale este esenÈ›ial pentru sănătatea creierului, având capacitatea de a influenÈ›a comportamentul È™i funcÈ›iile cognitive prin producerea de monoamine È™i acizi graÈ™i cu lanÈ› scurt. De asemenea, lipidele alimentare joacă un rol crucial în funcÈ›ionarea creierului È™i sunt implicate în patologia bolii Alzheimer, inclusiv în formarea plăcilor de amiloid È™i în interacÈ›iunile dintre proteinele Aβ, APOE È™i tau.
Consumul de grăsimi saturate este asociat cu inflamaÈ›ia sistemică, care poate agrava neurodegenerarea în Alzheimer. În contrast, dietele bazate pe plante, cum ar fi dieta mediteraneană, bogate în grăsimi mononesaturate È™i polinesaturate, pot avea efecte benefice asupra sănătății intestinale È™i a funcÈ›iei barierei hemato-encefalice.
Microbiomul intestinal este afectat de tipurile de lipide consumate, cu dietele bogate în grăsimi având potenÈ›ialul de a induce disbioză È™i de a afecta permeabilitatea intestinală. S-a observat că pacienÈ›ii cu Alzheimer prezintă modificări în compoziÈ›ia microbiotei intestinale, inclusiv o scădere a bifidobacteriilor È™i o creÈ™tere a clostridiilor.
Acizii graÈ™i polinesaturaÈ›i, în special omega-3, sunt necesari pentru dezvoltarea È™i funcÈ›ionarea creierului È™i pot încetini progresia bolii Alzheimer. În concluzie, dieta È™i compoziÈ›ia lipidică a creierului sunt strâns legate de AD, iar o dietă sănătoasă poate ajuta la reducerea simptomelor È™i la îmbunătățirea sănătății intestinale È™i a funcÈ›iei barierei hemato-encefalice. Studiile viitoare sunt necesare pentru a înÈ›elege mai bine compoziÈ›ia lipidică a creierului, pentru a descoperi biomarkeri lipidici È™i pentru a examina terapiile alimentare care modifică compoziÈ›ia microbiotei intestinale.
sursa: News Medical
foto: Atthapon Raksthaput/Shutterstock.com
Data actualizare: 09-11-2023 | creare: 09-11-2023 | Vizite: 451
Bibliografie
Gut health linked to Alzheimer's disease progression, experts urge dietary shift, link: https://www.news-medical.net/news/20231107/Gut-health-linked-to-Alzheimers-disease-progression-experts-urge-dietary-shift.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Tiparele activității cerebrale ar putea fi un indicator pentru riscul de apariție a schizofreniei
- Noi progrese în dezvoltarea medicamentelor pentru boala Alzheimer
- Boala Alzheimer - cel mai timpuriu indiciu al afecțiunii identificat
- La 60% dintre copiii cu ADHD, o dietă bazată pe consumul unui număr redus de alimente reduce simptomele ADHD
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Atac de panica
- Fractura ischio- pubiana dr. - varstinici!
- Alzheimer
- Boala Alzheimer
- Analize-teste pentru Alzheimer
- Depresie sau alzhaimer?
- Bunica sufera de Alzheimer de 10 ani
- Neurolog la domiciliu?