Experții avertizează: dieta este un factor important în progresia bolii Alzheimer
©
Autor: Airinei Camelia
Boala Alzheimer este o afecțiune neurologică cronică asociată cu îmbătrânirea, iar factorii de risc modificabili ar putea reduce morbiditatea și mortalitatea asociate cu Alzheimer. Disbioza intestinală, care apare odată cu îmbătrânirea, poate contribui la neuroinflamație și deteriorare, având un impact asupra dezvoltării și progresiei bolii. Cercetările recent publicate în revista Nutrients au adus în atenție interacțiunile dintre microbiomul intestinal, lipide și Boala Alzheimer, cu scopul de a informa prevenirea și managementul bolii.
Echilibrul microbiotei intestinale este esențial pentru sănătatea creierului, având capacitatea de a influența comportamentul și funcțiile cognitive prin producerea de monoamine și acizi grași cu lanț scurt. De asemenea, lipidele alimentare joacă un rol crucial în funcționarea creierului și sunt implicate în patologia bolii Alzheimer, inclusiv în formarea plăcilor de amiloid și în interacțiunile dintre proteinele Aβ, APOE și tau.
Consumul de grăsimi saturate este asociat cu inflamația sistemică, care poate agrava neurodegenerarea în Alzheimer. În contrast, dietele bazate pe plante, cum ar fi dieta mediteraneană, bogate în grăsimi mononesaturate și polinesaturate, pot avea efecte benefice asupra sănătății intestinale și a funcției barierei hemato-encefalice.
Microbiomul intestinal este afectat de tipurile de lipide consumate, cu dietele bogate în grăsimi având potențialul de a induce disbioză și de a afecta permeabilitatea intestinală. S-a observat că pacienții cu Alzheimer prezintă modificări în compoziția microbiotei intestinale, inclusiv o scădere a bifidobacteriilor și o creștere a clostridiilor.
Acizii grași polinesaturați, în special omega-3, sunt necesari pentru dezvoltarea și funcționarea creierului și pot încetini progresia bolii Alzheimer. În concluzie, dieta și compoziția lipidică a creierului sunt strâns legate de AD, iar o dietă sănătoasă poate ajuta la reducerea simptomelor și la îmbunătățirea sănătății intestinale și a funcției barierei hemato-encefalice. Studiile viitoare sunt necesare pentru a înțelege mai bine compoziția lipidică a creierului, pentru a descoperi biomarkeri lipidici și pentru a examina terapiile alimentare care modifică compoziția microbiotei intestinale.
sursa: News Medical
foto: Atthapon Raksthaput/Shutterstock.com
Echilibrul microbiotei intestinale este esențial pentru sănătatea creierului, având capacitatea de a influența comportamentul și funcțiile cognitive prin producerea de monoamine și acizi grași cu lanț scurt. De asemenea, lipidele alimentare joacă un rol crucial în funcționarea creierului și sunt implicate în patologia bolii Alzheimer, inclusiv în formarea plăcilor de amiloid și în interacțiunile dintre proteinele Aβ, APOE și tau.
Consumul de grăsimi saturate este asociat cu inflamația sistemică, care poate agrava neurodegenerarea în Alzheimer. În contrast, dietele bazate pe plante, cum ar fi dieta mediteraneană, bogate în grăsimi mononesaturate și polinesaturate, pot avea efecte benefice asupra sănătății intestinale și a funcției barierei hemato-encefalice.
Microbiomul intestinal este afectat de tipurile de lipide consumate, cu dietele bogate în grăsimi având potențialul de a induce disbioză și de a afecta permeabilitatea intestinală. S-a observat că pacienții cu Alzheimer prezintă modificări în compoziția microbiotei intestinale, inclusiv o scădere a bifidobacteriilor și o creștere a clostridiilor.
Acizii grași polinesaturați, în special omega-3, sunt necesari pentru dezvoltarea și funcționarea creierului și pot încetini progresia bolii Alzheimer. În concluzie, dieta și compoziția lipidică a creierului sunt strâns legate de AD, iar o dietă sănătoasă poate ajuta la reducerea simptomelor și la îmbunătățirea sănătății intestinale și a funcției barierei hemato-encefalice. Studiile viitoare sunt necesare pentru a înțelege mai bine compoziția lipidică a creierului, pentru a descoperi biomarkeri lipidici și pentru a examina terapiile alimentare care modifică compoziția microbiotei intestinale.
sursa: News Medical
foto: Atthapon Raksthaput/Shutterstock.com
Data actualizare: 09-11-2023 | creare: 09-11-2023 | Vizite: 463
Bibliografie
Gut health linked to Alzheimer's disease progression, experts urge dietary shift, link: https://www.news-medical.net/news/20231107/Gut-health-linked-to-Alzheimers-disease-progression-experts-urge-dietary-shift.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Diagnosticul precoce al autismului cu ajutorul AI (inteligenței artificiale)
- Studiu: exercițiile fizice îmbunătățesc performanțele cognitive ale adulților în vârstă
- Potrivit unui studiu, grelina influențează memoria
- Interacțiunea estrogenului cu anumite regiuni ale creierului care oferă beneficii împotriva obezității
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Fractura ischio- pubiana dr. - varstinici!
- Medicamentele pentru Alzheimer si Dementa senila incetinesc agravarea bolii?
- Dementa de tip alzheimer
- Pentru boala Alzheimer
- Mi-e teama de Alzheimer...
- Alzheimer
- Neurolog la domiciliu?
- Althzaimers dementa