Modelarea dietelor durabile: porțiile mai mici reprezintă cheia reducerii consumului de carne
©
Autor: Airinei Camelia
Numeroase studii în domeniul sănătății și nutriției au evidențiat că un consum crescut de carne, în special de carne procesată și roșie, este asociat cu un risc semnificativ mai mare de boli cronice precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și cancerul colorectal. Pe lângă impactul asupra sănătății umane, producția de carne are efecte negative asupra mediului, contribuind la utilizarea excesivă a terenurilor și la creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră - doi factori majori în schimbările climatice.
Ca răspuns la aceste îngrijorări, Comitetul pentru Schimbări Climatice din Marea Britanie a recomandat reducerea consumului de carne cu 20% până în 2030 și cu 50% până în 2050. Deși sondajele naționale au indicat o scădere treptată a consumului de carne între 2008 și 2019, peste o treime din populația adultă continuă să consume mai mult decât cantitatea recomandată de carne roșie și procesată. Pentru a încuraja o reducere suplimentară, este esențial să se înțeleagă comportamentele care determină consumul de carne și să se identifice modele sustenabile de modificare a dietei.
Pentru a oferi informații care să ajute la dezvoltarea unor politici alimentare eficiente și la promovarea unor schimbări nutriționale sănătoase și durabile, cercetătorii au utilizat datele din publice National Diet and Nutrition Survey, un sondaj transversal continuu care monitorizează obiceiurile alimentare și nutriționale la nivel național. Studiul a inclus date colectate pe parcursul a 11 ani, din 2008-2009 până în 2018-2019, de la participanți selectați aleatoriu din gospodării private, ajustate în funcție de sex și vârstă.
Participanții au ținut jurnale alimentare pe o perioadă de patru zile, înregistrând toate alimentele și băuturile consumate, inclusiv dimensiunile porțiilor estimate. Pentru a analiza tiparele de consum de carne, cercetătorii s-au concentrat pe modificările în frecvența și cantitatea consumului, clasificând carnea în patru categorii: carne procesată, carne roșie, carne albă și consum total de carne.
Au fost examinate patru tipuri principale de comportament alimentar:
De asemenea, s-au analizat variațiile consumului de carne în funcție de momentele zilei, împărțind consumul între cele trei mese principale.
Interesant este că, în aceeași perioadă, consumul de carne albă a crescut cu 2,7%. Cercetătorii sugerează că acest lucru se datorează percepției că carnea albă este mai sănătoasă și costului mai scăzut al acesteia.
Promovarea unor porții mai mici de carne și educarea populației cu privire la impactul consumului de carne pot fi strategii eficiente pentru atingerea obiectivelor naționale de reducere a consumului de carne și pentru încurajarea unor diete mai sustenabile. Aceste abordări pot contribui la îmbunătățirea sănătății publice și la reducerea amprentei ecologice asociate producției de carne.
sursa: News Medical
Ca răspuns la aceste îngrijorări, Comitetul pentru Schimbări Climatice din Marea Britanie a recomandat reducerea consumului de carne cu 20% până în 2030 și cu 50% până în 2050. Deși sondajele naționale au indicat o scădere treptată a consumului de carne între 2008 și 2019, peste o treime din populația adultă continuă să consume mai mult decât cantitatea recomandată de carne roșie și procesată. Pentru a încuraja o reducere suplimentară, este esențial să se înțeleagă comportamentele care determină consumul de carne și să se identifice modele sustenabile de modificare a dietei.
Pentru a oferi informații care să ajute la dezvoltarea unor politici alimentare eficiente și la promovarea unor schimbări nutriționale sănătoase și durabile, cercetătorii au utilizat datele din publice National Diet and Nutrition Survey, un sondaj transversal continuu care monitorizează obiceiurile alimentare și nutriționale la nivel național. Studiul a inclus date colectate pe parcursul a 11 ani, din 2008-2009 până în 2018-2019, de la participanți selectați aleatoriu din gospodării private, ajustate în funcție de sex și vârstă.
Participanții au ținut jurnale alimentare pe o perioadă de patru zile, înregistrând toate alimentele și băuturile consumate, inclusiv dimensiunile porțiilor estimate. Pentru a analiza tiparele de consum de carne, cercetătorii s-au concentrat pe modificările în frecvența și cantitatea consumului, clasificând carnea în patru categorii: carne procesată, carne roșie, carne albă și consum total de carne.
Au fost examinate patru tipuri principale de comportament alimentar:
- 1. Numărul de zile în care se consumă carne.
- 2. Proporția populației care consumă carne.
- 3. Numărul zilnic de ocazii în care se consumă carne.
- 4. Dimensiunile porțiilor în aceste ocazii.
De asemenea, s-au analizat variațiile consumului de carne în funcție de momentele zilei, împărțind consumul între cele trei mese principale.
Rezultate
Studiul a constatat o scădere semnificativă a consumului total de carne în Marea Britanie între 2008 și 2019, reducerea fiind determinată în principal de micșorarea dimensiunilor porțiilor, în special pentru carnea procesată și roșie. Consumul zilnic de carne per persoană a scăzut cu 17,5 grame, iar reducerea dimensiunilor porțiilor a contribuit cu 51% la această scădere. Reducerea numărului de zile în care se consumă carne a contribuit cu 24,4%, în timp ce scăderea proporției de consumatori de carne a reprezentat 17,3% din reducerea totală. Reducerea numărului de ocazii zilnice de consum de carne a avut o contribuție mai mică, de 6,5%.Interesant este că, în aceeași perioadă, consumul de carne albă a crescut cu 2,7%. Cercetătorii sugerează că acest lucru se datorează percepției că carnea albă este mai sănătoasă și costului mai scăzut al acesteia.
Analiza demografică
Schimbările în comportamentul de consum au variat în funcție de factori demografici precum genul, vârsta și nivelul de venit, indicând complexitatea modificărilor în obiceiurile alimentare. Bărbații au redus consumul de carne prin micșorarea dimensiunilor porțiilor, în timp ce femeile au redus numărul de zile și ocazii în care consumă carne. Persoanele din categoriile de venituri cele mai ridicate au redus consumul de carne în toate cele patru tipuri de comportament analizate, în timp ce celelalte grupuri au redus în principal dimensiunile porțiilor.Concluzii
Studiul evidențiază că reducerea dimensiunilor porțiilor de carne roșie și procesată a fost principalul factor care a contribuit la scăderea consumului total de carne în Marea Britanie. Deși s-au observat variații în funcție de gen și nivel de venit, rezultatele subliniază potențialul intervențiilor politice care vizează dimensiunile porțiilor pentru a aduce beneficii atât sănătății umane, cât și mediului înconjurător.Promovarea unor porții mai mici de carne și educarea populației cu privire la impactul consumului de carne pot fi strategii eficiente pentru atingerea obiectivelor naționale de reducere a consumului de carne și pentru încurajarea unor diete mai sustenabile. Aceste abordări pot contribui la îmbunătățirea sănătății publice și la reducerea amprentei ecologice asociate producției de carne.
sursa: News Medical
Data actualizare: 11-11-2024 | creare: 11-11-2024 | Vizite: 106
Bibliografie
Shaping sustainable diets: U.K. study finds that smaller portions are key to reducing meat intake, link: https://www.news-medical.net/news/20241105/Shaping-sustainable-diets-UK-study-finds-that-smaller-portions-are-key-to-reducing-meat-intake.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni