Consumul de cafea este determinat genetic, sugerează un studiu
©
Autor: Redacția ROmedic
O metaanaliză recentă realizată de cercetătorii de la Harvard explică de ce cafeaua nu are aceleași efecte asupra tuturor și de ce „excesul” este definit diferit de la o persoana la alta.
Se pare că în spatele răspunsului individual la cafeină există un mecanism genetic specific; aceasta este o ipoteză mai veche a lumii științifice, însă nu fuseseră până în prezent identificate cu exactitate genele responsabile.
Cercetarea de față a studiat caracteristicile genetice a peste 120.000 de persoane ce consumau cafea zilnic.
În urma acesteia, au fost identificate două variante genetice responsabile de metabolizarea cafeinei (POR și ABCG2) și două care influențează efectul de „recompensă” al substanței conținute de cafea (BDNF și SLC6A4)
De asemenea, alte două gene implicate în metabolismul glucozei și cel al lipidelor (GCKR și MLXIPL) au fost asociate pentru prima oară cu efectele metabolice și neurologice ale cafeinei.
Conducătorul cercetării a declarat că „au fost identificate subgrupe de persoane ce pot beneficia de o stare de sănătate mai bună prin ajustarea consumului de cafea (mărirea sau scăderera aportului)”.
Așa se explică de ce unele persoane consumă mai multă cafea pentru a beneficia de efectele binecunoscute (energie, vigilență, rezistență fizică, atenție, putere de concentrare), în timp ce în cazul altora, o cantitate foarte mică este suficientă.
Efectul poate fi rezumat astfel: aportul de cafea este „modulat natural” la nivel genetic.
Sursa: Medical News Today
Se pare că în spatele răspunsului individual la cafeină există un mecanism genetic specific; aceasta este o ipoteză mai veche a lumii științifice, însă nu fuseseră până în prezent identificate cu exactitate genele responsabile.
Cercetarea de față a studiat caracteristicile genetice a peste 120.000 de persoane ce consumau cafea zilnic.
În urma acesteia, au fost identificate două variante genetice responsabile de metabolizarea cafeinei (POR și ABCG2) și două care influențează efectul de „recompensă” al substanței conținute de cafea (BDNF și SLC6A4)
De asemenea, alte două gene implicate în metabolismul glucozei și cel al lipidelor (GCKR și MLXIPL) au fost asociate pentru prima oară cu efectele metabolice și neurologice ale cafeinei.
Conducătorul cercetării a declarat că „au fost identificate subgrupe de persoane ce pot beneficia de o stare de sănătate mai bună prin ajustarea consumului de cafea (mărirea sau scăderera aportului)”.
Așa se explică de ce unele persoane consumă mai multă cafea pentru a beneficia de efectele binecunoscute (energie, vigilență, rezistență fizică, atenție, putere de concentrare), în timp ce în cazul altora, o cantitate foarte mică este suficientă.
Efectul poate fi rezumat astfel: aportul de cafea este „modulat natural” la nivel genetic.
Sursa: Medical News Today
Data actualizare: 30-04-2023 | creare: 09-10-2014 | Vizite: 3102
Bibliografie
Coffee drinking habits 'driven by genetics,' study suggests, link: http://www.medicalnewstoday.com/articles/283515.php ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Dietele care includ postul alimentar par a avea efecte benefice pentru somn, stare de spirit și comportament alimentar
- Aportul de gluten la copii este asociat cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 1
- Legătura dintre consumul de alcool și aportul alimentar
- Oamenii de știință descoperă cum consumul excesiv de carne roșie crește riscul de cancer colorectal
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Buna Dimineata va invit la o cafea
- Ameteli puternice
- Cafea la filtru si la ibric.. care e mai sanatoasa?
- Tensiune mica, dependenta de cafea, dureri de cap...
- Cafeaua in locul tigarilor
- Cafea pe timpul sarcinii
- Cafea naturala vs cafea 3 in 1
- Cafea si gastrita