Masajul accelerează recuperarea musculară: un studiu confirmă legătura funcțională dintre mecanoterapie și imunoterapie

©

Autor:

Masajul accelerează recuperarea musculară: un studiu confirmă legătura funcțională dintre mecanoterapie și imunoterapie
Masajul poate ajuta la regenerarea țesuturilor, fiind un tratament neinvaziv eficient pentru vătămările musculare, arată un nou studiu. În cadrul cercetărilor efectuate pe șoareci, oamenii de știință au aplicat forțe precise și repetate asupra mușchilor răniți și au constatat că aceștia și-au revenit mai puternic și mai repede decât mușchii netratați.
Masajul a fost folosit pentru a trata vătămările musculare de mai bine de 3. 000 de ani, iar astăzi mulți sportivi folosesc masajul pentru a-și reabilita corpul. Dar, în afară de a-i face pe oameni să se simtă bine, astfel de „mecanoterapii” îmbunătățesc efectiv vindecarea după rănirea gravă? Potrivit unui nou studiu al cercetătorilor de la Institutul de Inginerie Harvard‘s Wyss și Școala de Inginerie și Științe Aplicate John A. Paulson, răspunsul este pozitiv.

Folosind un sistem robotizat personalizat pentru a furniza forțe de compresie consistente și reglabile la mușchii picioarelor șoarecilor, echipa de cercetători a descoperit că această încărcare mecanică elimină rapid celulele imune din țesutul muscular grav rănit. Procesul a eliminat, de asemenea, citokinele inflamatorii eliberate de neutrofile din mușchi, îmbunătățind procesul de regenerare a fibrelor musculare.

Cercetătorii de la Institutul de Inginerie Harvard‘s Wyss au început să exploreze efectele mecanoterapiei asupra țesuturilor rănite la șoareci în urmă cu câțiva ani și au constatat că mecanoterapia a dublat rata regenerării musculare și a redus cicatricile țesuturilor în decurs de două săptămâni. În colaborare cu experți în robotică, cercetătorii au dezvoltat un dispozitiv care utilizează senzori și actuatori pentru a monitoriza și controla forța aplicată membrelor unui șoarece.

Cu ajutorul dispozitivului, echipa a experimentat aplicarea forței asupra mușchilor picioarelor șoarecilor printr-un vârf moale din silicon. Cercetătorii au observat că mușchii au prezentat o tensiune între 10-40%, confirmând că țesuturile se confruntă cu forță mecanică.

În continuare, anchetatorii au aplicat o forță constantă și repetată pe mușchii răniți, pe o perioadă de 14 zile, descoperind că atât mușchii tratați, cât și cei netratați, au prezentat o reducere a cantității de fibre musculare deteriorate. Cu toate acestea, reducerea a fost mai pronunțată, iar aria secțiunii transversale a fibrelor a fost mai mare în mușchiul tratat, indicând faptul că tratamentul a condus la o mai mare recuperare a forței musculare. Cu cât forța aplicată în timpul tratamentului este mai mare, cu atât mușchii răniți au devenit mai puternici, confirmând că mecanoterapia îmbunătățește recuperarea musculară după rănire.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 11-10-2021 | creare: 11-10-2021 | Vizite: 495
Bibliografie
Massage doesn’t just make muscles feel better, it makes them heal faster and stronger, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211006143446.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Antrenamentele pentru forță și masă musculară, la fel de vitale ca aerobicul (studiu)
  • Noi indicii cu privire la mecanismele care stau la baza regenerării musculare
  • Vindecare prin atingere: o meta-analiză a beneficiilor acestei terapii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum