Rolul sistemului circadian în menținerea sănătății cardiometabolice
©
Autor: Domșa Dariana
Nealinierea circadiană, tipică la lucrătorii în schimburi de noapte, provoacă efecte adverse asupra metabolismului, inclusiv în privința controlului glucozei, și poate juca astfel un rol în creșterea riscului pentru anumite probleme de sănătate. Un nou studiu a emis ipoteza că ora mesei poate fi factorul critic. Cercetătorii au demonstrat că ora mesei poate fi folosită în prevenirea perturbării controlului glucozei în timpul condițiilor simulate de muncă nocturnă.
Studiul actual a inclus 19 participanți tineri fără probleme de sănătate, care au fost supuși unui protocol de laborator controlat, desfășurat pe o perioadă de 14 zile. În timpul unei părți a studiului, toți participanții au stat treji timp de 32 de ore într-un mediu extrem de controlat, slab iluminat, unde și-au păstrat postura corporală constantă, au consumat gustări identice în fiecare oră și nu au avut indicii de timp, ceea ce a reprezentat un protocol de rutină constant, pentru a izola ritmurile circadiene endogene în fiziologie.
În continuare, cercetătorii au stimulat un program de lucru de noapte, iar participanții au urmat unul dintre cele două programe de masă: un grup a mâncat în timpul nopții, pentru a simula un program comun printre lucrătorii de noapte, în timp ce celălalt grup a mâncat în timpul zilei, aliniindu-și astfel programul de masă la ceasul circadian central de 24 de ore.
Rezultatele au arătat faptul că participanții care au mâncat în timpul nopții au dezvoltat o intoleranță relativă la glucoză, în timp ce participanții care au mâncat doar în timpul zilei nu au prezentat astfel de modificări. În plus, mâncatul pe timp de noapte a scăzut funcția celulelor beta pancreatice, fără ca astfel de modificări să fie observate la cei care mănâncă doar în timpul zilei. În plus, mâncatul pe timp de noapte a provocat o nealiniere între ceasul circadian central și ritmurile circadiene endogene ale glucozei.
Autorii studiului declară că se așteaptă la rezultate similare să fie observate inclusiv la indivizii care mănâncă în momente atipice, cum ar fi cei care se confruntă cu tulburări de somn. Studiul arată că mâncatul în timpul zilei, în ciuda somnului nedorit, menține alinierea circadiană internă și previne intoleranța la glucoză.
sursa: News Medical
foto: Tatiana Shepeleva/Shutterstock.com
Studiul actual a inclus 19 participanți tineri fără probleme de sănătate, care au fost supuși unui protocol de laborator controlat, desfășurat pe o perioadă de 14 zile. În timpul unei părți a studiului, toți participanții au stat treji timp de 32 de ore într-un mediu extrem de controlat, slab iluminat, unde și-au păstrat postura corporală constantă, au consumat gustări identice în fiecare oră și nu au avut indicii de timp, ceea ce a reprezentat un protocol de rutină constant, pentru a izola ritmurile circadiene endogene în fiziologie.
În continuare, cercetătorii au stimulat un program de lucru de noapte, iar participanții au urmat unul dintre cele două programe de masă: un grup a mâncat în timpul nopții, pentru a simula un program comun printre lucrătorii de noapte, în timp ce celălalt grup a mâncat în timpul zilei, aliniindu-și astfel programul de masă la ceasul circadian central de 24 de ore.
Rezultatele au arătat faptul că participanții care au mâncat în timpul nopții au dezvoltat o intoleranță relativă la glucoză, în timp ce participanții care au mâncat doar în timpul zilei nu au prezentat astfel de modificări. În plus, mâncatul pe timp de noapte a scăzut funcția celulelor beta pancreatice, fără ca astfel de modificări să fie observate la cei care mănâncă doar în timpul zilei. În plus, mâncatul pe timp de noapte a provocat o nealiniere între ceasul circadian central și ritmurile circadiene endogene ale glucozei.
Autorii studiului declară că se așteaptă la rezultate similare să fie observate inclusiv la indivizii care mănâncă în momente atipice, cum ar fi cei care se confruntă cu tulburări de somn. Studiul arată că mâncatul în timpul zilei, în ciuda somnului nedorit, menține alinierea circadiană internă și previne intoleranța la glucoză.
sursa: News Medical
foto: Tatiana Shepeleva/Shutterstock.com
Data actualizare: 25-01-2022 | creare: 25-01-2022 | Vizite: 327
Bibliografie
Can meal times affect your risk of glucose intolerance?, link: https://www.news-medical.net/news/20220118/Can-meal-times-affect-your-risk-of-glucose-intolerance.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Femeile care suferă de boala polichistică a ovarelor par susceptibile și la alte afecțiuni medicale
- Acetaminofenul ar putea reduce intensitatea emoțiilor pozitive
- Violența în copilărie cauzează îmbătrânirea prematură
- Sondaj privind persoanele care oferă îngrijire: 30% dintre aceștia au vârste între 50 și 60 de ani
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Cum îmi reglez ciclul veghe somn sa dorm și eu că un om normal ?
- Tulburarea ritmului cicardian de somn