Mâncăm sau nu înainte de a face sport?

©

Autor:

Mâncăm sau nu înainte de a face sport?
Cercetătorii de la Universitatea din Bath (UK) au realizat pentru prima dată un studiu care a comparat efectele mâncatului versus lipsei de alimentație înainte de sport asupra expresiei genelor la nivelul țesutului gras (adipos) ca răspuns la efortul fizic.

Participanții la studiu (bărbați supraponderali) au mers pe jos timp de o oră, la un nivel al consumului de oxigen de 60%, în două situații:
  • fără să fi mâncat nimic înainte și
  • la două ore după un mic-dejun bogat în carbohidrați, cu un nivel caloric ridicat.

Și înainte, și după activitatea fizică, participanților li s-au prelevat mostre de sânge, precum și de țesut adipos imediat după și la distanță de o oră după efortul fizic.

S-a observat că țesutul adipos răspunde diferit la activitatea fizică, în funcție dacă persoana a mâncat sau nu înainte. În ceea ce privește expresia genelor din țesutul gras, s-a intensificat expresia genelor PDK4 și HSL atunci când participanții nu au mâncat înainte de sport și au scăzut când aceștia au luat micul dejun înainte. Ce înseamnă acest lucru? O creștere la nivelul genei PDK4 sugerează că pentru a susține metabolismul în timpul efortului fizic au fost folosite depozitele de grăsime, nu carbohidrații de la masa anterioară. Expresia genei HSL prezintă o intensificare atunci când țesutul adipos folosește energia stocată pentru a susține o activitate fizică sporită, cum e cazul antrenamentului fizic.

În concluzie, realizarea activității fizice fără a mânca înainte ar putea stimula mai multe modificări favorabile la nivelul țesutului adipos, consideră autori cercetării.

Studiul a fost publicat în jurnalul medical American Journal of Physiology - Endocrinology and Metabolism.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 11-04-2017 | creare: 11-04-2017 | Vizite: 2110
Bibliografie
To eat or not to eat (before exercising): That is the question, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/04/170406152651.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum reduci riscul de deces din cauze cardiovasculare și cancer? Fii mai activ în weekend!
  • Primul pas pentru a fi mai activ? Ridică-te acum de pe scaun!
  • Sedentarismul la adolescenți duce la slăbirea oaselor (studiu)
  •