Consumul de leguminoase ajută la scăderea riscului de cancer de colon

©

Autor:

Consumul de leguminoase ajută la scăderea riscului de cancer de colon
Un studiu recent a analizat datele din 12 studii, totalizând peste 17 ani de experimente caz-control, pentru a investiga impactul consumului de leguminoase asupra riscului specific de cancer. Modelele de regresie logistică multiple au evidențiat că, deși raporturile de șanse pentru consumul de leguminoase sunt sub unitate pentru majoritatea tipurilor de cancer investigat, indicând un efect protector, consumul de leguminoase a redus semnificativ riscul de cancer colorectal. Creșterea consumului de leguminoase cu o porție pe săptămână a fost suficientă pentru a reduce riscul de cancer colorectal cu 13%.
Studiul a inclus date din Italia și Elveția, cuprinzând pacienți diagnosticați cu diverse tipuri de cancer și controale corespunzătoare din spitale, excluzând factorii de risc cunoscuți precum fumatul și consumul de alcool. Informațiile adunate au inclus demografia, obiceiurile de fumat, istoricul medical și consumul de alimente și băuturi, cu un accent special pe consumul de leguminoase, evaluat printr-un chestionar de frecvență alimentară.

Rezultatele analizei au arătat că între 30-40% dintre participanți consumau cel puțin o porție de leguminoase pe săptămână, cu excepția cancerului endometrial, unde controalele consumau mai multe leguminoase decât cazurile. Consumul de leguminoase a fost asociat cu un OR sub unitate pentru majoritatea tipurilor de cancer, indicând un efect protector general, cu o asociere semnificativă pentru cancerul colorectal. Fiecare porție adițională de leguminoase pe săptămână a redus riscul de cancer colorectal cu 13%.

Ajustarea pentru variabilele de confuzie, inclusiv sexul, nu a modificat semnificativ rezultatele, subliniind importanța alegerilor dietetice în prevenirea bolilor cronice și validate includerea leguminoaselor ca intervenție eficientă împotriva riscului de cancer colorectal la bărbați și femei, indiferent de vârstă. Aceste constatări susțin recomandările pentru o dietă sănătoasă ca intervenție anti-cancer, conform raportului World Cancer Research Fund International (WCRF), care recomandă consumul de cereale integrale, fructe, legume și fasole, cu un aport zilnic de 30 g de fibre alimentare.

sursa: News Medical
foto: Dream79/Shutterstock.com

Data actualizare: 09-02-2024 | creare: 09-02-2024 | Vizite: 568
Bibliografie
New study links legume consumption to lower risk of colorectal cancer, link: https://www.news-medical.net/news/20240208/New-study-links-legume-consumption-to-lower-risk-of-colorectal-cancer.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STUDIU: Unele nuci ar putea reduce recurența cancerului de colon
  • Legătura dintre consumul de carne roșie și cancerul de colon la femei
  • Alimentația pro-inflamatoare și creșterea riscului de cancer de colon
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum