Efectul protector al uleiului de măsline extravirgin asupra riscului de boli cronice

©

Autor:

Efectul protector al uleiului de măsline extravirgin asupra riscului de boli cronice
Un studiu recent publicat în revista Nutrients a analizat beneficiile uleiului de măsline extravirgin asupra factorilor de risc pentru boli cronice. Dieta mediteraneană, bogată în legume, fructe, nuci, leguminoase, cereale integrale și porții moderate de produse lactate fermentate și pește, este esențială pentru prevenirea bolilor cronice. Uleiul de măsline extravirgin, un ingredient obișnuit în dieta mediteraneană, a fost asociat cu un risc redus al unor boli cronice precum afecțiunile cardiovasculare, diabetul de tip 2, accidentele cerebrovasculare, sindromul metabolic, declinul funcției cognitive și tumori colorectale și de sân.

Consumul de ulei de măsline extravirgin poate reduce riscul de obezitate și îmbunătăți mortalitatea generală. Cu toate acestea, există cercetări limitate privind cantitatea zilnică specifică de ulei de măsline extravirgin necesară pentru a îmbunătăți factorii de risc pentru bolile cronice. În recomandările alimentare, se acordă puțină atenție diferențierii grăsimilor sănătoase precum uleiul de măsline extravirgin față de alte grăsimi și uleiuri.

În cadrul acestui studiu sistematic de revizuire, cercetătorii au comparat efectele meselor care conțin ulei de măsline extravirgin asupra riscului pentru afecțiunile cardiovasculare, diabetul de tip 2, sindromul metabolic și rezistența la insulină cu cele ale dietelor fără ulei de măsline extravirgin.
Cercetătorii au efectuat o căutare sistematică a datelor pentru perioada ianuarie 2000 - decembrie 2022, utilizând bazele de date Cochrane Library, Embase și PubMed.
În total, 34 dintre cele 281 de articole găsite au îndeplinit criteriile de eligibilitate și au fost incluse în analiza finală, toate fiind evaluate ca "pozitive" pe baza evaluării ANDQCC.

Uleiul de măsline extravirgin a avut performanțe mai bune decât grăsimile alternative din alimente și dietele cu conținut scăzut de grăsimi în ceea ce privește indicatorii clinici precum colesterolul cu densitate mică (LDL-c) și tensiunea arterială, creșterea colesterolului cu densitate mare (HDL-c) și îmbunătățirea controlului glucozei și a greutății.

Conținutul de polifenoli al uleiului de măsline extravirgin, mai degrabă decât cantitatea de grăsimi mononesaturate, este probabil responsabil de efectele sale benefice. Comparativ cu uleiul de floarea-soarelui, uleiul de măsline extravirgin a redus tensiunea arterială sistolică (TAS) la pacienții hipertensivi și la persoanele sănătoase. Anumiți fenoli pot fi critici pentru reducerea tensiunii arteriale. Un studiu a raportat o reducere a TAS cu 161,0 mg/kg de fenoli la pacienții hipertensivi, în timp ce două studii nu au arătat astfel de efecte cu >300,0 mg/kg de fenoli.

Uleiul de măsline extravirgin poate reduce colesterolul cu densitate mică pentru valori inițiale mai mari de 120,0 mg/dL și poate crește nivelurile de HDL-c în cazul unui conținut mai mare de fenoli, iar dietele care conțin ulei de măsline extravirgin zilnic au fost eficiente în pierderea în greutate, în ciuda unui aport caloric mai mare decât dietele cu conținut scăzut de grăsimi.

De asemenea, uleiul de măsline extravirgin cu ≥150,0 mg/kg de fenoli poate reduce oxidarea LDL. Puține studii au inclus pacienți cu valori inițiale ridicate ale glicemiei la jeun (FBG) sau diabet zaharat de tip 2, astfel încât impactul uleiului de măsline extravirgin asupra FBG în comparație cu alte diete nu este clar. Cu toate acestea, uleiul de măsline extravirgin zilnic poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină, în comparație cu dietele cu conținut scăzut de grăsimi.

Perioada cea mai scurtă pentru obținerea beneficiilor asupra sănătății și cantitatea zilnică cea mai mică de ulei de măsline extravirgin necesară pentru a îmbunătăți tensiunea arterială, HDL-c și LDL-c au fost de 21 de zile și 25 ml (aproximativ două lingurițe) zilnic, respectiv, iar pentru beneficii maxime în ceea ce privește LDL-c și tensiunea arterială diastolică (TAD) este posibil să fie necesari >300,0 mg de fenoli pe kg. Capacitatea uleiului de măsline extravirgin de a îmbunătăți biomarkerii diagnosticului pentru afecțiunile cardiace congenitale, adică tensiunea arterială, HDL-c și LDL-c, poate fi legată de capacitatea sa de a reduce riscul de BCC.

Deși dietele bogate în uleiuri vegetale pot reduce mai eficient LDL decât uleiul de măsline extravirgin, o dietă zilnică bogată în ulei de măsline extravirgin va crea un LDL mai sănătos, deoarece particulele sale vor crește în dimensiune, cu o probabilitate mai mică de a fi oxidate. În plus, uleiul de măsline extravirgin a fost demonstrat că reduce apoproteina B-100, rezultând un număr mai mic de particule cu densitate mică de lipoproteine. Capacitatea uleiului de măsline extravirgin de a reduce riscul de diabet de tip 2 și sindromul metabolic este legată de impactul său asupra sensibilității la insulină și glicemiei a jeun, care s-au îmbunătățit în urma consumului de ulei de măsline extravirgin în comparație cu dietele care conțin uleiuri bogate în grăsimi polinesaturate (ulei de floarea-soarelui) sau diete cu conținut scăzut de grăsimi.

În concluzie, rezultatele au arătat că includerea uleiului de măsline extravirgin în modelele alimentare ale dietei mediteraneene poate reduce semnificativ riscul de boli cronice. Consumul regulat de ulei de măsline extravirgin, începând cu două lingurițe pe zi, poate îmbunătăți diferiți factori de risc în doar trei săptămâni. Fenolii prezenți în uleiul de măsline extravirgin par să joace un rol important în beneficiile observate.

Data actualizare: 30-06-2023 | creare: 30-06-2023 | Vizite: 349
Bibliografie
Flynn, M., Tierney, A. and Itsiopoulos, C. (2023) "Is Extra Virgin Olive Oil the Critical Ingredient Driving the Health Benefits of a Mediterranean Diet? A Narrative Review", Nutrients, 15(13), p. 2916.
doi: 10.3390/nu15132916.
https://www.mdpi.com/2072-6643/15/13/2916
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tipuri de ulei de măsline - beneficii și recomandări de consum
  • Uleiul de măsline poate reduce riscul de mortalitate din diverse cauze
  • Uleiul de măsline este benefic pentru sănătatea materno-fetală
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum