Dieta mediteraneană cu indice glicemic scăzut îmbunătățește calitatea vieții, însă nu și cea a somnului
©
Autor: Airinei Camelia
Cercetătorii au analizat efectele regimurilor alimentare mediteraneene cu indice glicemic scăzut și înalt asupra somnului și calității vieții legate de sănătate la persoanele cu sindrom metabolic. Acest studiu, parte a unui proces controlat multicentric, s-a desfășurat în Suedia, Italia și Statele Unite între ianuarie 2018 și martie 2020.
Participanții, adulți de vârstă mijlocie și în vârstă cu cel puțin două caracteristici ale sindromului metabolic, au fost aleși pentru a urma diete de întreținere a greutății bazate pe un regim alimentar mediteranean cu un indice glicemic specific, scăzut sau înalt. Regimurile au fost echilibrate în ceea ce privește cantitatea de fibre și carbohidrați, dar diferite în ceea ce privește sursele de amidon pentru a atinge diferența de indice glicemic.
Calitatea vieții legate de sănătate a fost evaluată folosind chestionarul SF-36, iar calitatea somnului a fost măsurată cu ajutorul Indicelui de Calitate a Somnului Pittsburgh (PSQI) și a Scalei de Somnolență Epworth (ESS). Analiza a relevat că, la finalul intervenției, grupul cu indice glicemic scăzut a înregistrat îmbunătățiri în domeniile vitalității și rolului fizic al calității vieții legate de sănătate, comparativ cu grupul cu indice glicemic înalt, fără diferențe semnificative în alte domenii ale calității vieții legate de sănătate sau în calitatea somnului între cele două grupuri.
Studiul recent publicat în The Journal of Nutrition concluzionează că adoptarea unui regim alimentar mediteranean cu indice glicemic scăzut poate aduce beneficii suplimentare în anumite aspecte ale sănătății percepute de sine. Aceste rezultate subliniază potențialul intervențiilor alimentare în managementul sindromului metabolic, însă este necesară o investigație suplimentară pentru a confirma aceste constatări și pentru a explora aplicabilitatea lor în rândul altor grupuri etnice.
sursa: News Medical
Participanții, adulți de vârstă mijlocie și în vârstă cu cel puțin două caracteristici ale sindromului metabolic, au fost aleși pentru a urma diete de întreținere a greutății bazate pe un regim alimentar mediteranean cu un indice glicemic specific, scăzut sau înalt. Regimurile au fost echilibrate în ceea ce privește cantitatea de fibre și carbohidrați, dar diferite în ceea ce privește sursele de amidon pentru a atinge diferența de indice glicemic.
Calitatea vieții legate de sănătate a fost evaluată folosind chestionarul SF-36, iar calitatea somnului a fost măsurată cu ajutorul Indicelui de Calitate a Somnului Pittsburgh (PSQI) și a Scalei de Somnolență Epworth (ESS). Analiza a relevat că, la finalul intervenției, grupul cu indice glicemic scăzut a înregistrat îmbunătățiri în domeniile vitalității și rolului fizic al calității vieții legate de sănătate, comparativ cu grupul cu indice glicemic înalt, fără diferențe semnificative în alte domenii ale calității vieții legate de sănătate sau în calitatea somnului între cele două grupuri.
Studiul recent publicat în The Journal of Nutrition concluzionează că adoptarea unui regim alimentar mediteranean cu indice glicemic scăzut poate aduce beneficii suplimentare în anumite aspecte ale sănătății percepute de sine. Aceste rezultate subliniază potențialul intervențiilor alimentare în managementul sindromului metabolic, însă este necesară o investigație suplimentară pentru a confirma aceste constatări și pentru a explora aplicabilitatea lor în rândul altor grupuri etnice.
sursa: News Medical
Data actualizare: 17-07-2024 | creare: 17-07-2024 | Vizite: 231
Bibliografie
Low-GI Mediterranean diet boosts quality of life but not sleep in diabetes-prone adults, link: https://www.news-medical.net/news/20240715/Low-GI-Mediterranean-diet-boosts-quality-of-life-but-not-sleep-in-diabetes-prone-adults.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Asocierea dintre consumul de pește mic și mortalitatea de orice cauză în rândul japonezilor
- Noi metode care ajută la schimbarea obiceiurilor alimentare
- Reclamele la alimente modifică prioritățile și preferințele alimentare la copii
- Nu evitați alimentele cu gluten dacă nu aveți boală celiacă (Studiu)
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni