Locuiești într-o zonă cu multe restaurante fast-food? Ai un risc mai mare de AVC
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu recent, care urmează să fie prezentat la Conferința Internațională a Asociației Americane a Accidentelor Vasculare Cerebrale din 2023, arată că adulții cu vârste de peste 50 de ani care locuiesc în apropierea unui mediu cu multe restaurante tip fast-food au un risc mai mare de accident vascular cerebral, comparativ cu cei care trăiesc în zone cu mai puține opțiuni de alimentație nesănătoasă.
Legătura dintre „mlaștinile alimentare” și riscul de accident vascular cerebral nu este bine studiată. În acest studiu, cercetătorii au analizat dacă mediul abundent în alimentație nesănătoasă ar putea fi asociat cu un risc mai mare de accident vascular cerebral. Autorii au revizuit datele din Studiul Sănătății și Pensionării (HRS), un studiu în desfășurare la Universitatea din Michigan, care recrutează participanți din întreaga SUA pentru a studia provocările și oportunitățile asociate cu îmbătrânirea și pensionarea. Aceste date au fost apoi comparate cu informațiile despre mediu alimentar din Departamentul Agriculturii din SUA, pentru a obține un indice al mediului alimentar de retail (RFEI), care indică raportul dintre restaurantele de fast-food și supermarketuri la numărul de opțiuni alimentare sănătoase din comunități.
Au fost analizate datele a 17.875 de persoane cu vârsta medie de 64 de ani. Cercetătorii au aplicat apoi un indice extins al mediului alimentar de retail, bazat pe datele privind starea de sănătate a participanților. Un indice alimentar 5 sau mai mare se poate corela cu prevalența obezității într-o comunitate. 3,8% dintre persoanele incluse au suferit un AVC.
Potrivit datelor, persoanele care locuiesc într-o zonă cu indice 5 sau mai mare au un risc de AVC cu 13% mai mare decât cei care locuiesc într-o zonă cu indice mai mic de 5.
Limitarea studiului constă în faptul că a captat doar o perioadă unică de timp, astfel încât cercetătorii nu au putut să dovedească cauzalitatea între indicele mediului alimentar și accidentul vascular cerebral. În plus, AVC-ul a fost raportat de către pacient, și nu există informații despre tipul de AVC.
În concluzie, acest studiu sugerează că există o asociere între mediul alimentar din comunitate și riscul de AVC. Pacienții trebuie să fie conștienți de opțiunile alimentare disponibile în zona lor și să ia măsuri pentru a îmbunătăți sănătatea cardiovasculară prin urmarea sfaturilor dietetice și adoptarea unui stil de viață sănătos. Este necesară o cercetare suplimentară pentru a evalua mai bine această asociere și a identifica modalități de intervenție în comunitate pentru a preveni AVC-ul.
sursa: News Medical
„Food swamp” - în traducere: mlaștină alimentară - este un termen folosit pentru a descrie comunități în care sunt predominante lanțurile de fast-food și magazinele cu alimente ultraprocesate, snacks-uri grase sau băuturi îndulcite cu zăhar, făcând astfel opțiunile alimentare sănătoase limitate, greu accesibile.
Termenul „food swamp” coincide deseori cu termenul „food desert” - în traducere: deșert alimentar - situația în care lipsa alimentarelor și aprozarelor îngreunează accesul la alimente proaspete și nutritive.
Termenul „food swamp” coincide deseori cu termenul „food desert” - în traducere: deșert alimentar - situația în care lipsa alimentarelor și aprozarelor îngreunează accesul la alimente proaspete și nutritive.
Legătura dintre „mlaștinile alimentare” și riscul de accident vascular cerebral nu este bine studiată. În acest studiu, cercetătorii au analizat dacă mediul abundent în alimentație nesănătoasă ar putea fi asociat cu un risc mai mare de accident vascular cerebral. Autorii au revizuit datele din Studiul Sănătății și Pensionării (HRS), un studiu în desfășurare la Universitatea din Michigan, care recrutează participanți din întreaga SUA pentru a studia provocările și oportunitățile asociate cu îmbătrânirea și pensionarea. Aceste date au fost apoi comparate cu informațiile despre mediu alimentar din Departamentul Agriculturii din SUA, pentru a obține un indice al mediului alimentar de retail (RFEI), care indică raportul dintre restaurantele de fast-food și supermarketuri la numărul de opțiuni alimentare sănătoase din comunități.
Au fost analizate datele a 17.875 de persoane cu vârsta medie de 64 de ani. Cercetătorii au aplicat apoi un indice extins al mediului alimentar de retail, bazat pe datele privind starea de sănătate a participanților. Un indice alimentar 5 sau mai mare se poate corela cu prevalența obezității într-o comunitate. 3,8% dintre persoanele incluse au suferit un AVC.
Potrivit datelor, persoanele care locuiesc într-o zonă cu indice 5 sau mai mare au un risc de AVC cu 13% mai mare decât cei care locuiesc într-o zonă cu indice mai mic de 5.
Limitarea studiului constă în faptul că a captat doar o perioadă unică de timp, astfel încât cercetătorii nu au putut să dovedească cauzalitatea între indicele mediului alimentar și accidentul vascular cerebral. În plus, AVC-ul a fost raportat de către pacient, și nu există informații despre tipul de AVC.
În concluzie, acest studiu sugerează că există o asociere între mediul alimentar din comunitate și riscul de AVC. Pacienții trebuie să fie conștienți de opțiunile alimentare disponibile în zona lor și să ia măsuri pentru a îmbunătăți sănătatea cardiovasculară prin urmarea sfaturilor dietetice și adoptarea unui stil de viață sănătos. Este necesară o cercetare suplimentară pentru a evalua mai bine această asociere și a identifica modalități de intervenție în comunitate pentru a preveni AVC-ul.
sursa: News Medical
Data actualizare: 03-02-2023 | creare: 03-02-2023 | Vizite: 419
Bibliografie
Food swamp environments associated with greater odds of stroke among adults 50 and older, link: https://www.news-medical.net/news/20230202/Food-swamp-environments-associated-with-greater-odds-of-stroke-among-adults-50-and-older.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Asocierea dintre consumul de pește mic și mortalitatea de orice cauză în rândul japonezilor
- Consumul unei game largi de fructe și legume poate fi benefic pentru sănătate
- „Ambalarea” fructelor și legumelor cu fibroină din mătase le-ar putea prelungi durata de viață
- Cât de sigure sunt fructele de mare, în condițiile poluării tot mai intense a oceanelor
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.