Care este doza zilnică de migdale și cacao pentru ameliorarea profilului lipidic?

Care este doza zilnică de migdale și cacao pentru ameliorarea profilului lipidic?

©

Autor:

Care este doza zilnică de migdale și cacao pentru ameliorarea profilului lipidic?
Potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Heart Association, includerea în rutina alimentară a migdalelor, a ciocolatei negre È™i a pudrei de cacao ar putea manifesta o influență benefică asupra riscului de boli coronariene, prin ameliorarea profilului lipidic/al lipoproteinelor.

Studiul de tip trial controlat a analizat efectele individuale și combinate ale aportului de migdale, ciocolată neagră și pudră de cacao, comparativ cu dieta tipică a americanilor, asupra concentrațiilor plasmatice ale lipidelor, lipoproteinelor și apolipoproteinelor, asupra sănătății vasculare și a stresului oxidativ.

La studiul au participat 31 de adulÈ›i cu vârsta medie de 46,3 ani, dintre care 13 erau femei, care prezentau suprapondere sau obezitate (valoare medie indice de masă corporală de  29,6 kg/m2), valori crescute ale colesterolului total (CT, 210,0 mg/dL) È™i LDL-colesterolului (LDL-C, 138,3 mg/dL), fără alte afecÈ›iuni importante.

Participanții au consumat fiecare dintre cele patru diete isocalorice care asigură un aport caloric suficient pentru menținerea greutății corporale:
  • dieta tipică, fără a se interveni cu alimentele „medicament”
  • 42,5 g/zi migdale (dieta cu migdale)
  • 18 g pudră cacao È™i 43 g/zi ciocolată neagră (dieta cu ciocolată)
  • 42,5 g/zi migdale, 18 g pudră cacao È™i 43 g/zi ciocolată neagră (dieta cu migdale È™i ciocolată).

Fiecare dietă a fost adoptată timp de 4 săptămâni, urmată de 2 săptămâni de pauză până la următoarea.

Comparativ cu dieta tipică a americanilor s-au observat următoarele modificări cu semnificație statistică:

Dieta cu migdale Dieta cu migdale și ciocolată
Colesterol total ↓ 4%  -
LDL-colesterol ↓ 5%  -
Non-HDL-Colesterol ↓ 7%  -
Apolipoproteina B  - ↓ 5%

Nu s-au constatat modificări în ceea ce priveÈ™te insulinorezistenÈ›a, proteina C-reactivă, parametrii vasculari È™i markerii stresului oxidativ analizaÈ›i între cele 4 diete.

Melissa Rifkin, dietetician specializat în nutriÈ›ia pacientului bariatric, îndeamnă la precauÈ›ie cu privire la interpretarea acestor rezultate. Dietele propuse nu au fost în mod expres sănătoase È™i au conÈ›inut produse făinoase rafinate precum covrigei, croissante, pâine albă, recomandate a fi consumte ocazional în cadrul unei alimentaÈ›ii echilibrate. Acest lucru ar putea conduce la o concluzie eronată È™i anume, dacă incluzi migdale, ciocolată È™i pudră de cacao în alimentaÈ›ie ai putea să îmbunătățeÈ™ti profilul lipidic fără a mai avea nevoie È™i de alte modificări dietetice (creÈ™terea aportului de fructe È™i legume, leguminoase, aportul de cereale integrale cu moderaÈ›ie, în defavoarea variantelor rafinate, consumul regulat de lactate, oleaginoase, peÈ™te gras È™.a.) È™i ale stilului de viață (creÈ™terea gradului de activitate fizică, renunÈ›area la fumat, limitarea sau evitare consumului de alcool etc.).

De asemenea, studiul a fost finanÈ›at de Hershey Company È™i Almond Board of California, ceea ce ar putea constitui un bias în cadrul cercetării – factor care poate surveni în conceperea, execuÈ›ia, analiza sau interpretarea studiului È™i astfel poate conduce la alterarea rezultatelor.

Este important ca aceste concluzii să fie incluse într-un context. În cadrul alimentaÈ›ii raÈ›ionale este permis ca un număr de calorii (10-15% din totalul energetic) să fie consumte discreÈ›ionar. Astfel, în locul a 250 de calorii provenite de exemplu din gogoÈ™i, dulciuri rafinate cu un adaos îngrijorător de zaharuri, grăsimi industriale, din băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr È™.a., consumul cu moderaÈ›ie de migdale sau alte oleaginoase, ciocolată neagră È™i pudră de cacao ar putea avea beneficii pentru sănătate în cadrul unui pattern alimentar echilibrat È™i al unui stil de viață activ sau mai bine spus, NU AR CONSTITUI UN RISC asupra sănătății.

Sursa: Medscape Medical News

Data actualizare: 29-03-2018 | creare: 29-03-2018 | Vizite: 2680
Bibliografie
Daily Dose of Almonds, Dark Chocolate May Improve Lipid Profile, link: https://www.medscape.com/viewarticle/889554
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ciocolata poate scădea riscul cardiovascular
  • Consumul de ciocolată în timpul sarcinii ar putea fi benefic pentru creÈ™terea fetală
  • Ciocolata ar putea îmbunătăți funcÈ›iile cognitive
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum