Limitarea aportului de grăsimi îmbunătățește markerii renali și vasculari la șoareci
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Alabama arată că restricționarea cantității de grăsimi din alimentație poate îmbunătăți markerii renali și vasculari într-un model de șoareci cu obezitate apărută din cauza dietei.
Conform oamenilor de știință, lucrarea, prezentată la conferința Societății Americane de Fiziologie și a Societății Americane pentru Controlul Nefrologiei al Funcției Renale din Charlottesville, Virginia, sugerează faptul că alimentația la momentele potrivite în timpul zilei prezintă beneficii pentru sănătate, chiar și în condițiile consumului unei cantități mai de grăsimi.
Studiul a fost realizat prin hrănirea șoarecilor de laborator în exces până au dezvoltat obezitate, ulterior oamenii de știință împărțind acest grup de rozătoare în două categorii: una care a avut acces continuu la hrană, iar cealaltă care a primit mâncare doar în perioada zilei în care animalele au fost cel mai active, adică între orele 19:00 și 7:00. De asemenea, în vederea obținerii unui grup de control, cercetătorii au decis ca o jumătate din șoarecii inițiali să fie hrăniți cu prudență, astfel încât aceștia să nu dezvolte obezitate, în vederea urmăririi beneficiilor reale pe care o dietă săracă în grăsimi le are asupra organismului. Rezultatele cercetării au relevat o serie de îmbunătățiri ale funcției renale la șoarecii care au beneficiat de o scădere a aportului de grăsimi, aceștia înregistrând o secreție redusă de markeri care sugerează gradul de afectare a rinichilor. În plus, țesuturile renale ale acestora au fost integre, spre deosebire de cele întâlnite la șoarecii din grupul care a consumat hrană în mod excesiv.
Autorii evidențiază și faptul că vasele de sânge din rinichii animalelor au prezentat creșteri ale unei enzime metabolice denumită NAD+, în timp ce activarea enzimei cheie de la acest nivel, AMPK, a înregistrat valori similare cu cele pe care le prezentau șoarecii care nu dobândiseră obezitate la începutul studiului. Cercetătorii concluzionează subliniind faptul că limitarea aportului de grăsimi poate reduce afectarea de la nivel renal și poate determina o eficiență superioară a metabolismului vaselor de sânge din rinichi, mai ales la persoanele care suferă de obezitate apărută din cauza dietei incorecte. Aceste constatări prezintă o importanță marcată deoarece obezitatea este una dintre cauzele majore de apariție a afecțiunilor cardiovasculare și renale la nivel global, astfel că fiecare nouă descoperire din acest domeniu poate deschide căi în limitarea incidenței crescute a acesteia.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum