Cojile, semințele sau fibrele de dovleac posedă proprietăți antioxidante și antimicrobiene
©
Autor: Teodorescu Mihai

Produsele naturale de consum au devenit în ultimii ani tot mai frecvent studiate ca potențiale surse de compuși bioactivi. Cu toate acestea, în societățile moderne, mesele pe bază de legume se limitează la consumul de alimente gata de utilizare. Creșterea cererii pentru produse alimentare gata de consum a dus, în mod inevitabil, la creșterea cantității de produse secundare. În general, în industria alimentară astfel de produse sunt aruncate pe parcursul procesului. Tot mai multe cercetări se concentrează asupra promovării durabilității legumelor și pe explorarea compușilor bioactivi.
În studiul actual, cercetătorii au evaluat produsele secundare ale mai multor tipuri de dovleci, cu scopul identificării și ulterior a caracterizări compușilor bioactivi din aceștia. Cercetătorii au obținut probe de fibre, semințe și coji, pe care le-au lizofiliat, zdrobit și extras prin macerare. Cercetătorii au determinat compoziția fenolică, potențialul antioxidant și antimicrobian al produselor secundare dovlecilor.
Autorii au identificat opt compuși (provizorii) din subprodusele de dovleac care aparțineau în principal familiilor de flavonoide. Constatările studiului au arătat că extractele de dovleac au avut cea mai puternică activitate antioxidantă, în timp ce semințele de dovleac și fibrele de dovleac au prezentat cea mai mare activitate antimicrobiană.
sursa: News Medical
foto: EvgeniiAnd/Shutterstock
Data actualizare: 08-12-2022 | creare: 08-12-2022 | Vizite: 434
Bibliografie
Pumpkin byproducts exhibit antioxidant and antimicrobial activity, link: https://www.news-medical.net/news/20221202/Pumpkin-byproducts-exhibit-antioxidant-and-antimicrobial-activity.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Uleiul din semințe de bumbac - benefic în scăderea colesterolului
- Creșterea consumului zilnic de alimente bogate în flavonoide poate reduce riscul de demență
- Alimentele fermentate ar putea revoluționa sănătatea și sustenabilitatea într-o lume în schimbare rapidă
- Ce părere au consumatorii despre alimentele cu spirulină și fructe de açaí? (studiu)
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Antioxidantii elimina apoptoza (autodistrugerea) celulelor maligne
- VEMMA - Cel mai puternic antioxidant lichid din lume