Un studiu global contestă sfaturile dietetice privind limitarea lactatelor grase

Un studiu global contestă sfaturile dietetice privind limitarea lactatelor grase

©

Autor:

Un studiu global contestă sfaturile dietetice privind limitarea lactatelor grase

Un studiu recent, publicat în European Heart Journal, contestă sfaturile predominante care pledează pentru limitarea lactatelor bogate în grăsimi. Cercetătorii au efectuat o analiză cuprinzătoare în 80 de țări pentru a explora relaÈ›ia dintre dietă È™i rezultatele sănătății. Ei au descoperit că dietele care pun accentul pe anumite grupuri de alimente, cum ar fi fructele, legumele, lactatele (în special grăsimile integrale), nucile, leguminoasele È™i peÈ™tele au fost asociate cu un risc redus de boli cardiovasculare (BCV) È™i deces prematur în toate regiunile.

Autorul principal al studiului, dr. Andrew Mente de la Universitatea McMaster, Canada, a subliniat importanÈ›a de a schimba accentul de la alimentele cu conÈ›inut scăzut de grăsimi la includerea alimentelor mai protectoare în dietă. În special, el a evidenÈ›iat potenÈ›ialele beneficii ale încorporării nucilor, peÈ™telui È™i a produselor lactate integrale într-un model de alimentaÈ›ie sănătoasă. Spre deosebire de recomandările anterioare, rezultatele au sugerat că până la două porÈ›ii de lactate pe zi, în principal sub formă de produse integrale cu grăsimi, pot fi incluse într-o dietă sănătoasă.


Studiul a examinat relațiile dintre un nou scor de dietă și rezultatele de sănătate la o populație globală. Un scor de dietă sănătoasă a fost creat pe baza a șase alimente care au fost asociate fiecare cu longevitatea.

 

Dieta PURE a inclus:

  • 2-3 portii de fructe pe zi,
  • 2-3 portii de legume pe zi,
  • 3-4 portii de leguminoase pe săptămână,
  • 7 porÈ›ii de nuci pe săptămână,
  • 2-3 portii de peste pe saptamana si
  • 14 portii de produse lactate (în principal grăsime integrală, dar fără unt sau friÈ™că) pe săptămână.

 

Un scor de 1 (sănătos) a fost atribuit pentru aportul peste mediana din grup È™i un scor de 0 (nesănătos) pentru aportul la sau sub mediană, pentru un total de 0 la 6. Dr. Mente a explicat: „ParticipanÈ›ii din jumatatea superioară-- un nivel realizabil -- pentru fiecare dintre cele È™ase componente alimentare au atins scorul maxim în dietă - de È™ase."


AsociaÈ›iile scorului cu mortalitatea, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral È™i BCV total (inclusiv BCV fatale È™i infarctul miocardic non-letal, accident vascular cerebral È™i insuficiență cardiacă) au fost testate în studiul PURE care a inclus 147.642 de persoane din populaÈ›ia generală din 21 de țări. Analizele au fost ajustate pentru factori care ar putea influenÈ›a relaÈ›iile precum vârsta, sexul, raportul talie-È™old, nivelul de educaÈ›ie, venitul, locaÈ›ia urbană sau rurală, activitatea fizică, statutul de fumat, diabetul, utilizarea de statine sau medicamente pentru hipertensiune arterială È™i aportul total de energie.


Scorul mediu al dietei a fost de 2.95. Pe parcursul unei urmăriri mediane de 9.3 ani, au existat 15.707 decese È™i 40.764 de evenimente cardiovasculare. În comparaÈ›ie cu dieta cea mai puÈ›in sănătoasă (scor de 1 sau mai puÈ›in), cea mai sănătoasă dietă (scor de 5 sau mai mult) a fost asociată cu un risc de deces cu 30% mai mic, cu 18% probabilitate mai mică de BCV, cu 14% cu un risc mai mic de infarct miocardic È™i cu 19% mai mic de accident vascular cerebral.

 

AsociaÈ›iile dintre scorul dietei sănătoase È™i rezultatele au fost confirmate în cinci studii independente, care au inclus un total de 96.955 de pacienÈ›i cu BCV în 70 de țări.


Cercetătorii au subliniat, de asemenea, importanÈ›a descoperirilor lor în regiuni cu o calitate slabă a dietei, cum ar fi Asia de Sud, China È™i Africa. În aceste zone, în care aportul de calorii a fost scăzut È™i a inclus în principal carbohidraÈ›i rafinaÈ›i, adoptarea modelului de dietă sănătoasă a fost deosebit de benefică.


Data actualizare: 10-07-2023 | creare: 10-07-2023 | Vizite: 197
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de lactate a fost asociat cu o majorare a densității osoase la bărbaÈ›ii peste 50 ani
  • Consumul de lactate scade riscul mortalității È™i al bolilor cardiovasculare
  • Cele mai bune lactate
  •