Un studiu global contestă sfaturile dietetice privind limitarea lactatelor grase

©

Autor:

Un studiu global contestă sfaturile dietetice privind limitarea lactatelor grase

Un studiu recent, publicat în European Heart Journal, contestă sfaturile predominante care pledează pentru limitarea lactatelor bogate în grăsimi. Cercetătorii au efectuat o analiză cuprinzătoare în 80 de țări pentru a explora relația dintre dietă și rezultatele sănătății. Ei au descoperit că dietele care pun accentul pe anumite grupuri de alimente, cum ar fi fructele, legumele, lactatele (în special grăsimile integrale), nucile, leguminoasele și peștele au fost asociate cu un risc redus de boli cardiovasculare (BCV) și deces prematur în toate regiunile.

Autorul principal al studiului, dr. Andrew Mente de la Universitatea McMaster, Canada, a subliniat importanța de a schimba accentul de la alimentele cu conținut scăzut de grăsimi la includerea alimentelor mai protectoare în dietă. În special, el a evidențiat potențialele beneficii ale încorporării nucilor, peștelui și a produselor lactate integrale într-un model de alimentație sănătoasă. Spre deosebire de recomandările anterioare, rezultatele au sugerat că până la două porții de lactate pe zi, în principal sub formă de produse integrale cu grăsimi, pot fi incluse într-o dietă sănătoasă.


Studiul a examinat relațiile dintre un nou scor de dietă și rezultatele de sănătate la o populație globală. Un scor de dietă sănătoasă a fost creat pe baza a șase alimente care au fost asociate fiecare cu longevitatea.

 

Dieta PURE a inclus:

  • 2-3 portii de fructe pe zi,
  • 2-3 portii de legume pe zi,
  • 3-4 portii de leguminoase pe săptămână,
  • 7 porții de nuci pe săptămână,
  • 2-3 portii de peste pe saptamana si
  • 14 portii de produse lactate (în principal grăsime integrală, dar fără unt sau frișcă) pe săptămână.

 

Un scor de 1 (sănătos) a fost atribuit pentru aportul peste mediana din grup și un scor de 0 (nesănătos) pentru aportul la sau sub mediană, pentru un total de 0 la 6. Dr. Mente a explicat: „Participanții din jumatatea superioară-- un nivel realizabil -- pentru fiecare dintre cele șase componente alimentare au atins scorul maxim în dietă - de șase."


Asociațiile scorului cu mortalitatea, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral și BCV total (inclusiv BCV fatale și infarctul miocardic non-letal, accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă) au fost testate în studiul PURE care a inclus 147.642 de persoane din populația generală din 21 de țări. Analizele au fost ajustate pentru factori care ar putea influența relațiile precum vârsta, sexul, raportul talie-șold, nivelul de educație, venitul, locația urbană sau rurală, activitatea fizică, statutul de fumat, diabetul, utilizarea de statine sau medicamente pentru hipertensiune arterială și aportul total de energie.


Scorul mediu al dietei a fost de 2.95. Pe parcursul unei urmăriri mediane de 9.3 ani, au existat 15.707 decese și 40.764 de evenimente cardiovasculare. În comparație cu dieta cea mai puțin sănătoasă (scor de 1 sau mai puțin), cea mai sănătoasă dietă (scor de 5 sau mai mult) a fost asociată cu un risc de deces cu 30% mai mic, cu 18% probabilitate mai mică de BCV, cu 14% cu un risc mai mic de infarct miocardic și cu 19% mai mic de accident vascular cerebral.

 

Asociațiile dintre scorul dietei sănătoase și rezultatele au fost confirmate în cinci studii independente, care au inclus un total de 96.955 de pacienți cu BCV în 70 de țări.


Cercetătorii au subliniat, de asemenea, importanța descoperirilor lor în regiuni cu o calitate slabă a dietei, cum ar fi Asia de Sud, China și Africa. În aceste zone, în care aportul de calorii a fost scăzut și a inclus în principal carbohidrați rafinați, adoptarea modelului de dietă sănătoasă a fost deosebit de benefică.


Data actualizare: 10-07-2023 | creare: 10-07-2023 | Vizite: 230
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de lactate a fost asociat cu o majorare a densității osoase la bărbații peste 50 ani
  • Consumul de lactate scade riscul mortalității și al bolilor cardiovasculare
  • Cele mai bune lactate
  •