Licopenul - efecte și beneficii conform studiilor

©

Autor:

Licopenul - efecte și beneficii conform studiilor

Licopenul este un compus organic și un pigment din familia carotenoizilor. În general este întâlnit în fructe și legume roșii. Prin consumul de alimente bogate în licopen contribui la menținerea sănătății. (1)

Beneficii ale licopenului

Licopenul are numeroase beneficii așa cum o arată și studiile științifice. Iată care sunt câteva dintre ele.

Are proprietăți antioxidante

Licopenul este un antioxidant care protejează corpul împotriva radicalilor liberi. Prin acumularea de radicali liberi în corp crește riscul de stres oxidativ acesta din urmă fiind asociate cu boli cronice precum diabet, afecțiuni cardiace, cancer și Alzheimer. (2, 3, 4)

Alte cercetări realizate în testele pe rozătoare indică faptul că licopenul oferă protecție împotriva pesticidelor, ierbicidelor, glutamatului monosodic și a unor forme de fungi. (5, 6)

Poate oferi protecție față de unele forme de cancer

Rolul antioxidant al licopenului este implicat în prevenirea sau încetinirea progresului unor forme de cancer. De exemplu, studiile realizate în mediu controlat în laborator arată că licopenul încetinește creșterea tumorilor în caz de cancer de sân și de prostată. (7, 8)

Studiile pe oameni arată că un consum ridicat de carotenoizi este asociat unui risc cu 32-50% mai mic de cancer de prostată și plămâni. (9, 10)

Susține sănătatea inimii

Licopenul poate contribui și la reducerea riscului de deces prematur pe fond de boli cardiovasculare. Consumul regulat de alimente bogate în licopen reduce efectele radicalilor liberi și nivelul colesterolului rău precum și crește nivelul colesterolului bun, factori importanți în menținerea sănătății inimii. (11, 12, 13)

Un studiu interesant realizat pe o perioadă de 10 ani indică faptul că persoanele cu un nivel ridicat de licopen au un risc cu 39% mai mic de deces prematur. Mai mult, în același interval scade riscul de boli de inimă cu 17-26%. (14, 15, 16)

Sprijină sănătatea oaselor

Cercetătorii cred că licopenul poate susține sănătatea oaselor. Într-un studiu realizat în laborator s-a demonstrat că licopenul afectează metabolismul osos, producția și distrugerea țesutului osos. (17)

Oameni de știință au descoperit că licopenul schimbă genele care susțin densitatea osoasă. Aceasta întărește oasele. Alte studii au arătat o îmbunătățire a sănătății oaselor la persoanele cu osteoporoză. (18, 19)

Oferă protecție împotriva arsurilor solare

Licopenul poate oferi protecție față de efectele expunerii la soare. Potrivit unui studiu realizat pe o perioadă de 12 săptămâni, voluntarii au fost expuși la raze UV înainte și după ce au consumat un extract de licopen din tomate. Prin comparație cu grupul placebo, persoanele care au primit extractul de licopen aveau arsuri solare mai puțin severe. (20, 21, 22)

Un alt studiu a arătat că un consum de 8-16 mg de licopen pe zi din alimente sau suplimente alimentare contribuie la reducerea roșelii pielii după expunerea la soare cu 40-50%. (23)

Alte beneficii

Licopenul are și alte beneficii pentru sănătate:

  • Contribuie la sănătatea ochilor – studiile arată că un consum regulat de licopen previne sau întârzie formarea cataractei și reduce riscul de degenerare maculară (24, 25)
  • Oferă protecție creierului – efectele antioxidante ale licopenul susțin sănătatea creierului și pot preveni pierderile de memorie (26, 27, 28)


Alimente bogate în licopen

Licopenul este prezent mai ales în fructele și legumele roșii însă nu numai. Mai jos sunt principalele alimente care conțin licopen: (29)

  • Tomate (roșii) și produsele pe bază de tomate. Tomatele uscate au un conținut mai mare de licopen.
  • Pepene roșu
  • Grepfrut roz
  • Guava roz
  • Papaya
  • Goji
  • Caise
  • Struguri negri
  • Piersică
  • Merișoare.


Efecte secundare și contraindicații ale licopenului

Consumul regulat și moderat de alimente cu licopen nu are efecte secundare. Cu toate acestea, consumul excesiv sau administrarea de suplimente cu licopen poate duce la:

  • Hipotensiune arterială
  • Sângerări – riscul crește dacă iei aspirină, anticoagulante, ibuprofen sau naproxen
  • Simptome gastrointestinale
  • Licopenemie – pielea devine portocalie după consumul excesiv de alimente sau suplimente (30)
  • Greață
  • Diaree
  • Vărsături.


Este indicat să eviți suplimentele cu licopen dacă: (31)

  • Ești însărcinată
  • Alăptezi
  • Urmează să ai o intervenție chirurgicală


Licopenul este un caroteinoid necesar sănătății. Alege să consumi regulat licopen pentru a te bucura de avantajele oferite. Dacă alegi suplimentarea vorbești cu un medic înainte.


Data actualizare: 24-04-2023 | creare: 24-04-2023 | Vizite: 391
Bibliografie
1. Lycopene: Food Sources, Biological Activities, and Human Health Benefits, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8626194/
2. Lycopene as a Natural Antioxidant Used to Prevent Human Health Disorders, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7464847/
3. Are antioxidants helpful for disease prevention? , link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3093095/
4. Potential Role of Carotenoids as Antioxidants in Human Health and Disease, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3942711/
5. Lycopene ameliorates atrazine-induced oxidative damage in adrenal cortex of male rats by activation of the Nrf2/HO-1 pathway, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27102619/
6. Lycopene modulates cholinergic dysfunction, Bcl-2/Bax balance, and antioxidant enzymes gene transcripts in monosodium glutamate (E621) induced neurotoxicity in a rat model, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26900785/
7. Lycopene acts through inhibition of IκB kinase to suppress NF-κB signaling in human prostate and breast cancer cells, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26779636/
8. A review of epidemiologic studies of tomatoes, lycopene, and prostate cancer, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12424325/
9. Intake of specific carotenoids and risk of lung cancer in 2 prospective US cohorts, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11010942/
10. A multicenter case-control study of diet and lung cancer among non-smokers, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10680729/
11. Carotenoids and cardiovascular health, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16762935/
12. Effect of lycopene and tomato products on cholesterol metabolism, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22965217/
13. Effect of lycopene supplementation on oxidative stress: an exploratory systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23631493/
14. Higher levels of serum lycopene are associated with reduced mortality in individuals with metabolic syndrome, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27101758/
15. Relationship of lycopene intake and consumption of tomato products to incident CVD, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23317928/
16. Dietary and circulating lycopene and stroke risk: a meta-analysis of prospective studies, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24848940/
17. Lycopene and bone: an in vitro investigation and a pilot prospective clinical study, link: https://translational-medicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12967-020-02238-7
18. Potential Role of Lycopene in the Prevention of Postmenopausal Bone Loss: Evidence from Molecular to Clinical Studies, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7582596/
19. Lycopene ameliorates diabetic osteoporosis via anti-inflammatory, anti-oxidation, and increasing Osteoprotegerin/RANKL expression ratio, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464621001882
20. Significant correlations of dermal total carotenoids and dermal lycopene with their respective plasma levels in healthy adults, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20637178/
21. The Effect of Lycopene Preexposure on UV-B-Irradiated Human Keratinocytes, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4664803/
22. Tomato paste rich in lycopene protects against cutaneous photodamage in humans in vivo: a randomized controlled trial, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20854436/
23. Lycopene-rich products and dietary photoprotection, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16465309/
24. Lycopene attenuates oxidative stress induced experimental cataract development: an in vitro and in vivo study, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12921892/
25. Diminishing Risk for Age-Related Macular Degeneration with Nutrition: A Current View, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3738980/
26. Neuroprotective Effect of Lycopene Against PTZ-induced Kindling Seizures in Mice: Possible Behavioural, Biochemical and Mitochondrial Dysfunction, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26633078/
27. Lycopene attenuates Aβ1-42 secretion and its toxicity in human cell and Caenorhabditis elegans models of Alzheimer disease, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26453763/
28. Lycopene Prevents Amyloid [Beta]-Induced Mitochondrial Oxidative Stress and Dysfunctions in Cultured Rat Cortical Neurons, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26816095/
29. Lycopene: Food Sources, Biological Activities, and Human Health Benefits, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8626194/
30. Orange discoloration of the palms, link: https://www.cmaj.ca/content/180/8/895
31. What Is Lycopene? , link: https://www.verywellhealth.com/lycopene-health-benefits-4684446#toc-uses-of-lycopene
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: