Efectele antiîmbătrânire ale resveratrolului și doza necesară (conform studiilor)

©

Autor:

Efectele antiîmbătrânire ale resveratrolului și doza necesară (conform studiilor)

Resveratrolul este un compus natural ce se găsește în coaja strugurilor roșii, troscotul japonez (polygonum cuspidatum), arahide, fistic, coacăze, zmeură, merișoare și boabe de cacao. Dintre toate, troscotul japonez este sursa vegetală cu cea mai mare cantitate de resveratrol. El este un antioxidant puternic, fiind produs de unele plante pentru a le proteja împotriva stresului din mediu. Rolul antioxidanților este de a neutraliza radicalii liberi, acei compuși despre care se crede că sunt cauza îmbătrânirii. (1, 2)

În ceea ce privește strugurii roșii, ei produc resveratrol la nivelul cojii pentru a se proteja împotriva bolilor fungice și razelor solare. Vinul roșu conține cantități mici de resveratrol, dar mai mari decât vinul alb. Strugurii crescuți în medii cu umiditate ridicată au mai mult resveratrol decât cei crescuți în medii aride, deoarece primii trebuie să lupte împotriva ciupercilor dăunătoare. Există anumite teorii care susțin că populația franceză raportează o indicidență mai scăzută a bolilor cardiovasculare datorită consumului moderat de vin roșu. (1)

Efectele resveratrolului conform studiilor

Ca și alți antioxidanți, resveratrolul protejează ADN-ul celular, prevenind distrugerea celulară determinată de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt atomi instabili care pot duce la cancer, îmbătrânire și degenerare a creierului. (1)
Resveratrolul a devenit cunoscut pentru efectele sale antiîmbatranire și de luptă împotriva bolilor. Studierea lui a început încă din anul 1990 iar de atunci cercetările au arătat că resveratrol deține proprietăți antivirale, antiinflamatorii și anticanceroase. (3)

Ultimele studii afirmă că resveratrol are următoarele funcții:

  • Proprietăți antiinflamatoare
  • Efect antioxidant
  • Previne oxidarea LDL-colesterol
  • Inhibă agregarea plachetară
  • Previne formarea cheagurilor de sânge
  • Previne formarea plăcilor ateromatoase
  • Stimulează activitatea nitric oxid sintetazei endoteliale (eNOS), care produce oxid nitric, cu efect vasodilatator și antihipertensiv
  • Inhibă proliferarea celulelor musculare netede care contribuie la procesul de ateroscleroză
  • Reduce riscul de boală Alzheimer
  • Crește sensibilitatea la insulină, prevenind diabetul zaharat
  • Previne creșterea și dezvoltarea celulelor canceroase, stimulând apoptoza acestora
  • Protejează împotriva efectelor negative ale obezității și îmbătrânirii
  • Crește semnificativ speranța de viață, prin activarea genei Sir2 (efect observat la drojdie, pești și muște)
  • Întârzie procesul de îmbătrânire (2)


Majoritatea efectelor resveratrolului au fost demonstrate în studii pe animale, la oameni neexistând cercetări bazate de dovezi științifice. Resveratrol este considerat un supliment alimentar, nefiind aprobat de Administrația Alimentelor și Medicamentelor din America. Nu există studii finalizate care să stabilească dozele exacte, indicațiile, eficacitatea sau siguranța pe termen lung. (1)

Un studiu mic publicat în Cell Metabolism în noiembrie 2011 sugerează că o doză de 150 mg de resveratrol administrată o dată pe zi, timp de 30 de zile, scade semnificativ tensiunea arterială medie și sistolică, nivelul factorului de necroză tumorală, glucoză plasmatică, concentrațiile insulinei și ale trigliceridelor plasmatice. Acest studiu nu a raportat niciun efect advers. Pentru ca rezultatele să fie confirmate, sunt necesare studii mai mari și utilizarea unor doze mai crescute de resveratrol. (1)

Nu există studii care să cerceteze interacțiunea resveratrolului cu alte medicamente, însă cel mai probabil sunt necesare precauții la administrarea concomitentă cu aspirina, warfarina sau clopidogrelul. Persoanele cu afecțiuni hematologice cu risc de sângerare ar trebui să fie monitorizate de către un medic. Pacienții planificați pentru operație ar trebui să întrerupă resveratrol cu 2 săptămâni înante de intervenție, reluând medicamentul după 2 săptămâni. Resveratrol ar trebui evitat la copii. Întrucât nu există dovezi clare, femeile însărcinate sau care alăptează nu ar trebui să ia suplimente cu resveratrol sau să consume alimente bogate în această substanță. (1)

În ceea ce privește efectele antiîmbatranire, s-a demonstrat că resveratrol influențează mecanismele de semnalizare celulară corelate cu fotoîmbatranirea determinată de razele ultraviolete. Aceste mecanisme implică activitatea MAP kinazei, factorului nuclear kappa B (NF-kB) și metaloproteinazelor matriceale. S-a observat că aplicarea locală a resveratrolului pe un cobai fără par SKH-1 înaintea expunerii la radiații UV-B a inhibat semnificativ proliferarea celulară și a altor procese corelate cu îmbătrânirea. De asemenea, resveratrol scade cantitatea speciilor reactive de oxigen de la nivelul keratinocitelor HaCaT expuse la radiații UV-A. (4)


Data actualizare: 07-01-2022 | creare: 07-01-2022 | Vizite: 686
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Poate resveratrolul să reducă rigiditatea vasculară specifică diabetului zaharat tip 2?
  • Polifenolii din vin și beneficiile asupra sănătății orale
  • Doi compuși comuni pot oferi protecție impotriva bolii Alzheimer, inclusiv în rândul pacienților infectați cu virusul herpes simplex 1
  •