Sfaturi pentru a întârzia îmbătrânirea
Autor: Vasiliu Alina
Cercetările recente au arătat că există o diferență între vârsta cronologică, măsurată în anii calendaristici și vârsta biologică, măsurată la nivel celular.
Doar 20% din rata de îmbătrânire se datorează geneticii, în timp ce 80% este influențată de factorii de mediu și de stilul de viață caracteristic fiecărei persoane. (1) Așadar, prin câteva schimbări simple, pe care să le urmezi cu strictețe, poți întârzia îmbătrânirea.
1. Antrenamentul de rezistență
S-a dovedit că antrenamentul de rezistență este printre cele mai puternice strategii antiîmbătrânire disponibile. (2) Pierderea musculară asociată cu înaintarea în vârstă poartă denumirea de sarcopenie și a fost asociată cu scăderea forței, rezistenței și a puterii.
Pierderea musculară, care se produce anual, este relativ mică - 1-3%, dar, odată cu trecerea timpului, aspectul corpului tău ar putea fi diferit.
Cercetările recente au început să pună la îndoială dacă sarcopenia este într-adevăr un efect natural al îmbătrânirii, sau dacă este doar rezultatul unui nivel scăzut de activitate fizică.
Câteva studii au arătat că antrenamentul de rezistență poate opri pierderea musculară legată de înaintarea în vârstă, și poate, chiar duce la un câștig muscular la persoanele cu vârsta de până la 70 de ani.
Cele mai eficiente programe de antrenament de rezistență tind să fie cele care se concentrează asupra ridicărilor compuse, care stresează mai multe grupuri musculare. Exercițiile cum ar fi genuflexiunile, flotările, tracțiunile la bară, și îndreptările sunt recomandate. Așadar, vârsta nu este un împiediment atunci când vine vorba de stabilirea unui program de antrenament.
2. Teoria descompunerii mitocondriale
Exercițiile aerobe ajută la menținerea sănătății inimii, sistemului vascular și chiar a creierului. Una dintre cele mai importante teorii în domeniul antiîmbătrânirii este teoria descompunerii mitocondriale.
Această teorie afirmă, în esență, că îmbătrânirea este un proces care apare deoarece mitocondriile din celulele noastre nu produc suficientă energie pe măsură ce îmbătrânim. (3) Exercițiul aerob stimulează producerea și repararea mitocondriilor și poate ajuta la compensarea acestei cauze a îmbătrânirii.
3. Bea ceai alb
Cercetările arată că persoanele care beau ceai alb în mod regulat sunt mai puțin susceptibile să dezvolte cancer, artrită reumatoidă sau riduri ale pielii. (4)
Ceaiul alb interferează cu anumite enzime produse de organism care descompun colagenul și elastina, două proteine importante care se găsesc în piele.
4. Schimbă salteaua
Cercetările au arătat că o calitate proastă a somnului este asociată cu apariția de diverse boli. Abilitatea cognitivă, nivelul de testosteron, chiar și pielea ta este afectată de lipsa somnului.
Trebuie să faci tot ce poți pentru a obține între 6 și 8 ore de somn în fiecare seară. (5) Somnul profund, odihnitor, neîntrerupt, care îți permite să te trezești, de preferință, fără ajutorul unei alarme, poate înceti procesul de îmbătrânire.
5. Bea vin roșu
Vinul roșu ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire datorită prezenței resveratrolului, un compus antioxidant. Resveratrolul are efecte puternice ca agent antiîmbătrânire. Se găsește în struguri, alune și mămăligă, dar este concentrat, în special, în vinul roșu. Așadar, specialiștii recomandă să consumi cel mult un pahar de vin roșu pe zi pentru a te bucura de beneficiile acestuia.
6. Dieta mediteraneană
Dieta mediteraneană a fost constant asociată cu o durată mai lungă de viață. Una dintre cele mai importante constatări asociate cu o dietă mediteraneană este aceea că protejează creierul și ajută la încetinirea sau chiar la oprirea declinului cognitiv care vine odată cu îmbătrânirea. (6)
Alimentele care sunt incluse în dieta mediteraneană sunt peștele, păsările de curte, fructele, legumele, uleiul de măsline, semințele, nucile, leguminoasele și chiar alcoolul, consumat cu moderație.
7. Reducerea expunerii la razele soarelui
Bronzul grăbește procesul de îmbătrânire și crește riscul de a dezvolta cancer de piele. Experții în sănătate și nutriție recomandă să folosești protecție solară atunci când petreceți mai mult de 15 minute la soare. De asemenea, ar trebui să porți pălării, ochelari de soare și haine de protecție.
8. Viața sexuală
Cercetările au arătat că sexul, de până la trei ori pe săptămână, poate întârzia procesul de îmbătrânire și te poate face să arăți cu 4 până la 7 ani mai tânăr. Cercetătorii nu sunt siguri de modul în care sexul regulat are un efect atât de puternic. S-ar putea ca sexul să crească intimitatea cu partenerul și sentimentul de legătură. (7) De asemenea, s-ar putea ca sexul să elibereze anumiți hormoni despre care se știe că scad odată cu înaintarea în vârstă.
2. Resistance training, and IGF involvement in the maintenance of muscle mass during the aging process. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1568163706000511
3. Mitochondria and Aging—The Role of Exercise as a Countermeasure. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6627948/
4. White Tea Could Keep You Healthy And Looking Young. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2009/08/090810085312.htm
5. Aging and Sleep: Physiology and Pathophysiology. Url: https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/s-0030-1265902
6. Mediterranean diet and longevity. Url: https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/mediterranean-diet-and-longevity/B98CBA0D465AD88365EDC1BB58D8B860
7. Regular Sex Can Make You Look 7 Years Younger, Scientist Says. Url: https://www.huffpost.com/entry/sex-make-you-look-younger_n_3586435
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni