Legătura dintre lungimea degetelor și eficiența metabolismului oxigenului la atleți

©

Autor:

Legătura dintre lungimea degetelor și eficiența metabolismului oxigenului la atleți

O descoperire recentă a cercetătorilor de la Universitatea Swansea a relevat o legătură neașteptată între raportul lungimii degetelor și eficiența cu care organismul atleților gestionează oxigenul, un factor crucial în severitatea bolilor importante precum Covid-19 și afecțiunile cardiace. Profesorul John Manning, un expert recunoscut în studiul raportului dintre degete, a colaborat cu colegii săi pentru a investiga mai detaliat acest subiect, iar rezultatele lor au fost publicate în prestigiosul "American Journal of Human Biology".

Studiul

Studiul a implicat analiza a 133 fotbaliști profesioniști, care au fost supuși unor măsurători corporale detaliate, inclusiv măsurarea lungimilor degetelor pe baza scanărilor mâinilor. Participanții au completat de asemenea un test cardiopulmonar incremental până la epuizare pe o bandă de alergat.

 

Această cercetare, realizată în colaborare cu partenerii de la campusul Cipru al Universității Central Lancashire, a avut ca scop clarificarea relației dintre raportul 2D:4D (indexul față de inelar) și metabolismul oxigenului într-un eșantion de atleți bine antrenați.

Rezultate

Rezultatele au indicat că jucătorii cu degete inelare lungi (4D) în raport cu degetele index (2D) prezintă un metabolism eficient al oxigenului, atingând valori maxime ale consumului de oxigen în timpul testului cardiopulmonar incremental pe bandă de alergat. Această caracteristică este considerată a fi un marker al nivelurilor ridicate de testosteron în uter, testosteronul având efecte asupra metabolismului oxigenului prin influența sa asupra producătorilor de energie (mitocondriilor) din celule.

 

Profesorul Manning a subliniat că aceste descoperiri sunt în concordanță cu studiile anterioare privind alergarea pe distanțe lungi, unde un 4D lung este asociat cu performanțe ridicate, și cu afecțiunile cardiace și Covid-19, unde un 4D lung este legat de o severitate scăzută a bolii.

Implicații și direcții viitoare

Studiul subliniază valoarea utilizării atleților bine antrenați și sănătoși pentru clarificarea proceselor metabolice importante în rezultatele bolilor. Echipa de cercetare sugerează că sunt necesare studii suplimentare pentru a cuantifica aceste asocieri și la femei, extinzând astfel înțelegerea impactului raportului lungimii degetelor asupra sănătății umane.


Data actualizare: 19-02-2024 | creare: 19-02-2024 | Vizite: 361
Bibliografie
The associations between digit ratio (2D:4D and right – left 2D:4D), maximal oxygen consumption and ventilatory thresholds in professional male football players.
American Journal of Human Biology.
doi.org/10.1002/ajhb.24047.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/ajhb.24047
Image by Freepik
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum