Primii pași în detectarea dopajului genic prin CRISPR/Cas au fost realizați

Primii pași în detectarea dopajului genic prin CRISPR/Cas au fost realizați

©

Autor:

Primii pași în detectarea dopajului genic prin CRISPR/Cas au fost realizați
Noile descoperiri în domeniul editării genice ar putea tenta sportivii să îÈ™i modifice ADN-ul pentru a îÈ™i îmbunătății performanÈ›ele sportive, prin realizarea de modificări care favorizează atingerea maximului de creÈ™tere a masei musculare, sporirea agilității È™i creÈ™terea vitezei. Cercetătorii au identificat primii paÈ™i ai unei metode care ar putea depista aceste modificări, atât în plasma umană, cât È™i în È™oarecii de laborator.
Metoda editării genice CRISPR/Cas este o tehnică prin care poate fi alterat ADN-ul, iar cercetătorii care au dezvoltat-o au câÈ™tigat Premiul Nobel pentru Chimie în 2020. Această tehnologie presupune administrarea unei molecule de ARN È™i a unei proteine într-o celulă. ARN-ul ghidează proteina către secvenÈ›a ADN de interes, iar proteina taie ADN-ul, realizând modificări ale materialului genetic.

AtleÈ›ii ar putea folosi această tehnică pentru a obÈ›ine un avantaj în competiÈ›iile sportive. AgenÈ›ia Mondială Antidoping consideră aceste modificări o formă de dopaj genic, care este interzis. Pentru a afla dacă un sportiv a utilizat o astfel de tehnică, este necesară o metodă de a detecta prezenÈ›a modificărilor realizate prin CRISPR/Cas.

Cercetătorii au realizat experimente pentru a testa dacă pot identifica proteina Cas9 (SpCas9)) izolată din Streptococcus pyogenes, cea mai folosită proteină în editarea genică prin CRISPR/Cas. Depistarea proteinei Cas9 în atleÈ›i ar indica realizarea unei editări genice. Studiul a presupus introducerea proteinei SpCas9 în plasma umană, care a fost apoi izolată È™i fragmentată. În urma analizei prin spectrometrie de masă, cercetătorii au descoperit că ar putea identifica cu succes componente unice ale proteinei SpCas9 din matricea plasmatică complexă.

Proteina SpCas9 inactivată poate regla expresia genică fără a modifica ADN-ul. Într-un alt experiment, varianta inactivata a proteinei de interes a fost introdusă în plasmă umană. Proteina a fost purificată È™i detectată, în urma realizării unei mici modificări a tehnicii. Cercetătorii au injectat apoi È™oarecii cu SpCas9. Rezultatele obÈ›inute au arătat că vârful concentraÈ›iilor SpCas9 în sângele circulant a fost obÈ›inut după 2 ore È™i proteina poate fi detectată până la 8 ore după administrare.

Este necesară desfășurarea a numeroase investigaÈ›ii pentru a obÈ›ine un test care poate fi utilizat în practică, însă rezultatele acestui studiu ar putea reprezenta primii paÈ™i în realizarea unei metode care identifică sportivii care încalcă regulile prin dopaj genic.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 25-02-2024 | creare: 12-01-2021 | Vizite: 658
Bibliografie
Competitive athletics: Detecting CRISPR/Cas gene doping, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210106115717.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • RevoluÈ›ie în utilizarea CRISPR-Cas9: instrumentul va putea fi folosit pentru a viza celulele adipoase
  • Editarea genelor cu CRISPR devine mai sigură, după reproiectarea proteinei Cas9
  • Tehnologia de editare a genelor CRISPR-Cas9 poate schimba comportamentul animalelor
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum