Iritația după epilare

©

Autor:

Iritația după epilare

După ce vă epilați sau radeți orice parte a corpului, sunteți predispus la iritații. Dacă ați avut vreodată o erupție roșie după ce v-ați epilat, probabil că v-ați confruntat cu o iritație.


Iritația după epilat poate, de asemenea, să provoace sensibilitate, o senzație de arsură sau de căldură, mâncărime și/sau mici umflături roșii. Oriunde vă epilați, inclusiv pe față, pe picioare, la subraț sau în zona inghinală, este posibil să aveți aceste simptome. De obicei doar temporare, căci iritația va dispărea în timp.


Cauzele iritației după epilare

Există mai multe cauze posibile ale iritației după epilare sau ras. Nu trebuie evitat niciun element anume, cum ar fi o anumită marcă de aparat de ras sau un anumit lubrifiant de bărbierit.


Iritațiile după epilare pot fi cauzate de următoarele:

  • Nu folosiți crema de ras, loțiuni pentru epilare sau apă și săpun pentru lubrifiere
  • Folosiți un aparat de ras învechit
  • Epilați de prea multe ori aceeași zonă
  • Folosirea unor produse de bărbierit/ras/epilat care conțin substanțe iritante


Rețineți că aparatul de ras este o unealtă și trebuie îngrijit și înlocuit după caz. O lamă uzată ar putea duce la iritații chiar dacă folosiți lubrifiantul potrivit și vă epilați în direcția corectă. (1)


Tratament

Iritațiile după epilat sunt dureroase, dar de obicei dispare de la sine în timp.  Cu toate acestea, există o varietate de terapii, de la articole fără prescripție medicală până la remedii la domiciliu, pentru a ajuta cu simptomele iritației. Opțiunile constau în:

 Nu atingeți sau epilație zona respectivă.

Lăsând pielea să se vindece singură, puteți reduce șansele de a dezvolta noi inflamații, iritații sau infecții.

Compresă rece.

Mâncărimea și inflamația din zona afectată pot fi diminuate prin aplicarea unei comprese reci și umede. Puneți o lavetă curată sub un jet de apă rece pentru a crea o compresă rece. Aplicați-o pe piele timp de 20 de minute. Puteți face acest lucru de câte ori este necesar.

Uleiuri organice.

Pielea poate fi hidratată și înmuiată cu ajutorul uleiului de avocado sau există o varietate de uleiuri naturale, care pot diminua senzațiile de usturime, arsură și sensibilitate. Printre cele mai apreciate uleiuri se numără:

  • Ulei de nucă de cocos
  • Ulei de migdale dulci
  • Uleiul de măsline


Pielea uscată poate fi, de asemenea, tratată cu emoliente suplimentare, cum ar fi loțiuni neparfumate și creme hidratante. Deoarece se știe că alcoolul irită pielea, oamenii ar trebui să evite utilizarea produselor cosmetice care îl includ.

Aloe vera.

Arsurile, tăieturile și zgârieturile sunt tratate frecvent cu ajutorul gelului de aloe vera, care se extrage din planta de aloe vera. În plus, studiul publicat de Indian Journal of Dermatology, demonstrează că, atunci când sunt aplicate pe piele, enzimele specifice din planta de aloe vera ameliorează inflamația. Aloe vera poate fi aplicată direct pe regiunea problematică prin stoarcerea gelului din plantă, sau poate fi folosită pentru a trata pielea sensibilă sau rănită cu un tratament care se vinde în comerț.

Bicarbonatul de sodiu

Este o sare naturală care este folosită mai ales la copt. Cu toate acestea, este un remediu natural foarte apreciat pentru o serie de afecțiuni, inclusiv pentru erupțiile și iritațiile după epilat. Aplicați pe piele o dischetă din bumbac înmuiată într-un amestec de apă și o lingură de bicarbonat de sodiu. Clătiți după ce amestecul s-a uscat. Repetați până la două ori pe zi până la dispariția simptomelor. Ca o alternativă, puteți reduce simptomele punând o cană de bicarbonat de sodiu într-o baie caldă.

Creme fără prescripție medicală.

Există multe remedii fără prescripție medicală pentru iritațiile de după epilare, cum ar fi produsele pentru bebeluși, precum loțiunile pentru iritații din cauza scutecelor. Acestea nu conțin alcool și sunt liniștitoare pentru pielea inflamată.

Produsele care conțin hidrocortizon ajută la diminuarea inflamației și a roșeții. Un medicament utilizat în mod obișnuit pentru tratarea acneei, numit acid salicilic, ar putea ajuta, de asemenea, persoanele cu iritații după epilare.
Loțiunile care conțin acid glicolic, despre care s-a demonstrat că diminuează leziunile cu 60%, ar putea să-i ajute pe cei care, pe lângă iritații, au și umflături.

Antibiotice pentru infecții.

Pielea umflată este frecvent prezentă în cazul iritațiilor de după epilare. Deși acestea dispar de obicei fără complicații, infecția nu este scoasă din calcul. Persoanele cu umflături ar trebui să consulte un medic dacă acestea par infectate, dacă dezvoltă capete albe, dacă sunt pline de puroi sau dacă devin sensibile sau dureroase la atingere. Tratamentul cu antibiotice poate fi necesar în acest caz. (2)

Cm să preveniți iritația după epilare

Riscul de a face iritații după ce vă epilați poate fi redus dacă folosiți o tehnică adecvată.

  • Umeziți pielea. După un duș cald, când pielea și părul sunt moi și umede, este momentul ideal pentru a vă epila.
  • Folosiți cremă sau gel pentru epilare. Aceasta va împiedica lama să intre în contact cu pielea și va îmbunătăți alunecarea aparatului de ras.
  • Clătiți aparatul de ras frecvent. Curățați aparatul de ras pentru a îndepărta resturile care se acumulează între lame.
  • Hidratați-vă pielea. Aplicați o loțiune hidratantă după epilare pentru a ajuta la hidratarea și repararea barierei cutanate.
  • Asigurați-vă că depozitați aparatul de ras într-un loc uscat pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor. Dermatologii sugerează înlocuirea unei lame de ras după 5-7 utilizări.
  • Exfoliați-vă regulat pielea pentru a elimina celulele moarte. (1, 3)

Data actualizare: 31-10-2022 | creare: 31-10-2022 | Vizite: 1487
Bibliografie
(1) Everything You Need to Know About Razor Burn, link: https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/razor-burn#_noHeaderPrefixedContent
(2) Nine ways to treat and prevent razor burn, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/318235#Preventing-razor-burn
(3) What Is Razor Burn? Symptoms, Causes, Diagnosis, Treatment, and Prevention, link: https://www.everydayhealth.com/razor-burn/guide/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum