Gazonul artificial - există riscuri suplimentare pentru sănătate?

Gazonul artificial - există riscuri suplimentare pentru sănătate?

©

Autor:

Gazonul artificial - există riscuri suplimentare pentru sănătate?
Devenit tot mai utilizat în ultimele decenii, datorită durabilității crescute È™i a costurilor reduse de întreÈ›inere, gazonul artificial sintetic ar putea reprezenta un pericol pentru sănătatea organismului uman.
Conform studiilor, cauciucul utilizat pentru amortizarea gazonului sintetic, de regulă provenit dintr-un amestec de anvelope reciclate È™i produse petroliere, posedă proprietăți toxice È™i cancerigene. Granulele din cauciuc sfărâmat conÈ›in metale, hidrocarburi aromatice policiclice, substanÈ›e chimice organice semi-volatile È™i substanÈ›e chimice organice volatile. Din cauza presiunii relative de vapori crescute a substanÈ›elor chimice organice volatile, acestea sunt considerate elementele principale care produc îngrijorare, deoarece prezintă risc cancerigen. (1) (2)

Expunerea la substanÈ›ele chimice organice volatile sau semi-volatile se poate realiza prin inhalare, în special în timpul anotimpului cald, atunci când temperatura la nivelul gazonului este una crescută. Originea, tipul, vârsta È™i istoricul uzurii anvelopei sunt alÈ›i factori definitorii, care fac posibilă variaÈ›ia concentraÈ›iilor chimice ale fiecărui element din umplutura de cauciuc. Benzotiazolul, un produs chimic organic semivolatil, este substanÈ›a care a prezentat cele mai mari riscuri adverse pentru sănătate.

Într-un studiu realizat de către cercetătorii de la Departamentul de Sănătate Publică din Hartford, Connecticut, benzotiazolul a fost regăsit într-o concentraÈ›ie de 14 ori mai mare pe terenurile sintetice construite în interior. În ciuda dovezilor existente, o varietate de factori trebuie luaÈ›i în considerare, înainte de a decide dacă nivelurile de risc pentru cancer depășesc nivelul minim de îngrijorare. Majoritatea studiilor efectuate până în prezent demonstrează că nivelul substanÈ›elor chimice din spaÈ›iul aerian de deasupra terenului sintetic este sub limita de detecÈ›ie, astfel că riscul pentru sănătatea umană este considerat scăzut. (1) (2)

În timpul exerciÈ›iilor fizice, rata de ventilaÈ›ie poate creÈ™te, ceea ce va determina È™i o creÈ™tere a cantității substanÈ›elor inhalate. Un teren sintetic de interior, cu un grad de uzură crescut È™i o ventilaÈ›ie inadecvată ar putea contribui la acumularea de substanÈ›e chimice organice volatile, sugerând astfel o posibilă îngrijorare. De asemenea, plumbul ar putea reprezenta o posibilă excepÈ›ie de la regulă generală, aceea care spune că riscurile pentru sănătate sunt unele reduse. Cromatul de plumb din lamele de iarbă, folosit pentru a conferi culoarea verde gazonului, poate produce concentraÈ›ii totale ridicate de plumb. Cercetările recente au arătat că nivelul concentraÈ›iilor de plumb extractabil este unul crescut la câmpurile de gazon sintetic instalate la începutul anului 2000, în special la câmpurile din fibre de nailon. În schimb, gazoanele fabricate din fibră de polietilenă au un conÈ›inut scăzut de plumb È™i crom. (1) (2) (3)

Nu doar riscurile cancerigene produc îngrijorare, ci È™i eventualele riscuri de contractare a unor bacterii patogene rezistente la antibiotice. Gazonul artificial a fost asociat cu un risc crescut de infecÈ›ii cu staphylococcus aureus, un agent patogen care poate provoca o varietate de infecÈ›ii cu un potenÈ›ial sever, precum pneumonie, sepsis sau infecÈ›ii ale fluxului sanguin. În mod normal, pielea umană protejează organismul de infectarea cu stafilococul auriu, acesta infectând organismul doar în urma pătrunderii în fluxul sanguin sau în È›esuturile interne. O accidentare uÈ™oară ce se produce pe terenul sintetic È™i în urma căreia pielea este lezată sau tăiată poate oferi o cale de acces bacteriei în organism. Îngrijirea gazonului sintetic prevede tratarea acestuia cu bioacide, pentru reducerea potenÈ›ialului de infectare cu bacterii È™i aplicarea de erbotiliere, pentru a evita creÈ™terea buruienilor. Ambele substanÈ›e pot avea efecte toxice. (2) (3) (4)

Data actualizare: 04-11-2019 | creare: 04-11-2019 | Vizite: 1540
Bibliografie
(1) Human health risk assessment of synthetic turf fields based upon investigation of five fields in Connecticut, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21797769
(2) Summary of the Health Risk Assessments of Synthetic Turf Fields, link: https://mychemexpert.com/summary-of-the-health-risk-assessments-of-synthetic-turf-fields
(3) Why artificial turf may truly be bad for kids, link: https://theconversation.com/why-artificial-turf-may-truly-be-bad-for-kids-72044
(4) Staphylococcus Aureus, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441868
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum