Combaterea respirației urât mirositoare

©

Autor:

Combaterea respirației urât mirositoare

În mod normal, aerul expirat are un miros dulceag sau nu prezintă nici un miros. Însă, în diferite circumstanțe, acesta poate căpăta un miros deranjant, cauza putând fi localizată la nivel oral sau sistemic.

Tipurile de respirație urât mirositoare

Halitoza poate îmbrăca mai multe forme, iar fiecare dintre ele are câte o denumire și caracteristici proprii.

În primul rând, halitozele pot fi fiziologice sau patologice. Singura circumstanță fiziologică în care poate apărea respirația urât-mirositoare este dimineața. Acest lucru se întâmplă în principal din cauza fluxului salivar scăzut din timpul nopții. Situațiile patologice în care se poate instala halitoza sunt reprezentate de infecții la nivelul cavității orale sau de afecțiuni sistemice ale organismului. (1)

În contrast cu cea adevărată, se mai pot întâlni și alte tipuri de halitoză. Spre exemplu, pseudohalitoza reprezintă perceperea respirației urât-mirositoare doar de către persoana care o acuză, iar halitofobia este teama exagerată de halitoză. (2)

Cum apare respirația urât mirositoare?

Respirația urât mirositoare de cauză orală reprezintă aproximativ 90% din etiologia halitozelor. Aceasta survine pe fondul existenței unei afectări parodontale, caz în care bacteriile prezente la acest nivel sunt responsabile de producerea anumitor substanțe volatile în urma metabolismului lor. Aceste substanțe se numesc generic compuși sulfurici volatili, reprezentanții principali fiind hidrogenul sulfurat și metil-mercaptanul. (3)

De asemenea, halitoza orală poate apărea și din cauza unor produse consumate anterior, precum:

  • Usturoi;
  • Ceapă;
  • Brânză;
  • Dulciuri;
  • Alcool. (4)


Ce probleme de sănătate poate sugera respirația urât mirositoare?

În jur de 10% din cazurile de respirație urât-mirositoare pot fi cauzate de afecțiuni sistemice respiratorii, digestive sau hepatice:


De aceea este necesar ca, în cazul în care nu se poate detecta o cauză orală pentru halitoză, să fie făcute diverse investigații suplimentare pentru a detecta timpuriu o posibilă afecțiune sistemică, ce se manifestă și prin respirație urât-mirositoare.

Cum tratăm halitoza?

Tratamentul respirației urât mirositoare se realizează în funcție de etiologia ei. Respirația urât mirositoare se poate combate prin implementarea măsurilor de igienă a cavității bucale. Acestea sunt reprezentate de periajul dentar realizat de două ori pe zi, alături de ața dentară cerată și apele de gură antiseptice. De o importanță aparte este și curățarea limbii cu răzușe sau cu periuța dentară, deoarece limba reprezintă unul dintre rezervoarele principale de microorganisme de la nivelul cavității bucale. (4, 5)

Astfel, în absența plăcii dentare microbiene, afecțiunile parodontale sunt evitate, iar bacteriile nu pot produce substanțele volatile. Obținerea unei igiene corecte a cavității bucale este importantă și pentru evitarea unor afecțiuni orale grave, precum ulcerații sau fistule ale dinților nevitali, care pot fi răspunzătoare de apariția respirației urât-mirositoare. (3, 4)

Cum prevenim respirația urât mirositoare?

În general, multe dintre problemele de sănătate ce determină apariția halitozei pot fi evitate printr-o atenție deosebită la alimentele pe care le consumăm și prin evitarea tutunului și alcoolului în exces. Legumele au proprietatea de a îndepărta mecanic placa dentară prin fibrele conținute, astfel combătând halitoza. Acestea au și rol benefic asupra organismului, scăzând probabilitatea de a dezvolta una dintre afecțiunile care ar putea produce respirația urât-mirositoare. (4)

De asemenea, mestecarea acestor legume, precum și a gumelor de mestecat fără zahăr, stimulează secreția salivară. Aceasta este foarte importantă, deoarece saliva spală suprafețele dentare de resturi alimentare, împiedicând formarea plăcii dentare microbiene. (6)

Concluzie

Combaterea respirației urât mirositoare se poate realiza în multe feluri. Pașii care trebuie făcuți pentru prevenirea sau tratarea halitozei sunt indispensabili rutinei tuturor, întrucât rezultatul final este menținerea stării de sănătate a organismului.


Data actualizare: 27-09-2021 | creare: 27-09-2021 | Vizite: 977
Bibliografie
1. Oliveira-Neto JM, Sato S, Pedrazzi V. How to deal with morning bad breath: A randomized, crossover clinical trial. J Indian Soc Periodontol. 2013 Nov;17(6):757-61. doi: 10.4103/0972-124X.124497. PMID: 24554886; PMCID: PMC3917206.
2. Campisi G, Musciotto A, Di Fede O, Di Marco V, Craxì A. Halitosis: could it be more than mere bad breath? Intern Emerg Med. 2011 Aug;6(4):315-9. doi: 10.1007/s11739-010-0492-4. Epub 2010 Dec 8. PMID: 21140240.
3. Aylıkcı BU, Colak H. Halitosis: From diagnosis to management. J Nat Sci Biol Med. 2013 Jan;4(1):14-23. doi: 10.4103/0976-9668.107255. PMID: 23633830; PMCID: PMC3633265.
4. Detal Health and Bad Breath, https://www.webmd.com/oral-health/guide/bad-breath
5. Halitosis or Bad Breath, https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/halitosis-or-bad-breath
6. Halitosis (Bad Breath) https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/halitosis-bad-breath#:~:text=Halitosis%20is%20an%20oral%20health,toward%20treating%20this%20preventable%20condition.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Miroși urât deși ai o igienă corectă? Câteva motive surprinzatoare
  • Un mic dispozitiv care elimină rapid respirația urât mirositoare
  • O combinație de bacterii este responsabilă pentru mirosul foarte urât al respirației
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum