Ierbicide comune asociate cu alterarea funcției cerebrale la adolescenți

©

Autor:

Ierbicide comune asociate cu alterarea funcției cerebrale la adolescenți
Utilizarea erbicidelor a crescut semnificativ în ultimele decenii, în special după introducerea culturilor modificate genetic rezistente la glifosat și 2,4-D. Această creștere a utilizării erbicidelor ridică întrebări serioase despre impactul lor asupra sănătății umane, în special a copiilor și adolescenților care trăiesc în zone agricole. În plus, ratele crescânde ale tulburărilor de sănătate mintală în rândul adolescenților și tinerilor adulți la nivel global ar putea fi parțial explicate prin expunerea la substanțe neurotoxice din mediul înconjurător.
Un studiu recent de la Universitatea din California, San Diego, avertizează asupra riscurilor asociate cu expunerea la erbicide, în special glifosat și 2,4-diclorofenoxiacetic (2,4-D), asupra funcției cerebrale la adolescenți. Cercetarea a implicat analiza probelor de urină de la 519 adolescenți din Ecuador și a evaluat performanța lor neurocomportamentală în cinci domenii diferite.

Rezultate:

  • Glifosatul a fost detectat în 98% dintre participanți, iar 2,4-D în 66%.
  • Nivelele mai ridicate de 2,4-D în urină au fost corelate cu performanțe neurocomportamentale mai slabe în domeniile atenției și controlului inhibitor, memoriei și învățării, precum și limbajului.
  • Concentrațiile de glifosat au fost asociate doar cu scoruri mai mici în percepția socială, în timp ce metaboliții DEET nu au avut nicio asociere cu performanța neurocomportamentală.

Studiul subliniază necesitatea unei cercetări suplimentare pentru a înțelege impactul pe termen lung al expunerii la erbicide și alte pesticide. Este deosebit de îngrijorător faptul că 2,4-D a fost asociat negativ cu performanța în toate cele cinci domenii neurocomportamentale testate, iar glifosatul a avut o asociere negativă semnificativă doar cu percepția socială. Aceste descoperiri sunt relevante în contextul în care un procent semnificativ de adolescenți și tineri adulți suferă de tulburări de sănătate mintală diagnosticabile, cum ar fi anxietatea, depresia și tulburările de învățare.

Studiul face parte din ESPINA, un studiu de cohortă prospectiv finanțat de mai multe instituții, care își propune să înțeleagă efectul expunerii la pesticide asupra dezvoltării umane de la copilărie până la vârsta adultă. Cercetările în acest domeniu sunt esențiale, având în vedere că sute de noi substanțe chimice sunt introduse pe piață în fiecare an, iar despre majoritatea dintre ele se știe foarte puțin în ceea ce privește siguranța și efectele pe termen lung asupra sănătății umane.

sursa: News Medical

Data actualizare: 13-10-2023 | creare: 13-10-2023 | Vizite: 367
Bibliografie
Common herbicide exposure linked to worse brain function in adolescents, link: https://www.news-medical.net/news/20231012/Common-herbicide-exposure-linked-to-worse-brain-function-in-adolescents.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Lipsa exercițiilor matematice afectează negativ creierul și dezvoltarea cognitivă a adolescenților
  • Noi cercetări despre modul în care stresul afectează creierul adolescent
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum