Menținerea vie a informațiilor irelevante, o posibilă cauză a declinului cognitiv
Autor: Teodorescu Mihai
Odată cu înaintarea în vârstă, oamenii încep să aibă probleme în reținerea unor informații importante, abilitățile cognitive nemaifiind la fel de bune. Există, însă, persoane ale căror capacități de memorare și de învățare rămân la fel de ascuțite, chiar și la vârsta a treia.
Motivul pentru care abilitățile cognitive ale anumitor oameni scad odată cu vârsta îl reprezintă incapacitatea de suprimare a informațiilor irelevante. Anumite deficiențe de memorie nu sunt probleme specifice neurodegenerative, ci sunt probleme cauzate de incapacitatea omului de a prelua informațiile necesare la momentul potrivit. Aceasta este concluzia la care au ajuns specialiștii de la Universitatea Johns Hopkins, în urma efectuări unui studiu complex, la care au luat parte 68 de persoane.
La studiu au luat parte 34 de adulți cu vârsta cuprinsă între 18-30 de ani și 34 de adulți cu vârsta cuprinsă între 65-85 de ani. Fiecare dintre participanți a fost pus să îndeplinească sarcini aritmetice în timp ce activitatea sa neurologică era observată cu ajutorul unui aparat de rezonanță magnetică. Sarcina specialiștilor a fost aceea de a compara capacitatea fiecărui participant de a inhiba informațiile irelevante preluate din memoria pe termen lung. Pentru a le activa memoria pe termen lung, specialiști le-au cerut participanților la studiu să indice dacă o soluție propusă pentru anumite probleme de aritmetice era corectă. Soluția propusă, deși era incorectă, a activat memoria pe termen lung a matematicii de bază. În momentul în care au realizat interferări cu ecuațiile false, au fost evidențiate răspunsuri mult mai rapide la persoanele tinere, comparativ cu cele în vârstă.
Pe baza imaginilor extrase de la RMN, s-a ajuns la concluzia că, deși memoria funcțională a fiecărei persoane era la fel de bună, cei ale căror fibre nervoase care leagă partea anterioară a creierului de cea posterioară erau deteriorate, aveau performanțe intelectuale mai slabe. Conexiunile dintre fibrele cerebrale se deteriorează în timp și pot fi menținute la fel de puternice doar prin captarea de noi informații, relevante pentru moment și care vor fi înlocuite cu alte informații. Profesorul Susan Courtney, autorul senior al acestei cercetări, a declarat faptul că există suficiente dovezi care să vină în susținerea ipotezei conform căreia performanțele cognitive pot fi influențate nu doar de deficiențele de memorare, ci și de incapacitatea de suprimare a informațiilor irelevante.
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum