Răspunsurile de frică declanșate de experiențe traumatice anterioare sunt menținute de un receptor specific de serotonină

©

Autor:

Răspunsurile de frică declanșate de experiențe traumatice anterioare sunt menținute de un receptor specific de serotonină
Serotonina, un neurotransmițător implicat în transmiterea informației la nivelul sinapselor neuronale, joacă un rol cheie atât în ceea ce privește debutul fricii și a anxietății, cât și în eliminarea acestora. Un studiu efectuat pe șoareci, care a investigat mecanismele care stau la baza fricii, a arătat că rozătoarele care nu aveau un receptor specific de serotonină au reușit să elimine frica mult mai repede decât restul rozătoarelor.
Persoanele afectate de o experiență traumatică suferă uneori de un răspuns de frică exagerat de lungă durată. În cazul acestor persoane, factori la care sunt expuși zilnic pot deveni senzori declanșatori ai senzației de frică. Diagnosticul de tulburare de stres posttraumatic (PTSD) este pus atunci când persoanele afectate găsesc dificil să elimine din memoria lor un stimul neutru care le declanșează frica.

În studiul actual, cercetătorii au investigat dacă serotonina, un neurotransmițător cunoscut pentru rolul său important în dezvoltarea fricii, poate juca un rol inclusiv în învățarea eliminării fricii. Cercetătorii au utilizat și analizat șoareci modificați genetic pentru a nu avea receptorul de serotonină 5-HT2C. Rozătoarele au fost învățate să asocieze un anumit sunet cu un stimul electric ușor, dar neplăcut. În urma procesului de învățare, șoarecii au arătat un răspuns de teamă care a fost caracterizat printr-o pauză completă de mișcare, imediat ce a fost redat sunetul.

Ulterior, cercetătorii au redat în mod repetat sunetul șoarecilor, însă fără a aplica stimulul electric. În mod surprinzător, șoarecii care nu aveau receptorul 5-HT2C au învățat mai repede faptul că tonul nu prezice stimulul fricii.

Rezultatele studiului oferă o explicație cu privire la modul în care medicamentele utilizate de regulă în tratamentul tulburării de stres posttraumatic (PTSD) modifică activitatea creierului. Capacitatea de a îndepărta senzațiile de frică este adesea afectată la pacienții cu PTSD, ceea ce reduce eficacitatea multor terapii.

sursa: Science Daily
foto: Katharina Spoida (stânga) și Sandra Süß au investigat modul în care absența unui receptor specific afectează capacitatea de a dezvăța frica. © RUB, Marquard

Data actualizare: 12-12-2022 | creare: 12-12-2022 | Vizite: 385
Bibliografie
Fearlessness can be learned, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/12/221205104218.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Semnalele organismul, esențiale pentru creier în reglarea sentimentului de frică
  • Cerebelul contribuie la apariția anxietății sau a comportamentului de frică
  • Mecanismele fricii generalizate induse de stresul acut, dezvăluite de cercetători
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum