Implicarea în activități muzicale pe parcursul vieții a fost asociată cu o mai bună sănătate cognitivă la vârstă înaintată

©

Autor:

Implicarea în activități muzicale pe parcursul vieții a fost asociată cu o mai bună sănătate cognitivă la vârstă înaintată
Deficitele cognitive asociate vârstei acumulate pot duce la deficiențe cognitive ușoare și demență - o problemă majoră de sănătate publică pentru populația modernă în vârstă, deoarece afectează sănătatea, independența și calitatea generală a vieții. Un studiu efectuat de Universitatea Exeter a descoperit că activitățile muzicale desfășurate pe parcursul vieții pot avea un impact pozitiv asupra sănătății cerebrale la vârste înaintate.
Studiul analizează legătura dintre practicarea muzicii și funcția cognitivă la vârsta înaintată, folosind datele colectate de la participanții studiului PROTECT-UK, care include persoane de peste 40 de ani. Cercetarea a evaluat experiența muzicală a participanților și impactul acesteia asupra performanței cognitive, folosind chestionarul Edinburgh Lifetime Musical Experience Questionnaire (ELMEQ). Rezultatele indică o asociere pozitivă între interpretarea instrumentelor muzicale, în special a clapei, și funcțiile cognitive precum memoria de lucru și funcția executivă. Cântatul, deși asociat și el cu o sănătate cognitivă mai bună, pare să aibă beneficii legate și de aspectele sociale ale participării în coruri sau grupuri muzicale.

Analiza a arătat că participanții care au practicat muzica de-a lungul vieții au avut performanțe cognitive mai bune comparativ cu cei care nu au fost implicați muzical. Beneficiile au fost observate în special la cei care au continuat să practice muzica și la vârsta înaintată. Studiul subliniază importanța educației muzicale și a reîntoarcerii la activitățile muzicale în etapele ulterioare ale vieții ca strategii pentru promovarea sănătății cognitive și reducerea riscului de declin cognitiv.

Deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine această relație, descoperirile sugerează că implicarea în activități muzicale ar putea fi o componentă valoroasă a intervențiilor de sănătate publică destinate promovării unui stil de viață sănătos pentru creier. Acestea ar putea include încurajarea adulților să participe la grupuri de muzică sau coruri comunitare sau să reia practicarea unui instrument muzical învățat în trecut, având în vedere beneficiile semnificative ale activităților de grup pentru persoanele cu demență și potențialul lor extins ca parte a unui pachet de îmbătrânire sănătoasă.

sursa: News Medical
foto: University of Exeter News

Data actualizare: 30-01-2024 | creare: 30-01-2024 | Vizite: 511
Bibliografie
Lifetime exposure to music associated with better brain health in older age, link: https://www.news-medical.net/news/20240129/Lifetime-exposure-to-music-associated-with-better-brain-health-in-older-age.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce unele persoane nu reacționează emoțional la niciun tip de muzică?
  • Persoanele care știu să cânte la un instrument muzical au o viteză de reacție mai mare
  • Muzica veselă evocă mult mai ușor amintiri autobiografice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum