Cercetările asociază particulele de nanoplastic de apariția bolii Parkinson și a demenței

©

Autor:

Cercetările asociază particulele de nanoplastic de apariția bolii Parkinson și a demenței
Cercetătorii de la Duke University au descoperit că nanoplasticele interacționează cu o proteină specifică din creier, cunoscută sub numele de alfa-sinucleină, creând schimbări asociate cu boala Parkinson și anumite tipuri de demență. Studiul, publicat în Science Advances, sugerează că apariția micro și nanoplasticelor în mediu ar putea reprezenta o nouă provocare toxică în ceea ce privește riscul și progresia bolii Parkinson.
Plasticul polistiren, adesea întâlnit în obiecte de unică folosință, precum paharele și tacâmurile, atrage acumularea proteinei alfa-sinucleină în lisozomi, zone ale neuronului. Aceste acumulări de plastic-proteină au fost observate în trei modele diferite utilizate în studiu - în eprubete, neuroni cultivați și modele de șoareci cu boala Parkinson. Rămân întrebări despre cum ar putea avea loc astfel de interacțiuni la om și dacă tipul de plastic joacă un rol.

Principalul investigator al studiului, Dr. Andrew West, profesor la Departamentul de Farmacologie și Biologie a Cancerului de la Duke University School of Medicine, subliniază că nanoplasticele și microplasticele sunt evaluate atent pentru impactul lor potențial asupra cancerului și bolilor autoimune. Totuși, natura izbitoare a interacțiunilor observate în modelele lor sugerează necesitatea evaluării contaminanților nanoplastici în ceea ce privește riscul și progresia bolii Parkinson și a demenței.

West menționează că tehnologia necesară pentru a monitoriza nanoplasticele este încă la începuturi și nu este încă pregătită să răspundă la toate întrebările pe care le au. Cu toate acestea, speră ca eforturile în acest domeniu să crească rapid, având în vedere ce pot face aceste particule în modelele lor de studiu. Dacă știm la ce să fim atenți, putem lua măsuri necesare pentru a ne proteja, fără a compromite beneficiile pe care le obținem în fiecare zi de la plastice.

sursa: News Medical
foto: Nanoparticule de plastic (verde) vizibile la microscop, amestecate cu agregate din proteibne (roșu) în lizozomi neuronali (albastru). Duke Health

Data actualizare: 23-11-2023 | creare: 23-11-2023 | Vizite: 284
Bibliografie
Study links nanoplastics to Parkinson's disease and dementia, link: https://www.news-medical.net/news/20231117/Study-links-nanoplastics-to-Parkinsons-disease-and-dementia.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hipotensiunea ortostatică poate crește riscul de demență
  • Obiceiuri zilnice ce îți cresc riscul de demență la bătrânețe
  • Presiunea arterială anormală, asociată cu un risc crescut de demență
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum