Glutenul induce inflamație în creierul șoarecilor
©
Autor: Airinei Camelia
Folosind È™oarecii ca model pentru fiziologia umană datorită sistemelor lor similare, cercetătorii de la Universitatea din Otago au investigat efectele glutenului asupra greutății corporale, metabolismului È™i inflamaÈ›iei creierului. Rezultatele studiului au fost publicate în Journal of Neuroendocrinology.
Studiul a comparat o dietă cu conÈ›inut scăzut de grăsimi, îmbogățită cu 4,5% gluten (echivalentul consumului mediu uman) È™i o dietă bogată în grăsimi, îmbogățită cu acelaÈ™i conÈ›inut de gluten.
Rezultatele au confirmat că glutenul a avut un impact moderat asupra obezității atunci când a fost combinat cu o dietă bogată în grăsimi. Mai important, studiul a relevat inflamaÈ›ia indusă de gluten în regiunea hipotalamică a creierului, care joacă un rol crucial în reglarea greutății corporale È™i a zahărului din sânge.
Cercetătorii au observat o creÈ™tere a celulelor imunitare numite astrocite È™i microglia, similare cu macrofagele din sânge, în creier atunci când È™oarecii au fost expuÈ™i la gluten sau la o dietă bogată în grăsimi. Acest lucru a ridicat îngrijorări cu privire la potenÈ›ialele implicaÈ›ii pentru sănătatea umană, inclusiv tulburări în reglarea zahărului din sânge È™i a funcÈ›iei de memorie.
Cauza exactă a acestei inflamaÈ›ii a creierului indusă de gluten rămâne necunoscută. Cercetătorii emit ipoteza că anumite componente indigeste ale grâului sau glutenului ar putea declanÈ™a un răspuns imun similar cu cel care se întâmplă la pacienÈ›ii celiaci, manifestându-se potenÈ›ial în inflamaÈ›ia creierului. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste constatări È™i pentru a determina dacă se aplică persoanelor sensibile la gluten sau celor cu boală celiacă.
În ciuda acestor constatări, cercetătorii au subliniat că studiul nu pledează pentru ca toată lumea să evite glutenul. Persoanele cu intoleranță la gluten s-ar putea confrunta cu consecinÈ›e asupra sănătății de la trecerea la produse fără gluten foarte procesate, care nu au fibre È™i conÈ›in niveluri ridicate de zahăr. Cercetătorii au subliniat importanÈ›a studiilor viitoare pentru a stabili relevanÈ›a descoperirilor lor la È™oareci pentru oameni È™i dacă o inflamaÈ›ie similară a creierului apare la indivizii sensibili la gluten.
sursa: Science Daily
Studiul a comparat o dietă cu conÈ›inut scăzut de grăsimi, îmbogățită cu 4,5% gluten (echivalentul consumului mediu uman) È™i o dietă bogată în grăsimi, îmbogățită cu acelaÈ™i conÈ›inut de gluten.
Rezultatele au confirmat că glutenul a avut un impact moderat asupra obezității atunci când a fost combinat cu o dietă bogată în grăsimi. Mai important, studiul a relevat inflamaÈ›ia indusă de gluten în regiunea hipotalamică a creierului, care joacă un rol crucial în reglarea greutății corporale È™i a zahărului din sânge.
Cercetătorii au observat o creÈ™tere a celulelor imunitare numite astrocite È™i microglia, similare cu macrofagele din sânge, în creier atunci când È™oarecii au fost expuÈ™i la gluten sau la o dietă bogată în grăsimi. Acest lucru a ridicat îngrijorări cu privire la potenÈ›ialele implicaÈ›ii pentru sănătatea umană, inclusiv tulburări în reglarea zahărului din sânge È™i a funcÈ›iei de memorie.
Cauza exactă a acestei inflamaÈ›ii a creierului indusă de gluten rămâne necunoscută. Cercetătorii emit ipoteza că anumite componente indigeste ale grâului sau glutenului ar putea declanÈ™a un răspuns imun similar cu cel care se întâmplă la pacienÈ›ii celiaci, manifestându-se potenÈ›ial în inflamaÈ›ia creierului. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste constatări È™i pentru a determina dacă se aplică persoanelor sensibile la gluten sau celor cu boală celiacă.
În ciuda acestor constatări, cercetătorii au subliniat că studiul nu pledează pentru ca toată lumea să evite glutenul. Persoanele cu intoleranță la gluten s-ar putea confrunta cu consecinÈ›e asupra sănătății de la trecerea la produse fără gluten foarte procesate, care nu au fibre È™i conÈ›in niveluri ridicate de zahăr. Cercetătorii au subliniat importanÈ›a studiilor viitoare pentru a stabili relevanÈ›a descoperirilor lor la È™oareci pentru oameni È™i dacă o inflamaÈ›ie similară a creierului apare la indivizii sensibili la gluten.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 10-08-2023 | creare: 10-08-2023 | Vizite: 467
Bibliografie
Laboratory research finds gluten caused brain inflammation in mice, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/08/230808110925.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Legumele cu frunze verzi - secretul unui sistem muscular puternic și eficient
- Riscul crescut de apariție a bolilor cardiace din carnea roșie poate proveni din răspunsul microbilor intestinali la digestie
- Un nou instrument de evaluare a sănătății alimentare relevă că fructele și legumele sunt cele mai sănătoase opțiuni alimentare
- Persoanele sănătoase pot lua suplimente cu probiotice?
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni