Aromele gustoase ale ciocolatei ar putea reprezenta un risc în alte deserturi

Aromele gustoase ale ciocolatei ar putea reprezenta un risc în alte deserturi

©

Autor:

Aromele gustoase ale ciocolatei ar putea reprezenta un risc în alte deserturi
Cercetarea publicată în Journal of Agricultural and Food Chemistry explorează compoziÈ›ia chimică a ciocolatei È™i implicaÈ›iile pentru sănătate ale moleculelor responsabile pentru aroma sa. Procesul de prăjire a boabelor de cacao conduce la formarea unor noi molecule, cum ar fi α,β-carbonili nesaturaÈ›i, care sunt recunoscute pentru reactivitatea lor ridicată È™i potenÈ›ialul genotoxic, adică capacitatea de a cauza daune ADN-ului când sunt consumate. DeÈ™i aceÈ™ti carbonili sunt prezenÈ›i în mod natural în multe alimente È™i sunt folosiÈ›i ca aditivi pentru aromă, unele, cum ar fi furan-2(5H)-onă cu gust de unt, au fost interziÈ™i în Uniunea Europeană.

Studiul, condus de Alexandre Dusart È™i colegii săi, a evaluat prezenÈ›a a 10 tipuri diferite de α,β-carbonili nesaturaÈ›i în ciocolată È™i alte deserturi dulci, inclusiv clătite, gofre, torturi È™i biscuiÈ›i. Cercetătorii au descoperit că în ciocolata pe care au produs-o concentraÈ›iile acestor carbonili au fost suficient de scăzute pentru a nu reprezenta o preocupare pentru sănătate. TotuÈ™i, în deserturile comerciale analizate, s-a observat că furan-2(5H)-ona apare în concentraÈ›ii mult mai mari în probele de clătite È™i tort, depășind pragul recomandat pentru substanÈ›ele genotoxice, ceea ce ar putea prezenta riscuri pentru sănătate, necesitând studii suplimentare pentru o evaluare precisă a riscului.

Studiul subliniază necesitatea monitorizării compuÈ™ilor aromatizanÈ›i în alimente pentru a asigura siguranÈ›a consumatorilor È™i evidenÈ›iază importanÈ›a înÈ›elegerii sursei acestor carbonili în produsele pe bază de ciocolată. Această cercetare contribuie la o mai bună înÈ›elegere a interacÈ›iunii dintre procesele de fabricaÈ›ie ale alimentelor È™i compoziÈ›ia lor chimică, accentuând importanÈ›a unei supravegheri continue a ingredientelor alimentare pentru protecÈ›ia sănătății publice.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 31-05-2024 | creare: 31-05-2024 | Vizite: 276
Bibliografie
Chocolate's tasty flavors might pose a risk in other desserts, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/05/240529144152.htm

Image by Pexels on Pixabay
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de ciocolată în timpul sarcinii ar putea fi benefic pentru creÈ™terea fetală
  • Ciocolata ar putea îmbunătăți funcÈ›iile cognitive
  • Consumul de ciocolată poate îmbunătăți funcÈ›ia cognitivă
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum