Poți să înveți să îți placă brânza?
Nu îți place brânza? Cercetătorii din cadrul Ewha Womans University au obținut dovezi potrivit cărora poți deprinde o preferință pentru gustul de brânză prin expunere repetată.
La experiment au luat parte 78 de femei din Coreea de Sud care au gustat diferite tipuri de brânză timp de 1 lună. Deși la începutul studiului variantele Brie, Emmental, Gouda și Cheddar (sharp-Cheddar) nu au fost plăcute, după administrări succesive nivelul de acceptare a crescut semnificativ până la finalizarea experimentului.
Studiul nu a testat toate varietățile de brânză. Mai mult decât atât, s-a observat faptul că femeile nu au dezvoltat o preferință pentru Gorgonzola și parmezan (Parmigiano-Reggiano) la sfârșitul celor 4 săptămâni.
Prin urmare, preferința pentru brânză poate fi modificată prin expunere repetată doar la anumite tipuri de brânză și nu este influențată de mediul în care aceasta este consumată. În acest sens, femeile au mâncat brânză într-un mediu controlat de laborator, respectiv în „împrejurări mai naturale” ce pot mima viața reală, iar acest lucru nu a afectat cu nimic plăcerea sau din contră, repulsia față de brânză și gustul ei specific.
Studiul a fost publicat în jurnalul Food Research International.
Sursa: Australian Food News
La experiment au luat parte 78 de femei din Coreea de Sud care au gustat diferite tipuri de brânză timp de 1 lună. Deși la începutul studiului variantele Brie, Emmental, Gouda și Cheddar (sharp-Cheddar) nu au fost plăcute, după administrări succesive nivelul de acceptare a crescut semnificativ până la finalizarea experimentului.
Studiul nu a testat toate varietățile de brânză. Mai mult decât atât, s-a observat faptul că femeile nu au dezvoltat o preferință pentru Gorgonzola și parmezan (Parmigiano-Reggiano) la sfârșitul celor 4 săptămâni.
Prin urmare, preferința pentru brânză poate fi modificată prin expunere repetată doar la anumite tipuri de brânză și nu este influențată de mediul în care aceasta este consumată. În acest sens, femeile au mâncat brânză într-un mediu controlat de laborator, respectiv în „împrejurări mai naturale” ce pot mima viața reală, iar acest lucru nu a afectat cu nimic plăcerea sau din contră, repulsia față de brânză și gustul ei specific.
Studiul a fost publicat în jurnalul Food Research International.
Sursa: Australian Food News
Data actualizare: 29-06-2017 | creare: 29-06-2017 | Vizite: 1104
Bibliografie
Cheese can be an acquired taste says researchers, link: https://www.ausfoodnews.com.au/2017/06/19/cheese-can-be-an-acquired-taste-says-researchers.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Săritul meselor ar putea avea un efect negativ asupra celulelor imune
- Efectele dietelor asupra aportului de calorii sau al nivelului hormonal (studiu comparativ)
- Un nou instrument de evaluare a sănătății alimentare relevă că fructele și legumele sunt cele mai sănătoase opțiuni alimentare
- Microplantele: superalimentul viitorului (meta-analiză)
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Gust rau in gura
- Amar in gura
- Tratament pentru sinuzita si alergie + gust amar
- Gust amar dimineata si respiratie urat mirositoare
- Gust dulce in gura
- Sex oral si un gust ciudat
- Amar in ceru guri
- Gust iute in gura