Poți să înveți să îți placă brânza?
Nu îți place brânza? Cercetătorii din cadrul Ewha Womans University au obținut dovezi potrivit cărora poți deprinde o preferință pentru gustul de brânză prin expunere repetată.
La experiment au luat parte 78 de femei din Coreea de Sud care au gustat diferite tipuri de brânză timp de 1 lună. Deși la începutul studiului variantele Brie, Emmental, Gouda și Cheddar (sharp-Cheddar) nu au fost plăcute, după administrări succesive nivelul de acceptare a crescut semnificativ până la finalizarea experimentului.
Studiul nu a testat toate varietățile de brânză. Mai mult decât atât, s-a observat faptul că femeile nu au dezvoltat o preferință pentru Gorgonzola și parmezan (Parmigiano-Reggiano) la sfârșitul celor 4 săptămâni.
Prin urmare, preferința pentru brânză poate fi modificată prin expunere repetată doar la anumite tipuri de brânză și nu este influențată de mediul în care aceasta este consumată. În acest sens, femeile au mâncat brânză într-un mediu controlat de laborator, respectiv în „împrejurări mai naturale” ce pot mima viața reală, iar acest lucru nu a afectat cu nimic plăcerea sau din contră, repulsia față de brânză și gustul ei specific.
Studiul a fost publicat în jurnalul Food Research International.
Sursa: Australian Food News
La experiment au luat parte 78 de femei din Coreea de Sud care au gustat diferite tipuri de brânză timp de 1 lună. Deși la începutul studiului variantele Brie, Emmental, Gouda și Cheddar (sharp-Cheddar) nu au fost plăcute, după administrări succesive nivelul de acceptare a crescut semnificativ până la finalizarea experimentului.
Studiul nu a testat toate varietățile de brânză. Mai mult decât atât, s-a observat faptul că femeile nu au dezvoltat o preferință pentru Gorgonzola și parmezan (Parmigiano-Reggiano) la sfârșitul celor 4 săptămâni.
Prin urmare, preferința pentru brânză poate fi modificată prin expunere repetată doar la anumite tipuri de brânză și nu este influențată de mediul în care aceasta este consumată. În acest sens, femeile au mâncat brânză într-un mediu controlat de laborator, respectiv în „împrejurări mai naturale” ce pot mima viața reală, iar acest lucru nu a afectat cu nimic plăcerea sau din contră, repulsia față de brânză și gustul ei specific.
Studiul a fost publicat în jurnalul Food Research International.
Sursa: Australian Food News
Data actualizare: 29-06-2017 | creare: 29-06-2017 | Vizite: 1115
Bibliografie
Cheese can be an acquired taste says researchers, link: https://www.ausfoodnews.com.au/2017/06/19/cheese-can-be-an-acquired-taste-says-researchers.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Efectele consumului regulat de iaurt și beneficiile la persoanele cu hipertensiune
- Creșterea cantității de fibre din alimentație oferă beneficii celor care consumă de regulă cantități reduse de fibre
- Zahărul influențează negativ microbiomul intestinal și crește riscul de diabet sau obezitate
- La adulții tineri, glucoza și sucroza influențează diferit hormonii implicați în reglarea apetitului
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Gust rau in gura
- Gustul amar in gura
- Gust amar dimineata si respiratie urat mirositoare
- Gust amar
- Gust de sange
- Amar in gura si limba amortirta
- Gust dulce in gura
- Sex oral si un gust ciudat