Cercetătorii au găsit asocieri între unele tipare de alimentație și simptomele de depresie și anxietate
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiul recent publicat în BMC Medicine a arătat că consumul crescut de anumite alimente, cum ar fi dulciurile, untul, zaharurile adăugate și deserturile pe bază de lapte, a fost asociat cu simptome intense de depresie și anxietate. Totodată, un aport redus de fructe și legume proaspete a exacerbat aceste simptome de sănătate mintală. Cercetarea și-a propus să abordeze interacțiunea complexă dintre dietă și sănătatea mintală, recunoscând că studiile anterioare s-au concentrat pe analizele unui singur nutrient, limitând capacitatea acestora de a surprinde efectele combinate ale mai multor nutrienți consumați împreună.
Investigația a fost efectuată folosind date de la Biobank din Regatul Unit, un studiu prospectiv de cohortă mare, implicând un grup inițial de participanți de peste 500.000 de persoane. După un screening amănunțit, populația de studiu a constat din 157.212 participanți, cu diagnostice de depresie și anxietate inițială. Acești participanți au fost urmăriți pe o perioadă medie de 7,6 ani, rezultatele în domeniul sănătății mintale fiind evaluate prin chestionare de auto-raportare.
Cercetătorii au folosit o abordare bazată pe date, cunoscută sub numele de regresie de rang redus (RRR) pentru a identifica modelele alimentare majore și asocierile lor cu rezultatele sănătății mintale. Au fost identificate trei modele alimentare cheie:
Descoperirile studiului au subliniat relația complicată dintre modelele generale de dietă și simptomele de depresie și anxietate. Ei au subliniat că dietele bogate în anumite alimente, cum ar fi untul, grăsimile animale, băuturile dulci și produsele de cofetărie, ar putea contribui la modificări microbiene intestinale, crescând potențial riscul de probleme de sănătate mintală. Scăderea consumului de fibre și fructe și legume proaspete pare să exacerbeze aceste condiții.
Cercetătorii au recomandat limitarea aportului de alimente precum dulciurile, untul, brânza bogată în grăsimi, băuturile dulci și deserturile pe bază de lapte pentru a atenua riscul de depresie și simptome de anxietate. Studiul a evidențiat rolul potențial al inflamației sistemice, al stresului oxidativ și al modificărilor microbiotei intestinale în declanșarea acestor probleme de sănătate mintală.
sursa: News Medical
foto: Julia Sudnitskaya/Shutterstock.com
Investigația a fost efectuată folosind date de la Biobank din Regatul Unit, un studiu prospectiv de cohortă mare, implicând un grup inițial de participanți de peste 500.000 de persoane. După un screening amănunțit, populația de studiu a constat din 157.212 participanți, cu diagnostice de depresie și anxietate inițială. Acești participanți au fost urmăriți pe o perioadă medie de 7,6 ani, rezultatele în domeniul sănătății mintale fiind evaluate prin chestionare de auto-raportare.
Cercetătorii au folosit o abordare bazată pe date, cunoscută sub numele de regresie de rang redus (RRR) pentru a identifica modelele alimentare majore și asocierile lor cu rezultatele sănătății mintale. Au fost identificate trei modele alimentare cheie:
- o „dietă bogată în calorii” caracterizată printr-un aport ridicat de unt și grăsimi animale și un aport scăzut de fructe și legume,
- o „dietă bogată în zahăr și săracă în grăsimi” marcată de un consum ridicat de băuturi dulci și zahăr - aderența extremă (foarte scăzută sau foarte puternică) la acest model alimentar a fost legată de depresie și anxietate
- o „dietă bogată în zahăr, grăsimi și fibre” asociată cu simptome depresive și de anxietate, în special la persoanele în vârstă.
Descoperirile studiului au subliniat relația complicată dintre modelele generale de dietă și simptomele de depresie și anxietate. Ei au subliniat că dietele bogate în anumite alimente, cum ar fi untul, grăsimile animale, băuturile dulci și produsele de cofetărie, ar putea contribui la modificări microbiene intestinale, crescând potențial riscul de probleme de sănătate mintală. Scăderea consumului de fibre și fructe și legume proaspete pare să exacerbeze aceste condiții.
Cercetătorii au recomandat limitarea aportului de alimente precum dulciurile, untul, brânza bogată în grăsimi, băuturile dulci și deserturile pe bază de lapte pentru a atenua riscul de depresie și simptome de anxietate. Studiul a evidențiat rolul potențial al inflamației sistemice, al stresului oxidativ și al modificărilor microbiotei intestinale în declanșarea acestor probleme de sănătate mintală.
sursa: News Medical
foto: Julia Sudnitskaya/Shutterstock.com
Data actualizare: 21-08-2023 | creare: 21-08-2023 | Vizite: 321
Bibliografie
The association between diet pattern and depressive and anxiety symptoms, link: https://www.news-medical.net/news/20230818/The-association-between-diet-pattern-and-depressive-and-anxiety-symptoms.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Mierea adăugată la iaurt sprijină culturile probiotice, dar nu reduce timpul de tranzit intestinal
- Un nou studiu pe gemeni constată că mofturile alimentare sunt în mare măsură determinate de factori genetici
- Rețelele de socializare îi pot ajuta pe tineri să consume mai multe fructe și legume
- Consumul diferitelor tipuri de pâine și riscul de cancer
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Cum scapi sau ameliorezi anxietatea naturist sau alternativ?Se poate??
- Bolile psihice au vreo legătură cu mâncarea?Voi ce credeti?