Capsaicina - beneficiile consumului de ardei iute
Un studiu publicat în martie 2023 în jurnalul Nutrients a examinat beneficiile pentru sănătate ale capsaicinei, compusul principal găsit în ardeiul iute, și efectul său asupra cogniției și sănătății cardiovasculare.
Capsaicina este asociată cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăți antiinflamatorii, anticancerigene, antiobezitate și antioxidante.
Capsaicina îmbunătățește termogeneza, oxidarea grăsimilor și consumul de energie, toate acestea contribuind la reducerea adipozității. Acest lucru este realizat prin activarea receptorului TRPV1 și ulterior prin scăderea citokinelor proinflamatorii, cum ar fi factorul de necroză tumorală α (TNF-α) și interleukina 6 (IL-6), care sunt crescute în cazul unei adipozități mai mari.
Anterior, s-a demonstrat că activarea TRPV1 cu capsaicină inversează autofagia macrofagelor defectuoase produse de oxidarea LDL, activează semnalizarea proteinei kinazei activate de AMP (AMPK), reduce producția de celule spumoase și limitează formarea plăcilor aterosclerotice.
Prin activarea TRPV1, capsaicina a demonstrat îmbunătățirea cogniției în vivo. În acest sens, activarea TRPV1 indusă de capsaicină duce la reducerea adipozității, stresului oxidativ și inflamației sistemice bazele, toate acestea fiind asociate atât cu funcția cerebrovasculară, cât și cu cogniția.
Injectarea intraperitoneală de capsaicină la șoarecii C57BL/6 timp de două săptămâni a reparat deficiențele de memorie induse de Aβ prin îmbunătățirea funcției sinaptice a hipocampului. Acest lucru ar putea fi fost cauzat de producția crescută de proteină de densitate postsinaptică 95 (PSD95), care este o proteină neuro-protectoare frecvent redusă în boala Alzheimer.
Enzima colinesterază degradează acetilcolina, care este un neurotransmițător colinergic vasodilatator puternic și care scade odată cu înaintarea în vârstă. Activitatea colinesterazei este crescută în boala Alzheimer, ceea ce duce la o reducere suplimentară a nivelurilor de acetilcolină. Inhibitorii colinesterazei sunt în prezent terapia de primă linie pentru demența Alzheimer.
Conform cercetărilor, 13 zile de consum de capsaicină a redus acetilcolinesteraza (AChE) cu 50%.
Printr-un chestionar de frecvență alimentară, un studiu a investigat consumul de ardei iuți de către 338 de persoane care locuiesc în comunitate din Chongqing, China. În acest sens, o dietă bogată în capsaicină a fost asociată cu scoruri considerabil mai ridicate la testul mini-examen de stare mentală (MMSE).
În studiul menționat anterior, cei care consumau ardei iuți zilnic erau mai tineri decât cei care au raportat consumul săptămânal. Acest lucru a fost atribuit asumpției sociale conform căreia persoanele în vârstă preferă mâncăruri mai puțin condimentate.
În concluzie, aceste descoperiri sugerează că capsaicina poate influența sănătatea creierului uman. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina consecințele consumului cronic de chilli asupra cogniției.
Capsimax a demonstrat capacitatea de a crește termogeneza și de a reduce lipogeneza, prin scăderea nivelurilor de proteină legată de acizi grași și de receptorul activat de proliferarea peroxizomului gamma.
De asemenea, inflamația și stresul oxidativ au fost reduse la șobolanii Wistar masculi care au primit Capsimax zilnic timp de opt săptămâni, în combinație cu exerciții, o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, cu conținut ridicat de grăsimi sau de zaharoză. Scăderea factorului nuclear eritroid legat de factorul 2 (NFE2L2) și a factorului nuclear-kB (NF-kB) au fost considerate responsabile pentru acest efect.
Cu toate acestea, studiile viitoare sunt necesare pentru a confirma capacitatea capsaicinei de a reduce declinul cognitiv la oameni.
Ce este capsaicina?
Capsaicinoidele, care sunt principalele substanțe pungente găsite în plantele din genul Capsicum, cum ar fi ardeii iuți, sunt compuși fenolici ce conțin un inel vaniloid. Capsaicinoidele sunt formate din capsaicină, nordihidrocapsaicină, homocapsaicină, dihidrocapsaicină și homodihidrocapsaicină, dintre care capsaicina este cea mai frecventă.Capsaicina este asociată cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăți antiinflamatorii, anticancerigene, antiobezitate și antioxidante.
Capsaicina și boala cardiometabolică
Obezitatea este asociată cu o creștere a nivelul trigliceridelor din sânge, a lipoproteinelor cu densitate mică (LDL) și a acizilor grași liberi. Acest lucru contribuie la dereglarea sintezei de oxid nitric (NOS) și ateroscleroză, ultima fiind o cauză majoră a bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare.Capsaicina îmbunătățește termogeneza, oxidarea grăsimilor și consumul de energie, toate acestea contribuind la reducerea adipozității. Acest lucru este realizat prin activarea receptorului TRPV1 și ulterior prin scăderea citokinelor proinflamatorii, cum ar fi factorul de necroză tumorală α (TNF-α) și interleukina 6 (IL-6), care sunt crescute în cazul unei adipozități mai mari.
Anterior, s-a demonstrat că activarea TRPV1 cu capsaicină inversează autofagia macrofagelor defectuoase produse de oxidarea LDL, activează semnalizarea proteinei kinazei activate de AMP (AMPK), reduce producția de celule spumoase și limitează formarea plăcilor aterosclerotice.
Îmbătrânirea, cogniția și capsaicina
Unul dintre principalele simptome ale demenței este cogniția afectată, care poate duce la diminuarea calității vieții într-o populație în vârstă. Creșterea stresului oxidativ, disfuncției endoteliale și inflamației sistemice bazele (sterile) persistente sunt legate de îmbătrânire și pot duce ulterior la disfuncție cerebrovasculară și deteriorare cognitivă.Prin activarea TRPV1, capsaicina a demonstrat îmbunătățirea cogniției în vivo. În acest sens, activarea TRPV1 indusă de capsaicină duce la reducerea adipozității, stresului oxidativ și inflamației sistemice bazele, toate acestea fiind asociate atât cu funcția cerebrovasculară, cât și cu cogniția.
Capsaicina îmbunătățește cogniția la șoareci și oameni
Proteinele Tau, care sunt implicate în formarea microtubulilor, sunt concentrate în sistemul nervos central (SNC). Proteinele Tau anormale pot crește fosforilarea și pot reduce legarea microtubulilor, ceea ce poate duce la formarea oligomerilor amiloizi și a depozitelor agregate. Aceste depozite amiloidice pot afecta funcția creierului prin reducerea semnalizării intra- și inter-neuronale, cauzând astfel declin cognitiv.Injectarea intraperitoneală de capsaicină la șoarecii C57BL/6 timp de două săptămâni a reparat deficiențele de memorie induse de Aβ prin îmbunătățirea funcției sinaptice a hipocampului. Acest lucru ar putea fi fost cauzat de producția crescută de proteină de densitate postsinaptică 95 (PSD95), care este o proteină neuro-protectoare frecvent redusă în boala Alzheimer.
Enzima colinesterază degradează acetilcolina, care este un neurotransmițător colinergic vasodilatator puternic și care scade odată cu înaintarea în vârstă. Activitatea colinesterazei este crescută în boala Alzheimer, ceea ce duce la o reducere suplimentară a nivelurilor de acetilcolină. Inhibitorii colinesterazei sunt în prezent terapia de primă linie pentru demența Alzheimer.
Conform cercetărilor, 13 zile de consum de capsaicină a redus acetilcolinesteraza (AChE) cu 50%.
Printr-un chestionar de frecvență alimentară, un studiu a investigat consumul de ardei iuți de către 338 de persoane care locuiesc în comunitate din Chongqing, China. În acest sens, o dietă bogată în capsaicină a fost asociată cu scoruri considerabil mai ridicate la testul mini-examen de stare mentală (MMSE).
În studiul menționat anterior, cei care consumau ardei iuți zilnic erau mai tineri decât cei care au raportat consumul săptămânal. Acest lucru a fost atribuit asumpției sociale conform căreia persoanele în vârstă preferă mâncăruri mai puțin condimentate.
În concluzie, aceste descoperiri sugerează că capsaicina poate influența sănătatea creierului uman. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina consecințele consumului cronic de chilli asupra cogniției.
Efectele capsaicinei asupra funcției cerebrovasculare
Investigațiile anterioare in vitro au relevat că o doză mică de capsaicină a dus la vasodilatația arterelor piale, în timp ce o doză mai mare a cauzat vasoconstricție. Într-un alt studiu in vivo, utilizând un fluxmetru Doppler amplasat pe artera meningeală medie a șobolanilor, cercetătorii au evaluat efectul administrării durale de capsaicină asupra fluxului sanguin meningeal. Aferenții meningeali au eliberat mai mult CGRP (peptide gene-related calcitonin) în urma tratamentului cu capsaicină topică ridicată și scăzută pe duramater. De remarcat este faptul că eliberarea CGRP a fost mai mare la șobolanii obezi în comparație cu cei de control. Acest lucru poate fi legat de o sensibilitate redusă a receptorilor CGRP la CGRP.Capsimax
Capsimax este un supliment ușor accesibil, format din 2% capsaicinoide derivate din extract de Capsicum între 15% și 25%, 45% până la 55% zaharoză și 30% până la 35% acoperiri de gumă de celuloză. Acest supliment prelungește eliberarea de capsaicină în intestinul subțire, eliminând astfel picanteria și alte probleme legate de administrarea directă a chilli sau capsaicinei.Capsimax a demonstrat capacitatea de a crește termogeneza și de a reduce lipogeneza, prin scăderea nivelurilor de proteină legată de acizi grași și de receptorul activat de proliferarea peroxizomului gamma.
De asemenea, inflamația și stresul oxidativ au fost reduse la șobolanii Wistar masculi care au primit Capsimax zilnic timp de opt săptămâni, în combinație cu exerciții, o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, cu conținut ridicat de grăsimi sau de zaharoză. Scăderea factorului nuclear eritroid legat de factorul 2 (NFE2L2) și a factorului nuclear-kB (NF-kB) au fost considerate responsabile pentru acest efect.
Concluzii
Capsimax este un nou supliment de capsaicină sigur și tolerat, care reduce probabilitatea de disconfort gastrointestinal și alte efecte secundare nedorite ale consumului de capsaicină. Luând în considerare lipsa terapiilor preventive disponibile pentru pierderea cognitivă, capsaicina poate reprezenta un tratament natural pentru declinul cognitiv.Cu toate acestea, studiile viitoare sunt necesare pentru a confirma capacitatea capsaicinei de a reduce declinul cognitiv la oameni.
Data actualizare: 30-03-2023 | creare: 30-03-2023 | Vizite: 451
Bibliografie
Thornton, T., Mills, D., & Bliss E. (2023). Capsaicin: A Potential Treatment to Improve Cerebrovascular Function and Cognition in Obesity and Ageing. Nutrients 15(6):1537.
https://www.mdpi.com/2072-6643/15/6/1537
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum